Stucwerk repareren? Maak kennis met Alabastine Muurglad

HomeVerbouwing

Niets mooier dan een pas gestucte muur, maar na een tijdje komen er vaak scheuren en deukjes in dat is minder mooi. Ons dakkapelletje in de slaapkamer was heel lelijk gestuct en kon wel een opknapbeurt gebruiken. Op aanraden van de buurvrouw ging ik aan de slag met Alabastine Muurglad om het stucwerk te repareren. Wat mij betreft ideaal spul om in huis te hebben, ik leg je uit waarom.

Wat is Alabastine Muurglad?

Ik had er nog nooit van gehoord, maar Alabastine Muurglad is een kant en klare stucpasta die je op je muur aanbrengt met een roller en daarna gladstrijkt. Het komt in verpakkingen van 2,5, 5 of 10 liter. Zo stucadoor je je eigen muurtje glad en hoef je geen professional langs te laten komen. Het spul is bovendien snel droog (binnen een kwartier) en daarna schilder je er mooi overheen. Perfect voor het repareren van scheuren of deuken in je gestucte muur.

Alabastine Muurglad om stucwerk te herstellen
Met muurvullers zit je vaak aan een maximale dikte die je kan vullen. De maximale dikte van Alabastine Muurglad is 15mm per laag: daar kun je dus flinke scheuren mee dichtten.

Before: het stucwerk moest nodig gerepareerd worden

Ik ging dus aan de slag met het dakkapelletje in onze slaapkamer. Hieronder zie je een foto van hoe het eruit zag. Ik geef toe, dit was na mijn mislukte poging om de wand met een muurvuller en een plamuurmes te fixen. Het zag er gewoon niet meer uit. Tijd voor een betere aanpak.

Zelf stucwerk repareren met Alabastine Muurglad

Wat heb je nodig?

Bij Alabastine Muurglad hoort een speciale roller en strijker. Ik dacht daar zelf op te besparen, want het stukje dat ik moest fixen was heel klein. Ga je een groter stuk doen zou ik zeker de bijbehorende roller en strijker kopen.

Muur voorbereiden

Voordat je aan de slag gaat verwijder je eventuele loszittende deeltjes en maak je de muur stof en vetvrij. Ik gebruik hier altijd St. Marc voor (te koop bij iedere bouwmarkt). Vul diepe gaten op met een allesvuller en laat drogen.

Even roeren en rollen maar

Even roeren door het mengsel met een verfstokje en daarna met de roller erin. Breng een ruime hoeveelheid aan op de muur die je glad wil hebben. Rol eerst van boven naar beneden en daarna van links naar rechts over de pasta heen.

Alabastine Muurglad roeren en rollen met een verfroller om stucwerk te repareren

Gladstrijken

De aangebrachte pasta strijk je glad met de bijbehorende strijker. Dat kan ook met een ruitenwisser, maar werkt niet ideaal. De zijkanten met name niet. Doe je een groot oppervlakte? Zorg dan dat je niet meer muurglad aanbrengt dan dat je binnen 30 minuten kunt gladstrijken.

Alabastine Muurglad gladstrijken met een ruitenwisser

Even schuren en verven

Nadat je de pasta glad hebt gestreken laat je het een kwartiertje drogen. Schuur nog even glad en dan kun je aan de slag met schilderen. Het fijne aan Alabastine Muurglad vind ik dat je er vrijwel direct overheen kunt schilderen.

Eindresultaat

Uiteindelijk was het echt een klusje van niets en ziet het dakkapelletje er nu weer mooi en fris uit. Likje verf eroverheen en klaar! Ik vind het ideaal spul om in huis te hebben, want als er nu een deukje of scheurtje in de muur zit heb ik het zo gefixed. Benieuwd naar de rest van de slaapkamer? Ik gaf hem een make-over met een donkere, wijnrode kleur Merlot Mania van Vestingh.

Eindresultaat: gerepareerd stucwerk met Alabastine Muurglads

Foto's door Lotte van Uittert

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest