DIY Pegboard: zo maak je zelf een pegboard op maat (+ video)

HomeDIY

Extra opbergruimte bij je bureau is nooit verkeerd. Zeker niet als er ruimte bij komt voor planten en leuke accessoires. Een pegboard is een gaatjesbord die je overal in huis aan de muur kan hangen: in de gang, woonkamer, kinderkamer of zoals wij: boven je bureau. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je deze handige organizer maakt.

Pegboard maken - DIY

DIY Pegboard maken bij je bureau

Voordat we dit pegboard maakten gingen we aan de slag met een zwevend bureau. Toen kwamen we op het idee om het bureau door te laten lopen tot het plafond in een pegboard. In deze blog lees je hoe je een pegboard maakt en hem laat aansluiten op je bureau. Liever een los pegboard maken? Ook daar geef ik je uitleg voor (incl. tips voor het ophangen, want dat is in dat geval net weer anders).


Wat heb je nodig?

 • Multiplex plaat van 18mm dik
 • Houten stokjes van 18mm dik en 20 centimeter lang
 • Houtlijm
 • Houtboor van 18mm (geen speedboor)
 • Afkortzaag (om de stokjes op maat te zagen)
 • Boorgeleider
 • Boor met een kop van maximaal 43mm
 • Vernis
 • Bedboard voor het aftekenen van gaatjes
 • Lange lineaal van 100 cm
 • Lijmklemmen
 • Planten en accessoires voor de styling


Hoe maak je zelf een pegboard?

Start met het bepalen van de afmeting van je pegboard. Wij hebben ervoor gekozen om ons bureau door te laten lopen in een pegboard over de muur tot aan het plafond. Als je al een bureau hebt waar je het pegboard niet op aan kunt laten sluiten, is het makkelijker om rondom het pegboard ruimte te houden. Ons pegboard is 60 cm diep. 


Zaag of bestel het hout op maat

In de bouwmarkt kun je hout op maat laten zagen. Hou er wel rekening mee dat bouwmarkten minimale afmetingen hebben waar zij aan moeten voldoen om veilig te kunnen blijven werken. De houten stokjes van 20cm zijn te kort om te laten zagen. Dit kun je zelf doen met een afkortzaag of je kunt ze online op maat laten zagen. 


Aftekenen met een bedboard

Leg de plaat waar je een pegboard van gaat maken op je eettafel en teken de gaatjes af. Ik gebruikte hier een bedboard voor. Die kun je bij de bouwmarkt kopen voor nog geen twee tientjes en bespaart je een hoop tijd. Zet ‘m vast met lijmklemmen en zet om de 3 gaatjes een stip. Wij hielden een tussenruimte aan van 3 gaatjes en gebruikten stokjes van 18mm. Nadat je de stippen hebt getekend zet je lijnen met behulp van een liniaal. Zo zorg je dat alle gaatjes precies uitlijnen ten opzichte van elkaar. 

Pegboard maken - DIY


Je boorhulp prepareren

Om ervoor te zorgen dat de houten stokjes precies recht in de gaten komen, kun je gebruik maken van een boorhulp. Hiermee zorg je dat je precies recht in het hout boort. Ik raad je aan om er een te gebruiken, want een kleine beweging kan al zorgen voor een scheef gat en een scheef stokje. 

Niet alle boren passen in iedere boorhulp. Onze boor en de tien boren van onze buurman waren allemaal te dik voor deze boorhulp. Check van te voren of de boorkop van jouw boor past in de boorhulp die je kiest. 

Als je de boor in de boorhulp vastzet heb je de mogelijkheid om een maximale diepte aan te geven. Dit is heel belangrijk omdat je straks niet direct door het hout gaat boren.

 

Pegboard maken - DIY

Testen met boren

Pak een test stukje hout en ga daarin testen met boren. Kijk hoe diep je komt: ga je door het hout heen? Dan moet je de boorhulp hoger vastzetten. Bouw deze veiligheid echt voor jezelf in, want als je wel in één keer door het hout heen boort dan maak je het hout aan de andere kant kapot. Soms zijn boortjes niet precies 18 millimeter of zijn je stokjes niet precies 18 millimeter. Door voor te boren in een stukje hout kun je precies zien of je de juiste gaten boort. Zijn ze net te klein? Geen probleem, met een beetje schuren krijg je ze er wel in. 


Gaten boren aan de voorzijde

Als je comfortabel bent met de boorhulp kun je starten met gaten boren in de voorzijde van het hout. Leg het hout tussen twee zaagtafels in en zet hem vast met lijmklemmen. Boor vervolgens alle gaten voor iets meer dan de helft in. Let op dat je niet te ver boort.

 

Gaatjes boren voor een pegboard


Gaten boren aan de achterzijde

Als je klaar bent is het tijd voor het makkelijke werk: de gaten doorboren aan de achterzijde. Keer de plaat om en wip de rondjes hout eruit. 

DIY pegboard

Maak een extra rand aan de zijkant

Voor het ophangen van het pegboard heb je straks ruimte nodig aan de achterzijde. Kijk je op de zijkant van het pegboard, dan is het mooier om die zijkant af te werken. Lijm een smalle plank hout van 18mm aan de zijkant op het pegboard om ervoor te zorgen dat je niet achter het pegboard kunt kijken. Op de foto hieronder moest ik het hout nog voorzien van houtlijm en omdraaien, vandaar dat 'ie niet tegen de rand ligt.

Pegboard maken - DIY


Schuren en het hout in de vernis zetten

Om het pegboard bestendig te maken tegen water en vuil kun je hem in de vernis zetten. Er bestaat een transparante vernis speciaal voor meubels die je daarvoor kunt gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om hem een leuke verf kleur te geven. Soms zie je ook dat mensen de stokjes (deels) schilderen. Dat kan een mooi effect geven.

Pegboard schuren


Pegboard ophangen

Ons pegboard zit strak tussen het plafond en het bureau. Wij hebben hem daarom niet vastgemaakt aan de muur. Als je dat wel wil doen kun je twee smalle planken tegen de muur aan schroeven en het pegboard daar tegenaan lijmen. Dat is een mooie optie als je het pegboard tot aan het plafond wil maken. Heb je ruimte rondom je pegboard? Dan kun je het ook oplossen door een haaklat te maken. Op die manier blijft je pegboard los van de muur en kun je hem makkelijker verwijderen mocht je ooit iets anders willen. 


Planken op maat zagen

Als de vernis is opgedroogd en het pegboard is opgehangen kun je aan de slag met de inrichting. Draai de stokjes op de juiste plek en zaag een aantal verschillende planken op maat. Wij hebben gekozen voor één plank over de volledige breedte van het pegboard en twee smallere. Afhankelijk van de afmeting van jouw pegboard kun je hier zelf mee variëren. 


Pegboard inrichten en stylen

Dan het leukste gedeelte: het pegboard inrichten en stijlen. Natuurlijk kan een mooie hangplant niet ontbreken. Een paar leuke opbergdoosjes zijn ook altijd handig. Heb je een stopcontact in de buurt? Dan kan het leuk zijn om een klein lampje aan een plankje vast te knijpen. Je kunt ook een stokje gebruiken om iets aan te hangen of om boeken tegenaan te leunen. Sommige mensen kiezen ervoor om naast stokjes van 20 centimeter, ook een aantal van 10 centimeter te maken. Daar kun je dan bijvoorbeeld een schaar aanhangen of een paar rolletjes masking tape. 

Pegboard organizer

Pegboard inspiratie

Wij zijn natuurlijk niet de enige die een pegboard hebben gemaakt. Er zijn ook veel leuke andere ideeën te vinden. Op mijn Pinterest heb ik een aantal ideeën opgeslagen die je misschien leuk vindt om te bekijken. Ga je aan de slag met het maken van een pegboard? Laat het me weten op Instagram, vind ik leuk om te zien!

zelf een pegboard maken


Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest