Cadeaus inpakken met Furoshiki doeken: originele gift wrap

HomeDIY

Bij het opdoen van ideeën voor kerstcadeaus inpakken kwam ik iets bijzonders tegen: Furoshiki. Het is een eeuwenoude Japanse traditie om geschenken duurzaam te verpakken in stof en om spullen goed beschermd te vervoeren. De vaak prachtige stoffen zijn een feestje op zich en zijn ideaal om je kerstcadeautjes mee in te pakken. Ik vertel je waar je ze vindt en hoe je ze zelf maakt.

Wat is Furoshiki?

Furoshiki zijn Japanse inpak doeken die worden gebruikt om cadeaus, drinken, eten, kleding en lunchboxen in te vervoeren. Ze kunnen eindeloos hergebruikt worden en zijn een duurzaam alternatief voor wegwerp- en plastic inpakmateriaal. Chique en ecologisch verantwoord.

Furoshiki doeken om cadeaus mee in te pakken met Kerst


Eeuwenoude traditie

Ik vond het leuk om te lezen bij het museum van volkenkunde dat de betekenis van het woord Furoshiki niet is wat je zou verwachten. Het woord furo betekent ‘bad’ en shiki komt van spreiden of neerleggen. Van oudsher vormen badhuizen een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur.

De Furoshiki doeken werden in badhuizen gebruikt om kleren bij elkaar te houden en makkelijk terug te kunnen vinden. Het pakketje kleding was herkenbaar door het familiewapen op het doek. Het is dus een eeuwenoude traditie die ook nog eens heel milieubewust is.


Furoshiki stof

De Furoshiki doeken worden gemaakt van allerlei verschillende soorten stoffen. Van effen kleurige, minimalistische varianten tot kleurrijk zijde. De doeken zijn meestal vierkant van 40 bij 40 centimeter tot soms wel een meter breed. De stoffen worden om cadeaus geknoopt met verschillende knooptechnieken.

Afhankelijk van wat er ingepakt wordt, wordt er meer zorg en aandacht besteed aan het inpakken. In Japan vervoeren schoolgaande kinderen hun lunch in een bento-box ingepakt in een Furoshiki doek. Een lunchbox voor jezelf wordt minder uitgebreid ingepakt dan een cadeau. 

Wist je dat de Furoshiki van oudsher geen onderdeel is van het cadeau dat wordt gegeven? De doek neem je weer mee terug nadat het cadeau is uitgepakt.

Cadeaus leuk inpakken met stof

Het knopen van de Furoshiki is een kunst op zich. Er zijn allerlei technieken en verschillende knopen die gebruikt worden. Sommige zelfs om een tasje te maken en flessen bij elkaar te houden. De stof hoeft niet per sé een officiële Furoshiki te zijn, je kunt allerlei stoffen gebruiken.

Mijn moeder heeft kasten vol met lappen stof waar ik in op zoek ging. Ik vond een oude sjaal van mijn oma in een fantastisch printje. Het dunne en lichte materiaal zorgt dat de knoop perfect valt. Lappen stof met mooie prints, theedoeken of een stoffen servet zijn ook ideaal om te gebruiken als Furoshiki en je cadeautjes leuk mee in te pakken.

Cadeautjes leuk inpakken met stof - Furoshiki


Tip: versier je cadeau met een dennetak, kaneelstokjes, (droog)bloemen of een persoonlijk kaartje. 

Furoshiki doek maken

Als je mooie stukken stof over hebt kun je daar makkelijk zelf Furoshiki doeken van maken. Ga voor een doek met een mooie print of een minimalistische in een effen kleur. Als je geen naaimachine hebt, maak je gebruik van een kartelschaar om de doek op maat te knippen. Dan rafelt de stof niet en blijft je Furoshiki langer mooi. Je kunt een Furoshiki natuurlijk ook maken met naaimachine en de rand stikken. Met een vierkante afmeting tussen de 40 bij 40 en 100 bij 100 zit je altijd goed. 


Furoshiki doeken kopen op Etsy

Op Etsy vond ik een paar hele mooie Furoshiki doeken, zoals deze marineblauwe effen cadeauwrap. Of deze mosterdgele linnen doek van de verkoper Cool & Mellow. Je vind Furoshiki doeken ook op Bol.com.

Meer Kerst inspiratie?

De voorbereidingen op de feestmaand, de pakjes en het kerstdiner zijn het leukste van alles: uitdenken hoe je je huis feestelijk inricht en wat je op tafel zet voor het kerstmenu. Om je op weg te helpen heb ik alle Kerst inspiratie uit ons Haarlemse huisje op één pagina verzameld. Op mijn Instagram account deel ik ook de hele maand DIY's en tips voor de feestmaand. Leuk als je me daar volgt!


Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest