DIY Hoofdbord met nisjes voor de slaapkamer

HomeDIY

Een echte eyecatcher in je slaapkamer is vaak het hoofdbord. Maar het vinden van het juiste kan wel eens lastig zijn. Het is te hoog, te breed, te smal, te duur. Het alternatief? Zelf een hoofdbord maken! Zo weet je zeker dat ‘ie past en dat hij naar je zin is. Een hoofdbord is niet alleen heerlijk om tegenaan te leunen, het biedt ook extra ruimte voor styling. Hier lees je hoe wij het hebben aangepakt.

Het ontwerp

We waren het erover eens: een hoofdbord op maat, over de hele breedte en passend onder de schuine wand zou het mooiste zijn. Met twee nisjes, zodat we links en rechts mooie items extra konden uitlichten. Onder dimbare spots natuurlijk. Bovenop zou extra ruimte komen voor boeken, fotolijstjes en vaasjes.

Afwerking met eiken

Het hoofdbord zou dezelfde kleur als de muur krijgen om een ton-sur-ton effect te creëren. Om toch een andere kleur erin te verwerken wilden we werken met eiken. Eerst was het idee om eiken latjes tegen het hoofdbord te monteren, maar uiteindelijk zijn we toch gegaan voor een eiken plank bovenop het hoofdbord en in de nisjes. We hadden al een boxspring, dus die kon er mooi tegenaan.

DIY hoofdbord op maat slaapkamer bed met nisjes

Droom je ook over een hoofdbord op maat?

Leuk! Het is een project wat prima te doen is en je zal trots zijn op wat je hebt gemaakt. Een goede voorbereiding en twee weekenden, dat is alles wat je nodig hebt. In dit artikel heb ik alle stappen die wij hebben genomen opgeschreven in de hoop je een handje op weg te helpen. Mocht er iets missen of als er iets niet duidelijk is, stuur me een berichtje.

Stap 1 - Meet de ruimte op en maak een schets

Voordat je vol enthousiasme begint met zagen is het belangrijk dat je een goede schets maakt voor jezelf. Pak een meetlint, pen en papier en meet de ruimte op. Neem de tijd om te bepalen hoe jij je hoofdbord wil. Online zijn er veel voorbeelden te vinden die je misschien op ideeën brengen. Bedenk daarbij:

 • Wat wil je straks op het hoofdbord kunnen zetten en moet je daarvoor rekening houden met de diepte?
 • Wil je het hoofdbord over de hele breedte van je slaapkamer? 
 • Wil je nisjes, of zet je straks een nachtkastje naast het bed (of beide, zoals wij)?
 • Hoe wil je je verlichting kunnen bedienen? 
 • Wil je je verlichting kunnen dimmen?
 • Wil je een los lampje kunnen aansluiten of de oplader van je telefoon?


Hoe meer tijd je in een goede voorbereiding steekt, hoe mooier het eindresultaat!

Wat heb je nodig? 

Hieronder staat een lijst met de materialen die wij hebben gebruikt. De hoeveelheden zijn afhankelijk van de afmeting van jouw hoofdbord en reken je uit op basis van jouw ontwerp.

 • Vuren balken voor het frame (wij kochten 2x 4 stuks)
 • MDF plaat voor de voorkant en de nisjes (wij gebruikten een plaat van 12mm)
 • MDF vuller
 • 2 eiken plankjes voor in de nisjes (die van ons zijn 1cm dik)
 • 1 lange eiken plank van 1,5cm x de lengte van je hoofdbord x de diepte (21cm)
 • Grondverf
 • 2 spotjes
 • 2 lampjes (wij kozen voor Philips Hue)
 • 2 dubbele stopcontacten
 • Verf voor de afwerking
 • Verfbenodigdheden (ronde kwast, roller en een verfbakje)
 • Lange schroeven om de vuren balken mee vast te zetten en korte schroeven voor onder andere de nisjes
 • Benodigdheden voor elektra
 • Schuurmachine
 • Boormachine
 • Plamuurmes
 • Gatenzaag
 • Decoupeerzaag

Stap 2 - Bepaal de afmetingen

Start met het bepalen van de buitenmaten van het hoofdbord. Bekijk vervolgens hoeveel ruimte je over hebt om de ideale afmeting van de nisjes te bepalen. Onze slaapkamer is niet zo breed, dus we hebben voor relatief kleine nisjes gekozen. Heb je de ruimte maak ze dan gerust iets groter.

Meet de onderkant van je nisjes uit op de hoogte van je matras.

Ons hoofdbord is 103 cm hoog. De lengte is 290 cm en het hoofdbord is 21 cm diep. De binnenmaat van de nisjes zijn 23 bij 32,5 cm. Het hoofdbord is 21 cm diep zodat we voldoende diepte konden creëren in de nisjes. De diepte van het hoofdbord is ideaal voor een stapeltje boeken, lampje of andere accessoires.

Heb je een laag plafond? Maak het hoofdbord dan niet te hoog. Door het hoofdbord iets lager te maken, lijkt de kamer hoger.

Stap 3 - Hout op maat laten zagen

Zodra je weet wat je nodig hebt laat je het hout op maat zagen. Dit kun je doen bij de meeste bouwmarkten of online bij Opmaatzagen.nl. Wij kozen voor een grote MDF plaat van 12 mm dik die we in verschillende platen lieten zagen. Het materiaal moest allemaal in onze Volkswagen Up, dus hele grote platen konden we niet meenemen. Idealiter laat je de MDF platen die je laat zagen voor de voorkant, uitzagen in verschillende platen die om de nisjes heen laat vallen. Zo krijg je strakke lijnen. 


Bovenop kozen we voor een eiken houten plank van 1,5 cm dik bij 21 breed. Het eikenhout hebben wij bij Bremer's houthandel op maat laten zagen. Een meubelmaker heeft dat heel mooi voor ons gedaan.

MDF is ideaal voor meubels die je later nog wil verven. Het heeft een gladde structuur, is makkelijk te schuren en geeft een mooi resultaat.

Stap 4 - Maak het frame van de vuren balken

Start met het vastzetten van de buitenste balken van het frame. Monteer vervolgens een balk horizontaal waar de nisjes op kunnen leunen. Meet deze dus goed uit. Schuif je bed er nog even tegenaan om te dubbelchecken of je op de juiste weg bent. Maak de balk stevig vast door extra verticale balken toe te voegen. Schroef ze vast met lange schroeven.

Frame voor DIY hoofdbord bed in de slaapkamer

Stap 5 - Maak de nisjes 

Meet op de bovenste plank een rondje uit voor het spotje. Zaag deze eruit met een gatenzaag of decoupeerzaag. Zet vervolgens de nisjes in elkaar. Wij gebruikten hoekprofielen om de plankjes stevig bij elkaar te houden. Bevestig de nisjes aan het frame. 

DIY hoofdbord met nisjes voor achter je bed

Stap 6 - Maak de uitsneden voor de elektra 

Wij hebben ervoor gekozen om onder het bed aan beide kanten twee stopcontacten te maken. Zo zijn ze mooi uit het zicht maar kun je toch je telefoon opladen. Teken de plekken af voor de elektra en boor daar gaten in met een gatenzaag of decoupeerzaag.

Stap 7 - Bevestig de MDF platen

Idealiter laat je de MDF platen voor de voorkant, uitzagen in verschillende platen die om de nisjes heen laat vallen. Zo krijg je strakke lijnen. Dat hebben wij niet gedaan, maar was achteraf wel handiger geweest. Bevestig de platen aan de voor- en bovenzijde van het hoofdbord. Indien je het hoofdbord niet over de breedte van je slaapkamer maakt kun je nu ook de zijkanten bevestigen.

Vergeet niet alle schroeven in het MDF voor te boren met een boortje dat 1mm of 2mm smaller is dan je schroeven. MDF zal zonder voorboren namelijk splijten of bobbels krijgen.
Hoofdbord met nisjes in de slaapkamer onder een schuine wand


Stap 8 - Vul de kieren op met houtvuller 

Om een strak resultaat te krijgen vul je de kieren op met houtvuller. Eventuele boorgaatjes kun je nu ook opvullen. Hou er rekening mee dat houtvuller even moet drogen voordat je kunt gaan schuren. Meestal kun je na 2 uur wel aan de slag met de volgende stap.

Zelf een hoofdbord achter je bed maken

Stap 9 - Schuren 

Schuur alle platen, de nisjes en de plekken waar je houtvuller hebt gebruikt glad. Ga er met je hand overheen tot je geen onregelmatigheden meer voelt. Alles wat je op dit moment niet glad schuurt, blijf je na het schilderen zien. Sluit een van de MDF platen dus net niet goed aan op de volgende, schuur er dan gewoon een stukje af.

Stap 10 - Stofvrij maken en in de grondverf

Maak het hoofdbord stofvrij met een vochtige doek. Ik gebruikte St. Marc om de ondergrond vetvrij te krijgen. Dit is te koop bij iedere bouwmarkt. Leg vervolgens een paar oude kranten onder je hoofdbord en zet het hoofdbord in de grondverf.

Stap 11 - Schilder het hoofdbord in de gewenste kleur

Wij kozen voor een lakverf in dezelfde kleur als de muur: Purbeck Stone van Farrow & Ball. Dit is een mooi, lichte grijze kleur die de muur en het hoofdbord goed doet uitkomen. Onze slaapkamer is vrij donker en ons donkergroene, linnen dekbed steekt er mooi bij af.

DIY hoofdbord voor de slaapkamer over de hele breedte van de muur


Stap 12 - Sluit de elektra en de spotjes aan aan

Zet vooral de schakelaar uit voordat je begint met het aansluiten van de elektra. We hebben een extra wifi zender achter het bed aangesloten, zodat we beter bereik hebben in de slaapkamer. De spotjes zijn van Philips Hue, handig op afstand te bedienen en dimbaar. Als je geen ervaring hebt met elektra laat het dan door een professional uitvoeren, je wilt niet dat je brand krijgt door een verkeerde aansluiting!

Stap 12 - Afwerking met eiken

Wij kozen als afwerking voor een eikenhouten plank op de bovenzijde van het bed. Hij ligt los op het hoofdbord, maar je kunt hem uiteraard ook vastzetten. Op dit moment leg je ook de eiken plankjes in de nisjes. 

DIY hoofdbord achter je bed met eiken hout

Stap 13 - Uitsnede maken voor het opbergvak

Nadat de eikenhouten plank op het hoofdbord lag hebben we een uitsnede afgetekend en uitgezaagd. Hieronder komt een bakje voor een verlengsnoer. Handig voor als we bovenop het hoofdbord nog een lampje met snoer willen aansluiten. We hielden daarvoor binnen de uitsnede aan iedere kant wat ruimte over, waar de uitsnede van het eikenhout op komt te liggen.

DIY hoofdbord voor achter je bed in de slaapkamer. Met nisjes en eikenhout

Stylen

Nu begint natuurlijk het leukste onderdeel: de styling! Wij kozen voor twee houten krukjes voor de nisjes om nog wat extra spulletjes op te kunnen leggen. Bovenop het hoofdbord legden we een paar boeken en in de nisjes kwamen twee mooie kaarten. Simpel en makkelijk te wisselen als je een keer wat anders wilt. 

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest