De zeldzame Christia Obcordata plant kweken: het project is gestart!

HomeDIY

Ik was op slag verliefd toen ik de prachtige Christia Obcordata plant voorbij zag komen op Instagram. Ik wilde er meteen een kopen, maar kon 'm nergens in Nederland vinden. De enige optie was om zaadjes uit Amerika te bestellen op Etsy en zelf de zaadjes te laten ontkiemen. In deze blog lees je mijn eerst bevindingen en vind je alles wat je nodig hebt om het ook te proberen.

Christia Obcordata

De Christia Obcordata is een zeldzame, prachtige verschijning met een uniek patroon met paarse strepen op een groen blad. Het is een tropische plant uit Zuidoost-Azië met bladeren die lijken op een vlinder, vandaar ook de bijnaam butterflywing plant. De plant houdt van een felle schaduw of gefilterd zonlicht. De Christia Obcordata is eigenlijk geen kamerplant, maar ik ga hem wel binnen houden want hij is niet winterhard.

Christia Obcordata / Butterflywing plant
De gestreepte vleugels worden 2 tot 4 centimeter breed. Ze vouwen 's nachts dicht en gaan overdag open. Als de plant volwassen is komen er kleine, witte bloemetjes aan.

Extra zaadjes

Voor dit project heb ik zaadjes van de Christia Obcordata besteld op Etsy, maar dat is niet het enige wat ik heb besteld. Er zijn een aantal familieleden van de plant die ook prachtig zijn en ik ook wilde testen, dus daar heb ik ook zaadjes van besteld. Dit zijn ze:

Christia Vespertilionis

Een iets bekender familielid is de Christia Vespertilionis. Deze plant heeft paarse bladeren in een iets smallere vorm. Ik kende deze plant ook nog niet en omdat 'ie natuurlijk helemaal in mijn kleur is heb ik hem ook besteld.

Christia Vespertiionis

Christia Green Edge

De Christia Green Edge is een paarse variant met een felle, lichtgroene rand en strepen op de bladeren. Soms zie je ook groen tussen de paarse strepen, soms is de binnenkant helemaal paars.

Christia Green Edge

Christia Mable

De Christia Marble is een kleurige variant, maar het is nog even afwachten welke kleur hij precies wordt. Op het plaatje staat oranje maar het kan alle kanten op gaan. Onderstaande blaadjes komen allemaal van dezelfde plant.

Christia Marble

Wat heb je nodig?

Lijkt het je leuk om ook aan de slag te gaan met dit project? Dan heb je wel wat voorbereiding te treffen. Het is helaas niet zo makkelijk dat je een zaadje in de grond stopt en er meteen zo'n mooie plant uit komt. De zaadjes hebben speciale wensen voordat ze ontkiemen. Dat maakt het uitdagend, maar wel heel leuk om te doen. Ik heb een lijstje gemaakt van alles wat je nodig hebt om zaadjes te laten ontkiemen en je project te laten slagen.

Christia Obcordata zaden kopen

Zonder zaadjes geen plantjes. De enige plek die ik online heb kunnen vinden waar de zaden te koop zijn is op Etsy. Voor dit project heb ik verschillende soorten besteld:

Let op bij het bestellen van zaadjes van deze plant online: er zijn veel neppe uit China in omloop. Bij deze Etsy shop ben je wel verzekerd van de echte.

Warmtemat

Met een goede verwarmingsmat beïnvloed je de bodemtemperatuur in de kweekbak waardoor de zaden beter kiemen. Het plantje schiet zo sneller wortel waardoor je sterkere planten krijgt. Ik kocht een verwarmingsmat op Amazon, daar heb je de meeste keus voor weinig geld. Koop je er een op Amazon, let er dan wel op dat je er eentje kiest met een Europese stekker.

Warmtemat / Verwarmingsmat voor het ontkiemen van zaadjes voor de christia obcordatad

Kweekbak of zaaibakje

Om de juiste vochtigheid te creëren heb je een kweekbak nodig. Ik koos voor de Aero Serre kweekbak. Het is belangrijk dat de hij ventilatieopeningen heeft die je open en dicht kunt schuiven. Zo zorg je voor een optimale regeling van de temperatuur en vochtigheidsgraad voor de plantjes (daarover later meer). Ik kocht 'm bij de Praxis, maar je vindt ze ook bij Bol.com of op Amazon.

Christia Obcordata zaden ontkiemen in kweekbak op warmtemat

Make-up pads

De zaadjes laat je het best ontkiemen op make-up pads. Die maak je vochtig en leg je in het kweekbakje. De worteltjes die uit de zaadjes groeien, klemmen zich vast in de make-up pad.

Groeilamp

Om de zaadjes extra snel uit te laten komen maar ook zeker daarna heb je een groeilamp nodig. Dat hoeft geen dure te zijn. Ik koos voor een simpel LED groeilampje van de Hema. Als je van plan bent om vaker zaadjes te laten ontkiemen kun je ook kiezen voor een iets geavanceerde versie. De Light Garden Led kweeklamp van Elho schijnt een goede te zijn. Hij heeft een bakje waar je de plantjes in kan zetten. Ook ideaal om je keukenkruiden in te zetten.

De groeilamp hoeft niet continu te branden, want ook planten slapen. Kies dus altijd voor een groeilamp met timer. Zowel die van de Hema als van Elho kun je instellen op 8 uur uit en 16 uur aan.

Hygrometer

Om de vochtigheidsgraad en temperatuur in de kweekkas te meten is het handig om een hygrometer te hebben. Wij hadden die toevallig al in huis omdat we wilden weten hoe hoog de vochtigheid in huis was. De ideale omstandigheid om de Christia Obcordata zaadjes te laten ontkiemen is tussen de 21 en 27 graden en luchtvochtigheid van 40% of meer.

Kweekpotjes en stekgrond

Zodra de plantjes groot genoeg zijn kun je ze overzetten in een klein kweekpotje. Ik heb kleine zwarte kweekpotjes besteld en daar ga ik stekgrond in doen.

Aan de slag!

Nu je weet wat je allemaal nodig hebt begint het pas. Het ontkiemen van de zaadjes is niet zo makkelijk al het groeien van groenten in de tuin, maar het is een ontzettend leuk project om te doen. Heb je alle benodigdheden binnen? Dan gaan we aan de slag.

Zaadjes weken

Zodra je de zaadjes binnen hebt week je ze 1 dag in een glas gefilterd water op kamertemperatuur.

Ontkiemen

Plaats de warmtemat het liefst op een lichte plek uit de volle zon. Die van mij staat op een kastje voor een groot raam op het Noorden. Maak de make-up pads nat en leg ze in de kweekbak. Op iedere make-up pad leg je 1 zaadje. Ik heb de zijkant van de bak gelabeld met kleurtjes zodat ik later nog weet welk zaadje bij welke plant hoort.

De zaadjes kunnen al na 1 week ontkiemen, maar het kan ook tot 2,5 maand duren. Hou de make-up pads altijd vochtig, anders komen ze niet uit.
Christia Obcordata ontkiemen in kweekbak en warmtemat

Hou ze vochtig en warm

Om de make-up pads vochtig te houden kun je ook wat gefilterd water op de bodem van de kweekbak gieten. Check in ieder geval 2x per dag of er nog voldoende vocht in zit, want het kan snel gaan met een warmtemat. Als ze pads uitdrogen dan kan het zo zijn dat je zaadjes niet meer uitkomen.

Verpotten

Als de plantjes groot genoeg zijn mogen ze in de stekgrond in kleine kweekpotjes. Hou ongeveer 8 weken aan vanaf het moment dat het plantje is uitgekomen voor je ze verplaatst naar een pot. Zet de plant daarna terug in de bak en zorg dat het water goed kan weglopen.

In dit stadium is het belangrijk dat de plant voldoende lucht krijgt. Zet de ventilatievensters van de kweekbak dus niet dicht. Merk je dat de plantjes gaan hangen, zet ze dan in een aparte kweekkas met de deksel iets los. Hou de bovenkant van de potgrond altijd vochtig en zorg dat het water aan de onderkant kan weglopen.

Hoe ging het bij mij?

Het ontkiemen van de zaadjes ging bij mij helaas niet in 1x goed. Door de kweekbak op een warmtemat te zetten droogt het water namelijk snel op, en dat is iets wat je te allen tijde moet voorkomen. Na een week kwamen de eerste plantjes uit, maar toen de bak was opgedroogd zijn de plantjes die waren uitgekomen gesneuveld. Super zonde natuurlijk, dus check echt iedere ochtend en avond of er voldoende water in zit.

Tip: begin niet met alle zaadjes tegelijk op 1 plek, maar probeer er eerst een paar om een goed gevoel te krijgen bij de ideale omstandigheid. Zodra je de smaak te pakken hebt kun je de andere testen.  

Gelukkig had ik nog een paar zaadjes over en probeerde ik het gewoon nog een keer. Op dit moment zijn drie Christia Vespertilionis plantjes uitgekomen. Fingers crossed dat de andere ook nog ontkiemen! 

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het project? Volg mij dan op Instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina. Ben je enthousiast aan de slag gegaan met dit project? Ik ben ontzettend benieuwd hoe het jou is vergaan! Laat het me weten op Instagram of stuur me een mailtje via het contactformulier.

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest