How-to: Scindapsus Pictus stekken: een eitje!

HomeDIY

Het is jaren mijn lievelingsplant in huis: de Scindapsus Pictus. De gespikkelde hangplant is ook wel bekend als de Epipremnum en is ideaal voor de plantenlover zonder groene vingers. Hij is namelijk makkelijk te verzorgen en stekken is een eitje. Het is binnen vijf minuten klaar, dus heb je er een in huis: give it a try!

Stekken voor beginners

De Scindapsus Pictus is een ideale plant om te stekken. Hij groeit makkelijk en het stekken mislukt niet snel. Die van ons begon met een stekje dus het was maar één streng met blaadjes. Een uitdaging, want met een beetje geduld zou ik daar wel een mooi bosje van kunnen maken. 

Stekjes knippen

Onze Scindapsus staat op de keukenkast en groeit gestaag steeds een beetje langer. Zo nu en dan pak ik de schaar en knip ik een stuk van de stengel af. Dat doe je altijd tegenover het blad aan de steel. Laat aan beide kanten ongeveer een halve centimeter van de steel over. 


Scindapsus pictus stekken: zo doe je dat (Epipremnum)
Foto's door Lotte van Uittert

Scindapsus stekken op water

Steek nu de uiteinden van de afgeknipte stekjes in het water. Regenwater is ideaal omdat daar geen kalk in zit, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik vaak gewoon kraanwater gebruik. Zet het glas voor een raam op het zuiden.

Wachten wordt beloond

Na ongeveer een week zie je als het goed is een paar witte sliertjes groeien. Ververs iedere week het water en laat de wortels groeien tot ze ongeveer twee tot drie centimeter lang zijn. Dit proces duurt ongeveer vier weken. 

In de potgrond

Als je een paar centimeter wortels ziet kun je de stekjes planten in potgrond. Geef voldoende water, want ze zijn gewend aan het groeien op water dus kunnen nu niet droog staan. Zet het plantje op een lichte plek, het liefst voor een raam. 


Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest