3 maanden later: een update over onze nieuwe tuinplanten

HomeTuin

Bij het maken van ons tuinplan maakten we 1 grote fout: teveel tegels. Daarom gingen er drie maanden geleden 14 tegels uit en daar kwamen meer dan 100 nieuwe planten voor terug. Die waren toen nog heel klein, maar zijn inmiddels flink gegroeid. Kijk je mee naar het eindresultaat?

Beplantingsplan van Linda Lavoir

Misschien kan je je nog herinneren dat ik de hulp inschakelde van Linda Lavoir om dit keer wél de juiste planten te kiezen, want zonder plantenkennis is tuinieren best een uitdaging. Linda hielp ons met een nieuw tuinontwerp en beplantingsplan met mediterrane planten die goed tegen droogte kunnen. Ideaal, want onze plantenverzorging wil nog wel eens te wensen over laten.

Before & After

Om je weer even mee te nemen naar hoe het was, dit was de plattegrond van de tuin voordat de tegels eruit gingen:

Gratis tuinontwerp plattegrond achtertuin rijtjeswoning

Groene tuin

Alleen de linkerkant van de tuin is al zo'n verschil en een explosie van groen. We hebben veel geluk met al het groen van de buren. De buurvrouw verzorgt haar planten altijd heel goed, dus ieder jaar worden we getrakteerd op kersverse bladeren van de vijgenboom en prachtige druiven over de schutting. Maar ook aan onze kant is er veel bijgekomen.

Krentenboom

Om ook aan deze kant van de tuin extra hoogte te creëren plantten we een krentenboom. Een prachtig boompje die veel verschillende kleuren in de tuin brengt. In de lente met witte bloesem, in de zomer met mooie groene bladeren en eetbare krenten. In de herfst kleurt 'ie mooi oranje en rood. Ik ben heel benieuwd hoe dat eruit gaat zien.

Tuinplanten in een achtertuin | Lichte schutting | Kleurrijke schutting

Muurfijnstraal

Een van de plantjes waar ik super blij mee ben is de muurfijnstraal, of de Erigeron karvinskianus. Je ziet 'm voorop de foto hierboven met witte kleine bloemetjes die straks helemaal over de tegels heen gaan groeien. Het fijne aan deze plant is dat 'ie echt maandenlang bloeit, schijnbaar tot eind oktober. Daar heb je dus lang plezier van. Wat mij betreft een ideaal plantje voor voorin de border. Hij staat ook onder onze kurkeik boom en daar doet 'ie het ook goed.

Kleur idee voor je overkapping | Rood Roze Blauw | Little Greene kleuren | Ons Haarlemse Huisje

Toscaanse lila kleuren

De bloemkleuren in de tuin zijn overwegend lila. Tot dit jaar was dit een kleur die ik eigenlijk helemaal niet zo mooi vond. Maar nu, zeker in combinatie met de Studio Green van Farrow & Ball vind ik het echt een prachtige match. De lila bloemen zijn de Geranium Philippe Vapelle, Lavendula Grosso en de Scabiosa Butterfly Blue. Ik heb er ook nog een beetje kattenkruid tussen gezet, voor onze nieuwe Siberische kitten Dušan.

Ridderspoor | Tuscan Red Little Greene | Koraal kleurige schutting

Kruisdistel

Nog een verrassend mooie plant is de kruisdistel Eryngium yuccifolium. Het is een zeldzame en beschermde plant die vogels, bijen, hommels en vlinders aantrekt. Hij doet het goed in de droge grond onder de boom. Hij wordt best wel hoog, nu zo'n meter hoog, maar is prachtig om doorheen te kijken richting de overkapping. Hij staat ook in de bak aan de andere kant tussen de andere bloemen, waar hij weer mooi afsteekt tegen de schutting.

Kruisdistel | Eryngium yuccifolium | Ons Haarlemse Huisje

Ridderspoor

Linksonder de boom op de foto hieronder zie je een prachtige delphinium, oftewel een ridderspoor. Het was oorspronkelijk het idee dat we enkel de lichtblauwe variant in de tuin zouden krijgen, maar omdat die bijna allemaal waren opgegeten door slakken besloot ik er een paar extra te kopen in het tuincentrum. Daar had ik geluk, want ze waren met 50% korting. Ik had er 10 gekocht (want ze waren maar €4,- per stuk en allemaal al een meter hoog). Ik kwam met mijn afgeladen kar bij de kassa, tikte de caissière er maar 1 aan! Dat was dus echt een koopje.

Delphiniums zijn prachtige planten die ieder jaar weer terug komen. Zorg er wel voor dat ze niet opgevreten worden door slakken, die zijn er dol op!

Eupatorium Chocolate

De donkergroene plant linksonder op de foto hieronder is de Eupatorium chocolate. Linda zei al dat hij een heel decoratief blad had en iemand die laatst bij me op bezoek kwam zei precies hetzelfde. In het najaar krijgt 'ie ook nog witte bloemetjes, maar zo vind ik hem ook al erg mooi en hij groeit goed.

Nieuwe tuin update in september

In september geef ik weer een update over de nieuwe planten in de tuin. Zodra de grassen zijn gegroeid ziet de tuin er namelijk weer heel anders uit. Ben je benieuwd naar hoe het er dan uit ziet? Op Instagram deel ik alle foto's, maar je kan je ook inschrijven voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina of volg mij op Pinterest. Daar bewaar je foto's die je mooi vindt direct op je eigen Pinterest tuin-bord. Wel zo handig!

Foto's door Lotte van Uittert

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest