Brinjal van Farrow & Ball: een warme statement kleur voor je woonkamer

HomeInterieur

Meteen toen we waren ingetrokken in ons Haarlemse huisje stelde ik de kleur Brinjal van Farrow & Ball voor. Een warme, donkere aubergine kleur. “Paars in de woonkamer?!”, zei mijn vriend. “Dat gaat niet gebeuren”. Mijn zus vond het meer een kleur voor in de slaapkamer. Toch is het op de muur gekomen en raad eens wie er nu ook blij mee is?

De ideale kleur

Uiteindelijk bleek de kleur ideaal voor onze woonkamer, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Toen we al 2 jaar in ons huis te woonden, waren de muren nog steeds wit en speelde Brinjal nog steeds in mijn gedachten. Ik besloot het dilemma voor te leggen aan een interieurstylist. Ze was direct enthousiast. “Zeker doen! En dan de hele wand van de keuken naar de woonkamer”, zei ze. Eenmaal thuisgekomen gaf de man akkoord. Want als de professional het zegt… 

Toen ik de muren had geverfd werd het direct duidelijk: dit is de ideale kleur voor onze woonkamer. Het is een echte statement kleur die direct meer sfeer geeft. 


Farrow en Ball Brinjal: een warme, aubergine kleur op de muur
Scandinavische witte keuken met Brinjal van Farrow en Ball
Foto's door Lotte van Uittert

De kleur werkt goed door de lichtinval

Ons huis ligt op het Noorden en licht dat vanuit die kant binnenvalt is blauwer dan licht vanuit het Zuiden. Om een knusse woonkamer te creëren was een warme kleur voor ons de beste keuze. Die zorgt voor een tegenhanger tegen het koude licht dat binnenvalt.


Aubergine kleurige muur in Brinjal van Farrow & Ball: een warme, paars rode kleur
Linkerfoto door Lotte van Uittert, rechterfoto door Elisah Jacobs
Tip: door lichtinval kan een kleur er heel anders uit zien. Test een kleur daarom altijd thuis uit. Koop een testpotje verf en schilder het op een A4tje. Zo krijg je direct te zien hoe de kleur bij jou eruit ziet. 

Een mooie basis met grijs

De andere wand in de woonkamer schilderde ik in een warme grijs: Purbeck Stone van Farrow & Ball. Mijn zus zei altijd al tegen me dat grijs in huis voor rust zorgt. Wat heeft ze daar gelijk in! Het is net wat meer af dan wit en geeft een minder ‘hard’ contrast met andere kleuren. Bovendien steken alle kleuren mooi af tegen grijs. Dat komt van pas bij het toevoegen van accessoires.

Een alternatief is de beigetint Drop Cloth (no. 283) van Farrow and Ball. Nikya schilderde de wand achter de bank in deze mooie kleur. Sowieso een leuke blog om te volgen!
Purbeck Stone Farrow en Ball een warme grijze kleur op de muur
Foto door Elisah Jacobs

Combineren was nog nooit zo makkelijk

Je verwacht het misschien niet, maar Brinjal is makkelijk te combineren. Als je de basis op orde hebt kun je qua kleurencombinaties nog alle kanten op. Wat ik bedoel met de basis? Een lichte kleur op de muur als tegenhanger voor het donkere paars, een mooie vloer van hout(look) en verschillende soorten planten. Daarna voeg je kleuraccenten toe.


Combineer met geel

De meest succesvolle kleurencombinaties komen van complementaire kleuren. Tegenover paars in de kleurenwaaier staat geel, de complementaire kleur van paars. Met lichtgeel zorg je voor een frisse sfeer, met okergeel zorg je voor nog meer warmte. Okergeel werkt het beste als accentkleur: in een kussentje of een bloem. Lichtgeel kun je in grotere oppervlaktes gebruiken. 


Combineer met roze

Brinjal combineren met roze klinkt misschien zoetsappig, maar dat hoeft het niet te zijn. Wij hebben roze kussens op de bank liggen, maar door ze te combineren met een grafische zwart wit deken is het geheel juist modern en strak. De keuzes van je meubels zijn daarbij natuurlijk wel belangrijk: een slanke, moderne stoel zorgt voor een hele andere sfeer dan een kitscherige stoel met krullen. 


Combineer met lichtblauw

Brinjal is een hele warme kleur die direct veel sfeer brengt. Een koude kleur zoals blauw steekt daar mooi tegen af. Stel je eens een donkere aubergine kleurige muur voor met een statement bank in een zachte lichtblauw. Okergeel kussentje erop en klaar is je statement-hoek!

Geïnspireerd?

Ik hoop dat je het leuk vond om bij ons binnen te kijken en te lezen over mijn lievelingskleur. Wil je nu ook aan de slag met deze kleur? Weet dan dat je niet per se voor de dure, echte verf van Farrow & Ball hoeft te kiezen! Je kunt bij Verf.nl deze kleur laten mengen in een verf van Flexa, Histor of Sikkens. Dat scheelt je een hoop geld en het kleurverschil is minimaal. Ga je aan de slag met deze kleur? Ik ben heel benieuwd naar het resultaat. Deel het op Instagram en tag @onshaarlemsehuisje, dan deel ik jouw resultaat in mijn stories.


Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest