Zelf een tafeltje maken met geschilderde tegels

HomeDIY

Onze tuin kreeg een make-over met nieuwe kleuren, daarbij kon natuurlijk mooie aankleding niet ontbreken. In samenwerking met Praxis ging ik aan de slag met een hoog bijzettafeltje. Ik betegelde hem met zelf geschilderde tegeltjes, die een patroon in een helderblauwe kleur kregen. Wil je ook zelf een tafel maken en betegelen? In deze blog leg ik uit hoe je te werk gaat.

Wat heb je nodig?

Liever een video kijken dan een stappenplan doorlezen? Op Instagram bekijk je the making of in deze IG tv.

Tegels uitkiezen

Om te beginnen kies je de tegeltjes uit waarmee je de tafel gaat betegelen. Ik koos voor tegeltjes van 10x10 centimeter en voegen van 5 millimeter. Ik kon helaas geen witte tegeltjes vinden, dus daarom schilderde ik ze eerst wit. Idealiter sla je deze stap natuurlijk over, scheelt weer een nachtje wachten.

Afmetingen bepalen

Op basis van de maat van je tegels kun je de afmetingen bepalen. Meet als je dit gaat doen de tegeltjes eerst goed op. Ook al staat er op de verpakking 10 centimeter, sommige tegels zijn net kleiner of groter. Meet vervolgens vier dezelfde zijkanten uit, trek daar de dikte van de plaat vanaf aan beide kanten voor de onderzijde en tel ze erbij op voor de bovenplaat.

Hout op maat laten zagen

Ik liet het hout op maat zagen bij de Praxis. Ik gebruikte hout van 18 cm dik zodat het een stevig tafeltje zou worden. De maten die ik liet zagen zijn:

  • Zijkanten: 29,7 cm bij 70,7 cm (4x)
  • Onderkant: 27,9 cm bij 27,9 cm (1x)
  • Bovenkant: 31,5 cm bij 31,5 cm (1x)

Kubus in elkaar zetten

De kubus zet je in elkaar met schroeven en versterkingshoeken. Dit is echt een klusje om samen te doen, want je wil het hout goed vasthouden als je gaat boren. Ik maakte dit tafeltje samen met Sofie van het Instagram account @ooksoof. Zij maakte tegelijkertijd een ander tafeltje met witte tegels en een gele voeg. Voor extra stevigheid gebruik je houtlijm om het hout aan elkaar te lijmen. Dit laat je een nachtje drogen.

Tegelverf laten mengen

Tegelverf kun je in standaard kleuren kopen, maar je kan het ook laten mengen. Ik kocht een pot standaard witte tegelverf en liet daar een hele mooie kleur blauw bij mengen: Smalt van Little Greene. Tegelverf mengen kun je laten doen in de Praxis bouwmarkt met tegelverf van Histor. Dat is ideale tegelverf, want daarbij heb je geen grondverf nodig.

Tegelverf laten mengen bij Praxis

Tegels schilderen

Bij mijn tegels gingen er eerst twee laagjes wit op. Daarna volgde het patroontje. De ene helft van de tegels schilderde ik voor de helft blauw en de andere helft kreeg een boogje blauw. Dit kun je het beste uit de hand doen, want met afplakken komt er toch wat verf onder de tape door. Mocht het toch een keer mislukken dan veeg je de verf zo weg en probeer je het gewoon opnieuw.

De kleur blauw is Smalt van Little Greene: een prachtige helderblauwe kleur
Tegels verven met Histor tegelverf in verschillende patronen
Schilder altijd een paar extra tegels. Er kan er altijd een kapot gaan of je kan verkeerd rekenen waardoor je er net een te kort komt.

Tegellijm mixen

Tegellijm mixen is eigenlijk heel makkelijk. Vul een oude colafles met water en giet het beetje bij beetje in een emmer met de tegellijm. Roer en mix met een oud plamuurmes. Gebruik je flexibele tegellijm dan heb je iets langer de tijd om je tegels te verschuiven voor de lijm hard wordt. Wel zo handig als je geen ervaren tegelzetter bent.

Tegel zetten

Nu begint het leukste gedeelte van deze DIY: tegel zetten! Start onderaan de tafel met het opzetten van de tegellijm met een tegelkam. Maak dan een rand met de eerste tegels onderin. Doe dit op een fijne zomerdag in de tuin met een groot stuk karton onder de tafel. Zet tussen ieder tegeltje een tegelkruisje. Vergeet ook de zijkanten niet en druk de tegels goed aan. Werk van beneden naar boven en laat een nacht drogen.

Een dagje later kun je de tafel omdraaien en de onderkant betegelen. Als je hem buiten wil gebruiken is dat wel zo handig, want dan is hij meteen waterdicht.

Voegen

Als de tegellijm droog is kun je het voegmiddel maken. Sofie mixte het voegsel met een gele kleur pigment. Leuk als je een kleurtje aan je voegen wil geven! Praxis heeft verschillende soorten pigment die je zo bij je voegmiddel kunt gooien. Omdat mijn tafeltje al gekleurde tegels heeft heb ik gekozen voor wit voegsel.

Schoonmaken

Maak direct na het voegen de tafel zo schoon mogelijk met een natte spons. Laat daarna een nachtje drogen. De volgende dag maak je hem nogmaals schoon met een schone doek en antikalk. Zo haal je de witte waas van je tegels. Dit kan best even een klusje zijn, maar je ziet direct resultaat van je werk.

Geniet van je zelfgemaakte tafel 

Voila, je bent klaar! Zet een mooie plant op je bijzettafel of serveer jezelf een lekkere cocktail. You earned it!

Geïnspireerd?

Heb je deze tafel zelf gemaakt naar aanleiding van deze blog? Laat het me weten op Instagram, dan deel ik jouw resultaat in mijn stories.

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest