Het dak gaat eraf: er komt een dakopbouw op ons huis

HomeVerbouwing

Tevreden met je huis, maar kom je ruimte te kort? Dan kan het een interessante investering zijn om te gaan voor een dakopbouw. Omdat de oververhitte woningmarkt zich niet leent om te verhuizen naar een grotere woning gaan we een dakopbouw plaatsen. Denk jij er ook over om een dakopbouw te plaatsen? Hier lees je precies wat er op je afkomt en waar je aan moet denken.

Samen met de buren

Toen we het huis kochten en een grote verbouwing tegemoet gingen, speelde het idee van een extra verdieping al door ons hoofd. Toen onze buren ons vertelden dat zij ervoor gingen leek het ons een goed moment om mee te doen. Samen is goedkoper en je zit maar 1x in de verbouwingsherrie.

Ben jij ook van plan om een dakopbouw te plaatsen op je huis? Overleg dan altijd met je buren of zij dezelfde wens of zelfs al plannen hebben.

Dakopbouw plan

Hoe willen we het inrichten en welke functies gaat de extra ruimte krijgen? We dachten eerst aan drie extra slaapkamers, want op dit moment hebben we er maar twee. Toen kwam het idee voor een loft waar we later altijd nog een of meerdere muren tussen kunnen zetten.

Plattegrond maken op schaal

Ik tekende de nieuwe verdieping uit op schaal 1:50. Daarin tekende ik alles wat vast zit: de trap, aansluitingen voor de wasmachine, boiler en de installatie voor de zonnepanelen. Door meubels op schaal uit te knippen zoals een bed, (inbouw)kasten, vloerkleden en een bureau, kun je schuiven op de plattegrond en verschillende indelingen uitproberen.

Een plattegrond op schaal maken is een ideale manier om flexibel te spelen met de indeling. Door te schuiven kom je sneller op originele ideeën.

Bepaal waar de ramen komen

De plattegrond hoef je nog niet tot in detail uit te werken, zolang je maar weet waar de ramen komen. Daarvoor is het handig om de functies van de ruimtes te bepalen. Probeer daarbij zoveel mogelijk licht te creëren. Maak je ramen zo hoog en zo breed mogelijk, maar hou wel rekening met inbouwkasten.

De gemeente heeft strikte regels over het aanzicht van je woning. Loop door de buurt en je ziet vanzelf wat er mogelijk is qua ramen en afwerking.

Dakopbouw vergunning

Als je ideeën zijn uitgewerkt laat je een bouw- en constructietekening maken. Die heb je nodig bij de aanvraag van een vergunning bij de gemeente. Dit proces kan zo zes weken of langer duren. Krijg je akkoord van de gemeente? Dan kunnen je buren daarna nog bezwaar aantekenen. Start dus op tijd en deel je plannen met de buren.

Kosten dakopbouw

Een nieuwe verdieping op je huis plaatsen is natuurlijk niet goedkoop. De kosten lopen net als iedere verbouwing flink uiteen. Het type dak, gebruikte materialen, afwerking en eventuele extra opties zijn de belangrijkste kostendrijvers. De goedkoopste optie ligt rond de €1.500 per m2 tot zo'n €3.500,- met m2. Heb je al een plat dak en kies je voor een prefab dakopbouw en doe je de afwerking zelf? Dan ben je het goedkoopst uit.

Dakopbouw op maat

Bij ons wordt het een dakopbouw op maat, want op de eerste verdieping begint het zadeldak al. De voorkant moet rechtop getrokken worden voor de dakopbouw erop kan. Het voordeel is dat dit op de eerste verdieping voor extra ruimte zorgt.

Hebben andere mensen in de buurt een dakopbouw? Bel eens bij ze aan en vraag wie de dakopbouw heeft geplaatst en wat de ervaringen waren met die partij. Vraag altijd verschillende offertes op en kijk goed naar wat er wel en niet gespecificeerd is.

Financiering voor een dakopbouw

Mocht je al eens eerder verbouwd hebben dan weet je dat je de verbouwingskosten niet voor 100% mee kunt laten financieren, tenzij je flinke overwaarde hebt. In de regel kun je zo'n 70% tot 80% van de kosten meefinancieren. Met een dakopbouw is dat anders.

Omdat je extra vierkante meters toevoegt aan je huis is dit een van de weinige verbouwingen die je wel voor 100% kunt laten financieren.

De rol van de taxateur

De taxateur komt langs om de huidige waarde van je woning te bepalen en de ingeschatte waarde na verbouwing. Met die inschatting kun je naar je hypotheekadviseur om een verhoogde hypotheek aan te vragen. Voorwaarde is uiteraard wel dat de extra kosten financieel kunt dragen. Dit kun je checken door je maximale hypotheek te berekenen bij de bank waar je zit. Daarnaast moeten de extra vierkante meters zich (voldoende) terugrekenen in een verhoogde waarde. Neem contact op met je hypotheekadviseur om dit te bespreken.

Hou ook rekening met extra kosten: de bouw- en constructietekeningen, hypotheekaanvraag, vergunningsaanvraag en notaris komen samen al snel uit op €7.000,-

Bouwdepot

Het bedrag waarmee je de hypotheek verhoogd wordt beschikbaar gesteld in een bouwdepot. Dit is een potje dat de bank voor je apart houdt en waar de facturen uit betaald worden. Je krijgt het bedrag dus niet op je bank gestort, maar je dient facturen in bij je bank.

Schat de verbouwingskosten liever te hoog in dan te laag. Alles wat je niet uitgeeft los je direct weer af.

Je woning wordt meer waard

Stel, met je dakopbouw creëer je 35 extra vierkante meter. De gemiddelde vierkante meterprijs in Haarlem is op dit moment € 4.849,-. De verdieping zou bijna €170.000,- aan extra waarde kunnen opleveren bij de verkoop van een woning. Dat extra budget krijg je echter niet zomaar van een taxateur, meestal ligt de extra waarde die bij een verbouwingstaxatie wordt aangegeven lager. Echter biedt het meestal voldoende ruimte om een dakopbouw te laten financieren (ook in andere gemeenten).

Hou er rekening mee dat de afwerking voor eigen kosten is, zoals een nieuwe vloer. Wij denken eraan om voor ambiant laminaat te gaan. Een eiken houten look voor veel minder geld.

Op de hoogte blijven?

We zijn op dit moment nog in de voorbereidende fase van de dakopbouw. Zodra er meer duidelijk is over de indeling en materialen die we gaan gebruiken deel ik dat op deze website en op Instagram. Als je het leuk vindt om onze verbouwing te volgen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina of volg mij op Instagram. Als je vragen hebt, laat het weten!

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest