Is HelloFresh het waard? Mijn eerlijke ervaring met maaltijdboxen van HelloFresh

HomeTafelen

In 2016 kregen wij onze eerste maaltijdbox binnen van HelloFresh, wat een feest! Niet meer naar de supermarkt, je eten bezorgd tot aan de deur en niet meer nadenken over wat te eten. Toch hebben wij de box ook ooit opgezegd, zijn we naar en concurrent gegaan en daarna weer terug. In deze blog lees je mijn ervaring met HelloFresh, met alle plus en minpunten.

Hoe het allemaal begon

Altijd in voor nieuwe dingen en ultiem gemak, was mijn zus er als de kippen bij toen HelloFresh in Nederland maaltijdboxen ging aanbieden. Van het een kwam het ander en na niet al te lange tijd hadden wij ook onze eerste maaltijdbox binnen. Maaltijden bezorgd tot aan de deur zonder dat we iets hoefden uit te kiezen, dat konden we goed gebruiken. Wij konden het in de supermarkt namelijk nooit eens worden over wat we zouden gaan eten. HelloFresh zorgde ervoor dat deze discussie ons bespaard bleef.

Het grote voordeel aan de maaltijdbox is dat je nieuwe recepten ontdekt, zonder dat je erover na hoeft te denken en op zoek moet naar ingrediënten.

3 maaltijden per week

We begonnen met 3 maaltijden per week, zoals heel veel mensen inmiddels doen. Met drie dagen weet je zeker dat je de gerechten op tijd kunt maken. Alles blijft vers en je houdt de rest van de week over om eigen gerechten te koken of uit eten te gaan. Een ideale basis, maar wij breiden hem al snel uit naar 4 of 5 maaltijden. Zo hoefden we alleen nog ontbijt en lunch te halen en hadden we een goede stok achter de deur om gezond te eten. Als laatste aten we de vegetarische maaltijden, zo bleef alles vers.

Wij schaalden al snel op naar 4 of 5 maaltijden per week. Dat is goedkoper en zo hoefden we helemaal niet meer na te denken over avondeten.

HelloFresh recepten

De recepten waren altijd al gevarieerd en zijn dat nu nog steeds, al heb je nu meer keuze. Je kan kiezen tussen vis, vlees en vegetarisch. Sommige recepten zijn snel en ideaal voor een doordeweekse maaltijd (15 tot 20 minuten). Er zijn ook familierecepten die perfect zijn voor als je kids hebt. Voor de echte keukenprinsessen zijn er recepten die tot 50 minuten duren en lekker zijn voor uitgebreid koken in het weekend.

Er zijn tegenwoordig ook 'balans' recepten: deze hebben meestal rond de 600 kcal en zijn ideaal als je op je calorie-inname let.

Kennismaking met nieuwe ingrediënten

Ik maakte kennis met nieuwe ingrediënten zoals orzo: pasta in de vorm van een grote rijstkorrel. Echt een aanrader om eens te proberen. Ook leerde ik halloumi kennen: een zout kaasje wat je kan grillen of in de oven kunt bakken in een bake-tray. Het is sindsdien mijn favoriete kaas voor in avondeten en een tip voor als je meer vegetarisch wilt eten.

Ik maakte kennis met nieuwe ingrediënten zoals orzo en halloumi en kreeg leuke extra's bij de box zoals een ovenhandschoen en koksmes.

Minder voedselverspilling

Ik ben zo iemand die een hele bos basilicum koopt als je maar 1 takje nodig hebt, omdat je met een bos meer waar voor je geld krijgt dan als je maar drie takjes koopt. Het grootste deel belande helaas vaak in de prullenbak. Met de maaltijdboxen krijgen we bij iedere maaltijd de juiste hoeveelheid kruiden en worden alle producten in de juiste hoeveelheid afgemeten. Je krijgt precies wat je nodig hebt.

HelloFresh: is dat niet duur?

Dat is een vraag die ik vaak gesteld krijg. Op dit moment betaal je voor 2 personen met 3 maaltijden in de week zo'n €6,- per portie. €12,- voor een maaltijd dus. Niet goedkoop, maar je betaalt natuurlijk extra voor het gemak en de levering aan huis, de app en de kwaliteit van de producten.

Hoe meer maaltijden hoe goedkoper

Om de prijs te drukken kiezen wij iedere week voor 6 of 7 maaltijden per week. Met 6 maaltijden betalen we €4,40 per portie en met 7 maaltijden zelfs €3,70. Zeker als je kiest voor maaltijden met duurdere ingrediënten zoals zalm of halloumi is het verschil met de supermarkt dan niet zo groot meer, al is het voor mensen met een kleine beurs natuurlijk wel duurder dan de supermarkt. Je betaalt dus altijd wat extra voor het gemak.

HelloFresh is niet zo duur als je kiest voor 7 maaltijden per week. Per portie betaal je dan €3,70 en dan is het verschil met de supermarkt niet zo groot meer.

7 maaltijden is minder flexibiliteit

Door te kiezen voor meer maaltijden ben je wel minder flexibel als je bijvoorbeeld een keer uit eten wil. Wat wij dan doen is een maaltijd maken als lunch. Soms maken we ook twee maaltijden tegelijk als er mensen komen eten. Veel van onze vrienden hebben ook HelloFresh, wat handig is als je bij elkaar gaat eten. Als je dezelfde maaltijden hebt geselecteerd kun je die combineren en toch samen eten.

Bezorging en tijdvakken

In de app kun je een bezorgmoment kiezen dat jou uitkomt. De tijdvakken schijnen te verschillen van waar je woont in Nederland, maar wij hebben vrij kleine tijdsvakken van zo'n 2 tot 3 uur. Als je de app opent en je adresgegevens invoert zie je direct welke tijdsvakken er bij jou in de buurt beschikbaar zijn.

Verpakking en houdbaarheid

De maaltijden komen in een kartonnen doos die je ook weer mee terug kunt geven als je hem een week bewaart. In de doos zitten de maaltijden per zak verpakt. In de zomer worden de producten gekoeld extra gekoeld zodat ze vers aankomen, ook als de doos een paar uur bij de buren in de gang staat. Je kunt kiezen of je een receptenkaart erbij wil krijgen of dat je de recepten in de app leest.

Bij ieder recept krijg je een handige receptenkaart. Daar kan je precies op lezen wat je moet doen. Heel man-proof.

Maaltijden kwamen vaker terug

Een paar jaar geleden was het aantal recepten waar je uit kon kiezen beperkt tot zo'n 10 per week. Als je voor vijf maaltijden gaat en meer vegetarisch wil eten, is keuze uit 10 recepten niet heel ruim. Er zaten een paar hele lekkere maaltijden tussen, maar ook een paar die ik minder vond. Maaltijden kwamen ook vaker terug en na twee of drie jaar vond ik het wel eens tijd voor wat anders.

HelloFresh opzeggen & Marley Spoon

Mijn zus was inmiddels overgestapt naar Marley Spoon en was daar heel enthousiast over. Ik besloot haar voorbeeld te volgen. Hoewel ik vaak de vraag kreeg of het niet moeilijk was om van het abonnement af te komen, had ik geen enkele moeite om HelloFresh op te zeggen. Alles werd netjes afgehandeld.

Verfrissend lekker, maar de problemen met levering waren minder leuk

Marley Spoon is iets duurder maar was wel verfrissend lekker. De recepten waren heel anders en dat was precies waar we aan toe waren. De kwaliteit van de producten was zowel bij HelloFresh als Marley Spoon goed. Een tijd waren we ook heel tevreden, maar helaas stapte Marley Spoon over naar een andere leverancier waardoor er leveringsproblemen ontstonden. Bijna iedere week kwamen we er tijdens het koken achter dat we een ingrediënt mistten.

We kozen juist voor een maaltijdservice voor het extra gemak, maar als je honger hebt en aan het koken bent is naar de supermarkt gaan voor een missend ingrediënt niet bepaald relaxed.

Terug naar HelloFresh

We besloten terug te gaan naar HelloFresh en waren verrast door alle aanpassingen die het bedrijf in de tussentijd had gedaan. De keuze in recepten was uitgebreid van 10 naar 30 recepten per week. Daar kun je wel mee uit de voeten! Wat ik ook fijn vind is dat je tegenwoordig extra's kunt bestellen. Heb je grote eters in huis, dan kun je er voor kiezen om extra vlees, vis of salade te bestellen en zo je maaltijd uit te breiden.

De maaltijdopties van HelloFresh waren flink uitgebreid tot 30 recepten per week. Ook kun je nu maaltijden uitbreiden met extra vlees, vis of groenten voor grote eters of als er een kind mee eet.

Premium recepten

HelloFresh heeft ook premium recepten toegevoegd aan de opties. Daar betaal je tussen de 2 en 4 euro per persoon extra voor. Zo had ik laatst een bourgondische maaltijd gekozen met gehaktbrood op aanraden van een vriendin. We kregen genoeg eten om een hele avond lang gezellig te tafelen. Dat was het extra geld (en de extra calorieën) meer dan waard.

Ik vind het verschil in gewone of premium recepten niet altijd het extra geld waard, daarom kies ik ze alleen als er bijzondere ingrediënten in zitten.

Er kan altijd wat mis gaan

Over het algemeen gaat er weinig fout in de boxen van HelloFresh. Maar als er wat fout gaat, wordt het goed opgelost. In de app kun je per recept en per product aangeven wat er mis was. Miste het product, was de kwaliteit laag, zat er schimmel op? Je kan het allemaal doorgeven. Het fijne aan de app vind ik dat de compensatie voor een missend product direct wordt verrekend. Je krijgt geen schamel bedrag voor een missende avocado, je kan er ruimschoots een nieuwe van kopen.

Overweeg je HelloFresh te proberen?

Als je dit artikel helemaal tot hier hebt uitgelezen zal je misschien zelf overwegen om HelloFresh eens uit te proberen. Ik kan je eerlijk zeggen: ik raad het je van harte aan, want het bespaart ons veel stress en tijd. We hebben ook eten als we niets kiezen, het is een goede stok achter de deur om gezond te eten en we gooien veel minder eten weg.

De voordelen en nadelen van HelloFresh op een rijtje

Dat ik HelloFresh aanbeveel is natuurlijk een persoonlijke mening, misschien vind jij het juist heel erg leuk om zelf op zoek te gaan naar recepten of bedenk je graag zelf wat je op tafel zet. Of HelloFresh voor jou de goede keus is, is afhankelijk van wat je zelf belangrijk vindt. Om je die keuze zo goed mogelijk te laten maken heb ik alle voor- en nadelen van HelloFresh op een rijtje gezet.

Voordelen van HelloFresh:

 • Niet meer nadenken over wat je gaat eten. Dat bespaart iedere week weer een hoop tijd, want je hoeft geen boodschappenlijstjes te maken en geen discussie te voeren thuis.
 • Maaltijden met verse producten worden thuis bezorgd, dus je hoeft niet meer naar de supermarkt voor avondeten.
 • Elke week nieuwe recepten om uit te kiezen. Wij eten nu veel gevarieerder omdat we zelf zouden terugvallen op bekende recepten (en diepvriespizza).
 • Recepten zijn gevarieerd, altijd vers en bijna altijd voorzien van verse kruiden.
 • Je krijgt gratis flexibele bezorging (in heel Nederland). De levertijden kunnen per plaats wel verschillen, dus check dat wel even van te voren.
 • Je krijgt uitgebreide receptkaarten met duidelijke instructies (super man-proof)
 • Keuze uit diverse maaltijdboxen, culinaire profielen én recepten.
  Zoals de maaltijdbox voor de hele familie of de speciale box voor vegetariërs. Of de box speciaal voor mensen die willen afvallen.
 • Vers en gezond eten: geen pakjes en zakjes en eten volgens de richtlijnen van gezonde voeding.
 • Flexibel abonnement: je kunt je box altijd pauzeren. Dit is handig wanneer je op vakantie gaat of als er iets in de toekomstige box zit dat je niet lust of wilt eten.
 • Je krijgt precies wat je nodig hebt, dus je gooit veel minder weg.
 • Er kan altijd iets verkeerd gaan, maar als dat zo is lost HelloFresh dat super goed op. In de app kun je per ingrediënt aangeven of er iets mis was. Bijvoorbeeld als je groenten er niet goed uit zien of als er een ingrediënt mist. Je krijgt dan direct een financiële compensatie.

Nadelen van HelloFresh:

 • Je krijgt elke week weer een maaltijdbox. Je kunt deze wel pauzeren als je er niet bent, maar hier moet je dan wel op tijd aan denken.
 • Niet alle producten in de HelloFresh box zijn biologisch of lokaal.
 • HelloFresh is vaak wat duurder dan zelf de boodschappen doen. In veel gevallen kun je zelf waarschijnlijk de ingrediënten goedkoper bij elkaar scharrelen. Je betaalt dus een kleine extra voor het gemak van een uitgedachte maaltijd en voor jou gekochte en bezorgde boodschappen.
 • Sommige recepten duren best lang om te bereiden en geregeld ook langer dan op de receptenkaart staat. Je kan bij het selecteren van de maaltijden wel kiezen voor snelle recepten van zo'n 15 tot 20 minuten.

Is HelloFresh de moeite waard?

HelloFresh is ideaal voor mensen die graag gezond willen eten, maar de inspiratie en/of tijd missen om zelf op zoek te gaan naar gevarieerde recepten en bijbehorende ingrediënten. Dit is voor ons zeker het geval, maar of het ook voor jou de beste keus is hangt er van af:

 • Wil je graag zelf je eten koken en gezond eten?
 • Heb je weinig tijd om boodschappen te doen?
 • Vind je het lastig om telkens weer iets nieuws te bedenken om op tafel te zetten?
 • Vind je het leuk om verrast te worden met nieuwe gerechten en ingrediënten?
 • Vind je het niet erg om iets meer te betalen voor het gemak?

Heb je bovenstaande vragen met 'ja' geantwoord? Dan is HelloFresh waarschijnlijk een goede keuze voor jou.

HelloFresh met korting

Ben je eruit en wil je HelloFresh uitproberen? Weet dan dat HelloFresh altijd leuke kortingsacties heeft. Zo heb je al een box voor een paar tientjes per week. Mocht je HelloFresh eens willen uitproberen zou ik het leuk vinden als je dat via mijn linkje doet. Je krijgt via deze link €45,- korting verdeeld over je eerste drie boxen. De korting wordt automatisch verrekend en je zit nergens aan vast. Iedere week kan je de box pauzeren, of stopzetten. Werkt de link niet? Met de code HELLONANCY75 krijg je tot €75,- korting verdeeld over je eerste vier boxen.

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest