Zelf een zwevend bureau maken van multiplex hout (+ video)

HomeDIY

Met al dat thuiswerken is een goede werkplek essentieel. Natuurlijk kun je een kopen, maar zelf een bureau op maat maken is vaak goedkoper en kan nog veel mooier uitpakken. Zelf een zwevend bureau maken is helemaal niet moeilijk. In deze blog leg ik je uit hoe je dat doet. Je vindt ook een link naar de video die ik heb gemaakt van het maken van dit bureau. Let's dive in!

Wat heb je nodig?

De ideale bureau afmetingen

Voor je begint met zagen meet je natuurlijk de plek op waar je bureau gaat komen. Zoals voor ieder meubel zijn er standaard maten die over het algemeen prettig zijn om aan te houden. Hieronder lees je welke dat zijn voor een bureau. Ik gebruikte een digitale afstandsmeter om de precieze afmetingen te bepalen. Op basis daarvan maak je een boodschappenlijstje met het hout dat je nodig hebt.


Bureau hoogte

Een normaal bureau is tussen de 74 en 76 centimeter hoog. Dit luistert behoorlijk nauw. Maak dus niet je frame op deze hoogte, want de dikte van het bureaublad komt daar nog bovenop.


Hoe diep is een bureau?

Een normaal bureau is 80 cm diep. Wij hebben het bureau 60 cm diep gemaakt om ruimte in de kamer te besparen en te voorkomen dat het blad te veel over de radiator heen zou komen. Ik zou je echter niet aanraden om voor 60 centimeter te kiezen, ook al heb je weinig ruimte in de kamer.

In de praktijk vind ik 60 centimeter voor een bureau net te ondiep als je een losse monitor gebruikt. Ik zou je aanraden om minimaal 70 cm aan te houden. 

Hoe breed is een bureau?

Een bureau is minimaal 120 centimeter breed. Je kunt hem natuurlijk zo breed maken als je zelf wilt, bijvoorbeeld als je met z’n tweeën naast elkaar gaat zitten. Ons bureau is bijna 275 cm breed, omdat we hebben hem over de hele breedte van de kamer hebben gemaakt. We hebben nu voldoende ruimte voor het neerzetten van extra spullen, maar in de praktijk is het vrij groot voor één werkplek. 

Grote platen hout zijn in de bouwmarkt meestal 244 cm lang. Is jouw bureau breder? Maak er dan een stukje naast of bestel je hout op maat online of bij een zagerij.

Bureau hout: eiken, underlayment of multiplex?

Wij hebben gekozen voor een bureau van multiplex hout, maar een bureau van eiken of een bureau van underlayment kan ook heel mooi zijn. Je kunt het bureau natuurlijk ook schilderen. Als je dat van plan bent kun je het beste een goedkopere houtsoort nemen zoals MDF. Dat schildert heel mooi en is makkelijk te verwerken. Kies in ieder geval een dikte van minimaal 18 millimeter of liever nog 22. 

Het hout dat je kiest bepaalt hoe goedkoop je bureau wordt. Zelf een houten bureau maken is namelijk helemaal niet duur. Ons bureau kostte nog geen €150,- inclusief twee grote multiplex platen.

Hout online of in de bouwmarkt bestellen?

Om tijd te besparen kun je het hout online op maat laten maken en thuis laten bezorgen. Je kunt het hout natuurlijk ook laten zagen bij de bouwmarkt en thuis laten bezorgen. Voordeel daarvan is dat je precies ziet van welke plaat hout je bureau wordt gemaakt. Ben je van plan om het hout zichtbaar te houden? Kies dan in de bouwmarkt een plaat hout uit met een mooie tekening erin.


Kan je muur een zwevend bureau aan?

Als je het bureau aan drie zijden goed vast kunt maken, kun je zelfs in een gipsen wand een zwevend bureau op maat maken. Je moet alleen even onderzoek doen waar je hem vastzet in de muur. Achter het stucwerk zitten houten balken waar je het bureau prima aan vast kunt maken. Voordat je begint ga je op zoek naar de balken in de muur. Pak een heel klein boortje en boor op de hoogte van je bureau een aantal gaatjes tot je de houten balken vindt.


Maak het houten frame voor je bureau op maat

Het eerste wat je doet bij het maken van je zwevende bureau is het houten frame maken. Dit kun je op de grond doen of direct tegen de muur. Als je een oud huis hebt is het aan te raden om de balken direct tegen de muur te monteren, omdat de muren een beetje scheef kunnen staan. Het is handig om dit met z’n tweeën te doen. Gebruik in de lengte drie balken en zet die in het midden vast met kortere stukjes hout. 

Gebruik een waterpas terwijl je de balken monteert om het bureau mooi recht te krijgen.

De diepte van het frame

Maak je het bureau precies hetzelfde als wij? Dan is de diepte van het frame niet gelijk aan de diepte van je bureau. Maak hem zo'n 20 centimeter minder diep, anders kijk je straks tegen de balken aan.

Je kunt er ook voor kiezen om aan de voorzijde een smalle plank te gebruiken om de balk af te dekken. Als je dit doet, maak de plank dan even breed als de dikte van de balken en nooit meer, anders passen je benen er niet meer onder.

Tip: gebruik lijmklemmen om de balken precies tegen elkaar aan te krijgen en te houden tijdens het boren. Het frame moet echt muurvast zitten: zorg dat ‘ie nergens wiebelt.

Voorboren in de balken en verzinken

Als het frame goed vast zit kun voorboren. Om het bureaublad vast te kunnen maken vanaf de onderkant boor je alvast gaatjes vanaf de bovenkant in de balken. Zorg dat je de schroeven aan de onderzijde kunt verzinken. Dit doe je met een speciale verzinkboor. Zo voorkom je dat iemand met een panty aan de schroeven blijft hangen. 

Dubbele rand voor je bureau maken

Als je als bureaublad een multiplex plaat van 18 mm gebruikt zoals wij, dan is het mooi om aan de voorkant een iets dikkere rand te maken. Zaag hiervoor een smal stukje hout in dezelfde lengte als je bureau en schroef deze vast aan de lange zijde. Dit gaat het beste met een accucirkelzaag op een zaagtafel. Verzink ook deze schroeven. Dubbelcheck goed of je schroeven niet te lang zijn voor je gaat boren.


Bureaublad waterdicht maken

Om kringen in je bureaublad te voorkomen kun je hem in de vernis zetten. Vernis zorgt ervoor dat je hout beschermt is tegen vet en water. Dit doe je idealiter voordat je het blad op het frame monteert. Schuur het hout en maak het vetvrij alvorens je dit doet. Zet het bureaublad zowel aan de boven als de onderzijde in de vernis om trekken van het hout te voorkomen. Je kunt kiezen voor een houtkleurige of neutrale vernis


Het bureaublad vastzetten

Plaats het bureaublad op het frame als de vernis goed is opgedroogd. Zet hem vast met schroeven vanaf de onderzijde. Pas op dat je schroeven niet te lang zijn en hou rekening met de lengte die je verliest tijdens het verzinken. Iets te ver doorboren betekent een gat in je bureau. 

Merk je dat je muur iets schuin loopt? Door het bureaublad aan de zijkant bij te schaven kun je het precies op maat maken. Dit doe je met een houtschaaf

Gebruik je twee losse platen hout als bureaublad? 

Zet de platen hout aan elkaar vast door een plaatje hout aan de onderzijde aan beide platen vast te lijmen. Zo zorg je ervoor dat als je op het bureau leunt, de platen toch gelijk aan elkaar blijven. Mocht jouw bureau breder zijn dan de standaard platen van 244 centimeter uit de bouwmarkt, is dit een prima oplossing. 


Bekijk de DIY bureau video

Het maken van ons zwevende bureau heb ik gefilmd en gedeeld in een Instagram reel. Bekijk de hier de DIY video om te zien hoe wij het hebben gemaakt. Vind je het leuk om de video te zien en ga je aan de slag met dit bureau? Laat het weten in een reactie.


Maak een bijbehorend pegboard

Wij hebben ervoor gekozen om het bureau door te laten lopen in een pegboard over de rechterzijde van de wand. Op die manier creëer je extra ruimte voor planten en boeken. Wil je weten hoe je het pegboard maakt? De DIY blog komt binnenkort online.


Wandbureau inspiratie

Wij zijn natuurlijk niet de enigen die een zwevend bureau hebben gemaakt. Er zijn ook veel leuke andere ideeën te vinden. Op mijn Pinterest heb ik een aantal ideeën voor zwevende bureaus opgeslagen die je misschien leuk vindt om te bekijken. Je kunt mij ook volgen op Pinterest en zo op de hoogte te blijven van nieuwe DIY-projecten. Ga je aan de slag met dit bureau of het pegboard? Laat het me weten op Instagram, vind ik leuk om te zien!

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest