Houten latjes schutting: de zoektocht naar het perfecte hout

HomeTuin

De schutting was bij aankoop van onze woning duidelijk aan een update toe. Hij was groen geworden en de bovenste plank was in tweeën geknapt. Tijd voor een nieuwe, maar dan wel een mooie! Mijn oog viel op een houten latjes schutting, maar voordat we daarin duiken laat ik je even zien hoe onze tuin eruit zag.

Drie verschillende schuttingen

Toen we het huis kochten stonden er drie verschillende schuttingen in de tuin. Op de foto hieronder zie je aan de rechterkant de gebroken plank. Je kan wel zeggen dat de tuin toe was aan een update, toch? Gelukkig bood de tuin wel veel mogelijkheden en wisten we wat we wilden. Aan het einde van de tuin een overkapping: eentje waar je mooi in kon kijken vanuit de woonkamer. Met lampjes aan de balken en een lekkere zithoek. Links een zwarte schutting en rechts de houten latjes.

Before foto van de tuin met ouwe schuttingen

Moderne schutting van dunne latjes

Je hebt ze waarschijnlijk ook wel voorbij zien komen op Pinterest: prachtige houten latjes schuttingen. Ik zag de mooiste varianten voorbij komen in bankirai, red cedar en ipé hout. We wilden een moderne schutting en dunne houten latjes waren precies wat we zochten. Sfeervol en modern in één. Er moest en zou er dus een komen, nu nog de juiste houtsoort vinden.

Moderne schutting van houten latjes van hotwood

Hardhouten latjes

De schutting die we in gedachten hadden wordt meestal gemaakt van hardhout. Dat is ook niet zo gek, want het trekt niet krom, vergrijst mooi en de planken gaan wel 30 jaar mee. In tegenstelling tot zacht tuinhout, dat na 10 jaar vaak wegrot, sneller splijt en eerder krom trekt. Hardhouten latjes zijn duurder, maar die meerprijs is dus wel te verantwoorden. Om de tien jaar je schutting vervangen tikt ook wel aan (helemaal als je hem laat plaatsen). 

Eiken, Bankirai, Red Cedar of Ipé?

De voorkeur ging uit naar eiken latjes, omdat we dat binnen ook op de vloer hebben liggen en zo eenheid creëren. Eiken hout blijkt zwarte vlekken te kunnen krijgen in de tuin, dus dat idee hebben we laten varen. Bankirai, het meest bekende tropische hardhout met een donkerrode kleur was net als ipé hout wel een goede optie. Ook Red Cedar vonden we mooi, maar is een iets zachter houtsoort en kwetsbaarder. De kleuren matchen alleen niet echt met onze houten vloer binnen, dus we zochten nog even verder naar een lichtere optie.

Ondertussen liep ook de zoektocht naar een overkapping

Een ander project in de tuin was de overkapping. Dit was een project dat we wilden uitbesteden. Een fundering leggen, goede afwatering en tegels leggen: daar beginnen we niet aan. We kwamen uit bij Jan de Boer tuinhuizen, bekend van de prachtige tuinhuizen van VTwonen. Ik had het tuinhuis hieronder voorbij zien komen en dacht: bij hen moeten we zijn!

Overkapping van VTwonen gemaakt door Jan de Boer tuinhuizen
Foto: VTwonen weer verliefd op je tuin

In de showroom leerden we een nieuw soort hout kennen: hotwood

In de showroom van Jan de Boer stond een prachtige overkapping met latjes. Het bleek hotwood te zijn: thermisch gemodificeerd grenen hout dat door te verwarmen hout klasse I/II heeft gekregen. Geen hardhout, maar wel met dezelfde pluspunten. Het gaat zo’n 25 jaar mee en is dus duurzaam, heeft een luxe uitstraling én de juiste kleur. Het hotwood komt in rhombusprofiel: ruitvormige latten die ook vaak gebruikt worden als gevelbekleding. Voor onze schutting zijn zogenaamde triple rhombus planken gebruikt. Één plank bestaat uit drie latten bij elkaar. Dat is sneller qua installatie en de tussenruimte is steeds even groot.


Het resultaat: hout gecombineerd met zwarte latjes

We vonden zwart in de tuin ook heel erg mooi, dus besloten we een combinatie te maken in de overkapping. We hadden het liefst gekozen voor zwarte latjes van hotwood, gecombineerd met houtkleurige. Omdat we toch ergens moesten besparen op de prijs is het zwarte deel gemaakt van rabatdelen. Om de lengte van de tuin te benadrukken kozen we voor een horizontaal gemonteerde latten. In de overkapping gingen we als contrast voor verticaal. Beide sluiten heel mooi op elkaar aan. 

Overkapping en schutting in hotwood: dunne houten latjes
Overkapping met zwart en houtkleur. Houten latjes van hotwood
Foto's door Lotte van Uittert


Behandeling en onderhoud

Om de houtkleur te behouden hebben we het hotwood behandeld. Op de linkerfoto zie je hoe het hout eruit zag toen het geplaatst werd, rechts is na behandeling. Daardoor heeft het hout wel een iets gelige gloed gekregen, maar het blijft wel langer mooi. Ieder jaar maken we de schutting twee keer schoon met een speciale shampoo. Die spray je makkelijk op de schutting, spons er overheen en afspoelen. Daarna is ‘ie weer als nieuw.

Overkapping gemaakt van hotwood: smalle houten latjes van gemodificeerd grenen


Zelf aan de slag met houten latjes?

Wij hebben de schutting uiteindelijk uitbesteed omdat we ook een overkapping lieten bouwen. Veel mensen maken een houten latjes schutting zelf. Als je dat wil doen, kijk dan eens op Gadero.nl. Daar vind je veel houtsoorten die je kunt gebruiken. Toch liever uitbesteden? Ik kan je Jan de Boer van harte aanbevelen! 

Ook leuk: zelf een houten wandpaneel maken van houten latjes voor binnen. Tip!

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest