Van lelijke tuinmuur naar gestucte buitenmuur met haardhout

HomeTuin

Erg charmant zag het er niet uit: de bakstenen muur van de schuur van de buren in onze tuin. Dat er iets tegenaan moest komen was duidelijk, maar wat precies? Ik wilde er graag iets bijzonders van maken. Geen simpele, gestucte wand, maar iets dat sfeer zou toevoegen in onze tuin. Uiteindelijk zijn we eruit gekomen en is het iets heel bijzonders geworden!

Het bakstenen muurtje

De vorige eigenaren van ons huis hadden een schuurtje in de achtertuin staan, tegen het huis aan. Omdat we over de hele breedte een glazen pui wilden, moest het schuurtje gesloopt worden. Daarachter kwam een niet al te mooi muurtje tevoorschijn: een bakstenen muur in twee verschillende kleuren met klodders cement ertussen. Je ziet het muurtje op de foto hieronder, inclusief de tuin voor de make-over. Dat was een behoorlijk contrast met de aluminium pui, dus daar moest wat aan gebeuren. 


Bakstenen tuinmuur van de buren

Op zoek naar inspiratie

Maandenlang speurde ik Pinterest af naar inspiratie. Nog een zitje? Begroeien met planten? Gewoon een laag stuc erop met een mooie muurschildering? Alle ideeën kwamen voorbij, maar het winnende idee zat er niet tussen. Mijn vriend grapt altijd over mijn wensen in dit soort situaties. “Ik wil iets bijzonders”, zeg ik dan. Maar daar kun je natuurlijk nog zoveel kanten mee op. 


Hulptroepen inschakelen

Na twee jaar aankijken tegen het stenen muurtje hadden we nog geen idee, dus vroegen we tuinspecialist Jurgen Smit om hulp. Hij kwam langs en luisterde naar onze wensen. Het muurtje moest uit het zicht en daar moest iets bijzonders voor komen te staan. Iets dat sfeer bracht en makkelijk was in onderhoud. Ook niet onbelangrijk: het muurtje staat op het Noorden dus de opties in klimplanten waren beperkt. 


Gestucte buitenmuur met haardhout

We waren direct enthousiast toen Jurgen zijn plan met twee houten vakken met haardhout voorstelde. Het is de perfecte sfeermaker, echt iets bijzonders en ideaal voor een muur op het Noorden. Toen het project in de maak was voelden we het al: dit gaat heel mooi worden.

Farrow and ball brinjal tuinmuur met tuinhout en verlichting


Buiten verbinden met binnen door dezelfde kleur

Na even twijfelen over de kleur van de muur - groen was namelijk optie 2 - hebben we de knoop doorgehakt. Het werd aubergine, om precies te zijn de kleur Brinjal van het merk Farrow & Ball. Dezelfde kleur als in de woonkamer, om buiten met binnen te verbinden. 

Brinjal Farrow & Ball aubergine kleur in de woonkamer
Foto door Lotte van Uittert


Dimbare verlichting

Om de muur te verlichten kozen we voor drie spots die naar boven en beneden licht geven. We kochten drie verschillende armaturen en plaatsten ze allemaal op de muur om te kijken wat het mooiste was. Toen we de drie lampen op de muur hadden gezet leek het wel een landingsbaan: zo sterk werd de muur verlicht. De buurman - groot afnemer van Philips Hue lampen - gaf ons de tip om deze lampen ook buiten te gebruiken. Ze zijn van afstand dimbaar en ook de warmte van het licht is in te stellen. Dat laatste is ideaal als je een kleur op de wand wil, want geel licht zorgt ervoor dat je muur een hele andere kleur krijgt.


Flexibele loungeplek en koffiehoekje

Door tegels voor het muurtje te plaatsen blijven we flexibel in de aankleding van de hoek. De prachtige rotan stoelen van Leo & Moon slepen we naar buiten tijdens zomerse warme dagen. Ze steken mooi af tegen de donkere wand en brengen nog meer sfeer in de tuin. Als we lekker willen relaxen slepen we de loungebanken van Exotan naar dit plekje. Op Marktplaats vond ik het ronde, jute kleed dat we er vaak bij leggen. Met de beentjes omhoog op de fijne buitenpoef is het goed toeven in dit hoekje! 

Auberginekleur op de muur buiten met rotan stoelen voor het ultieme lentegevoel
Foto's door Lotte van Uittert
Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest