Gek op grafische prints in huis? Denk eens aan modderdoek

HomeInterieur

Modderdoek: ik had er nog nooit van gehoord. Totdat ik een paar unieke kussens met een gave print tegenkwam die ik nog niet eerder had gezien. Maar de stof wordt voor veel meer woonaccessoires gebruikt. Mijn favorieten vind je hier!

Wat is modderdoek of mud cloth?

Modderdoek, of ook wel bògòlanfini of mud cloth genoemd, is een eeuwenoude Malinese traditie om katoen te verven met ijzerrijke modder en gefermenteerde thee bladeren, boomschors en bladeren van bomen. Dit levert unieke stoffen op met bijzondere prints die perfect passen in de Bohemian woonstijl.


Iedere print heeft een verhaal

De grafische prints zijn niet zomaar decoratie. De patronen symboliseren belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis, alledaagse voorwerpen of elementen uit de natuur. Er zijn hele kleurrijke modderdoeken te vinden, maar ook gave zwart wit prints.

Modderdoek kussens met grafische print van Pheasant Gold

Modderdoek kussens

Modderdoek wordt vaak gebruikt voor kussens en dat is ook waar ik de stof voor het eerst tegenkwam. Op de Instagram van @interieurjunkies kwam ik deze foto tegen met een kussen waar ik op slag verliefd op werd. Het kussen bleek gemaakt door Shannon, de eigenaresse van de shop Pheasant Gold.

Ze maakt kussens van de unieke stof in allerlei kleuren en prints. Ik ben langs geweest in haar atelier dat vol ligt met unieke modderdoek prints. Ze heeft echt oog voor mooie stoffen, dus ben je toevallig op zoek naar een origineel kussen van modderdoek dan ben je hier aan het juiste adres.

Ik moest en zou dus ook een paar van die kussens op de bank hebben. Ik koos voor zwart wit: dat steekt mooi af tegen de paarse muur en de linnen kussens.
Modderdoek kussens met grafische print van Pheasant Gold
Maar zoals ik al zei, er wordt meer gemaakt van modderdoek dan alleen maar kussens.

Muurhangers van modderdoek

Als je ooit in de winkel van Sukha bent geweest dan weet je hoe betoverend de winkel is. Je droomt weg bij de etalage: een hangstoel, boomhut of schommel: er is iedere keer weer iets nieuws te zien. De shop verkoopt duurzame items met een verhaal, zoals deze muurhangers van modderdoek uit Mali. Ze komen in verschillende prints met zwart wit en bruin. Ze passen mooi in licht interieur zoals dat van Nikya.nl, een boho-chic, bohemian of modern interieur.


Muurhangers van modderdoek van Sukha AAAA
Modderdoek muurhangers van Sukha AAAA

Matchende modderdoek kussens

In de webshop vind je ook matchende kussens bij de muurhangers. De combinatie van de zwart wit patronen zie je niet vaak voorbij komen en past overal bij. Ze passen ook goed bij het zwart witte Johanna ikea plaid dat bij ons op de bank ligt en de kussens van Pheasant Gold. Copy-paste to my couch please! 


Modderdoek kussens grafische print van Sukha AAAA

Ronde bamboe frames

De stof is ook in te lijsten, bijvoorbeeld in deze ronde bamboe frames. Leuk als afwisseling in een gallery wall. Je vindt verschillende ingelijste patronen op Etsy bij AisheaHOME. Combineer met losse frames of ga voor een set van twee of drie verschillende formaten met dezelfde print.

Ronde bamboe frames woondecoratie van modderdoek

Modderdoek plantenmanden

Deze vind ik heel tof: modderdoek plantenmanden. Ik heb ze zelf nog niet voorbij zien komen in Nederland, jij wel? Er zijn hangende varianten te vinden in verschillende kleuren, maar ook 'gewone' plantenmanden. Leuk voor een klein vetplantje of een grotere, zoals deze monstera.

Modderdoek plantenmand met grafische zwartwit print

Maar er is nog meer

Het houdt niet op met kussens, wanddecoratie en plantenmanden. Modderdoek zie je ook terug in poefs, plaids, wandkleden en er worden zelfs hondenkussens van gemaakt.

Modderdoek wordt niet alleen gebruikt als stof, de prints komen ook terug als inspiratie voor andere woonaccessoires.

Boho printables

Boho printables biedt op Etsy direct downloadbare, geometrische prints aan geïnspireerd op de modderdoek patronen. Print ‘m uit op mooi papier en hang hem op in je gallery wall. Easy does it.

Modderdoek print in een gallery art wall
Heb je wel eens gehoord van Etsy.nl? Creatieve mensen over de hele wereld maken unieke items en verkopen het via dit platform. Je shopt hier dus hele unieke woonaccessoires.

DIY met modderdoek patroon

Ook zelf kun je aan de slag met dit mooie patroon, bijvoorbeeld door te punch needlen. Punch needling is een borduurtechniek waarbij je met een punchnaald een draad in een doek prikt en weer terug door het doek haalt. Hiermee kun je mooie vormen creëren, zoals Ilse deed met dit mooie punch needle patroon.

Behang van modderdoek patroon

Wil je het liever groter aanpakken, bijvoorbeeld met een print op de muur? Op Etsy vind je ook vinyl muurstickers met een modderdoek patroon. Er zijn ook stencils te krijgen waarmee je zelf een patroon op een muur of een kastje kan maken.

Behang van modderdoek patroon in zwartwit

That's it

Iets nieuws ontdekt of iets leuks gespot? Ik word altijd erg blij als ik iemand ergens mee heb kunnen inspireren, dus laat het me weten op Instagram als dat het geval is! En ben je zelf nog iets leuks tegengekomen van modderdoek dat niet mag ontbreken in dit lijstje? Ik hoor het graag :)

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest