Top 10 sterke kamerplanten: deze overleven mijn flexibele verzorging al jaren

HomeInterieur

Ik hou van planten in huis, maar het verzorgen laat nog wel eens te wensen over. Ik geef teveel of te weinig water en voor ik het weet sta ik weer in het tuincentrum om nieuwe te kopen. Maar sommige planten hebben mijn flexibele verzorging wél overleefd. Ben je op zoek naar een makkelijke kamerplant? Met mijn top 10 sterke kamerplanten kom je de komende jaren wel door.

Ficus Lyrata Tabaksplant Vioolplant Makkelijke Kamerplant

1 - Ficus Lyrata: Tabaksplant / Vioolplant

De vioolbladplant heeft haar naam te danken aan de mooie bladeren die lijken op een viool. Hij wordt ook wel tabaksplant genoemd omdat de bladeren worden fijngemalen voor tabak. Wij hebben twee van deze beauties in de woonkamer staan: een grote tabaksplant op stam en een kleine. Zeker als je een grote plant koopt wil je zeker weten dat het een makkelijke is, want die zijn nogal prijzig. Deze staat dus niet voor niets op nummer 1 in dit lijstje ;)


De plant staat bij ons voor het raam op het Noorden en dat is de ideale plek, want hij houdt niet van fel zonlicht. Je vind een grote ficus lyrata op stam online bij Green Bubble.

De tabaksplant is sterk luchtzuiverend en geeft niet om een gietbeurt meer of minder.
Zamioculcas makkelijke sterke kamerplant

2 - Zamioculcas

De Zamioculcas is een sterke kamerplant die je prima kunt neerzetten in een donkere hoek. We hebben er drie in huis en allemaal doen ze het nog even goed. De glanzende bladeren lijken een beetje op een verentooi. Een mooie, sterke kamerplant dus.


De plant staat bij ons zelfs zes meter van het raam op zowel het Zuiden als het Noorden. De Zamioculcas koop je bij Ikea voor maar €7,99.

Wist je dat je bij de Ikea vaak mooie, grote planten kunt kopen voor weinig geld? De voorraad verschilt vaak wel, maar ben je in de buurt neem dan altijd even een kijkje.
Scindapsus pictus stekken

3 - Scindapsus pictus

Deze fijne hangplant hangt al jaren in ons huis. Hij heeft bijzondere wit gespikkelde bladeren en staat mooi op een hoge kast in de woonkamer of keuken. De Scindapsus pictus is ook makkelijk te stekken. Door het stekken hebben we er inmiddels meerdere in huis. 


In de keuken staan er twee op de hoge kasten, zo’n twee meter van het raam op het Zuiden. Direct zonlicht kun je beter vermijden, maar verder doet ‘ie het goed op zowel een licht als iets donkerder plekje. Bij Plantje.nl koop je een Scindapsus pictus van 15 centimeter voor €13,50.

Euphorbia cowboycactus makkelijke en sterke kamerplant

4 - Euphorbia: de cowboycactus

Je denkt misschien dat de Euphorbia een cactus is, maar hij behoort officieel niet tot de familie van de cactussen. Wel gedraagt ‘ie zich als een cactus: hij houdt van een zonnig plekje en drinkt weinig water. Het is dan ook de oudste plant in ons huis. 


De Euphorbia staat in de keuken voor het raam op het Zuiden. Hij kan ook op een iets minder lichte plek, maar dan groeit hij minder snel. Je vindt hem online bij Tuincentrum.nl en is ook vaak te vinden in de Ikea.

Zaagcactus en oxalis: twee makkelijke kamerplanten

5 - Epiphyllum: de zaagcactus

De zaagcactus heeft haar naam te danken aan de stevige zigzag vormige bladeren. De bladeren groeien eerst omhoog en als ze wat langer zijn vallen ze naar beneden. Het is een mooie hangplant en wat mij betreft een echte eyecatcher in huis. 


De plant gedijt prima voor het raam maar kan ook op een meer schaduwrijke plek in huis staan. Op Plantje.nl vind je zowel een kleine zaagcactus als een grote Epiphyllum.

Ficus elastica: een makkelijke sterke kamerplant voor je woonkamer

6 - Ficus elastica: de rubberplant

De bladeren hebben een rubberachtige structuur en daarom wordt ‘ie ook wel rubberplant genoemd. Deze plant heb ik jaren geleden gekocht bij de Ikea. Hij houdt van een plekje voor het raam op het Noorden, uit de felle zon.

Pannenkoekplant Pilea Peperomioides makkelijke kamerplant

7 - Pilea Peperomioides: Pannenkoekplant

Deze ken je natuurlijk wel, is het niet uit de jaren 70 dan wel van de afgelopen jaren. Hij staat in bijna iedere huiskamer en is een makkelijke plant om te onderhouden en te stekken. De pannenkoekplant vind je in ieder tuincentrum en online.

Monstera Deliciosa sterke makkelijke kamerplant

8 - Monstera Deliciosa: gatenplant

Ook deze plant zal je niet onbekend zijn: de Monstera Deliciosa. Deze gatenplant kan echt heel groot worden. Drie jaar geleden hebben wij er eentje cadeau gedaan aan de oma van Kevin en hij is daar in drie jaar tijd 5x zo groot geworden. Hij wordt dan ook goed verzorgd. 


Onze Monstera staat twee meter af van een raam op het Noorden. Ook deze plant heb ik gekocht bij Ikea, daar vind je ze van zo’n 50-60 cm voor €14,95. Online zijn ze iets duurder, bij Plantje.nl betaal je €17,50 voor een monstera van 50 cm. 

Ben je op zoek naar meerdere planten? Plantje.nl heeft een groot assortiment en gratis bezorging vanaf €50,-
Sansevieria trifasciata: vrouwentong sterke kamerplanten

9 - Sansevieria trifasciata: vrouwentong

Deze krachtpatser overleeft zelfs de grootste verwaarlozing. Ik heb onlangs een stekje gekregen van mijn moeder en daar staat ‘ie al jaren. Geef hem weinig water en zet hem voor het raam op het Noorden of iets verder daar vanaf. 


De Sansevieria komt in verschillende kleuren. De meest voorkomende is de Sansevieria Laurentii. Deze heeft donkergroene bladeren met een gele rand. Er is ook een lichtgroene variant: de Sansevieria Moonshine.

Peperomia Hovaria makkelijke bijzondere kamerplant

10 - Peperomia Hovaria

De Peperomia Hovaria is een grijs groene, succulent-achtige plant met dikke bladeren en een dikke steel. De plant heeft hele zachte bladeren waar hij water in op slaat, net als in de steel. Je kunt hem gerust drie weken zonder water laten staan én hij is niet gevoelig voor trips, spint en bladluis. Je ziet hem nog niet zo vaak langskomen omdat het een vrij nieuwe plant is. Wil je een unieke, makkelijke kamerplant in huis dan is dit een goede keus. 


De plant staat bij ons voor het raam op het Noorden. De Peperomia Hovaria vind je online niet bij veel webshops, maar wel op Araflora.nl

*Foto's gemaakt door Elisah Jacobs, Lotte van Uittert en Michaela @livingbykela.

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest