Amuse
Als amuse kregen we werkelijk de allerlekkerste coquilles gebakken in knoflookboter. Als ik er nu aan terugdenk loopt het water me alweer in de mond. Naast dat ze ontzettend lekker zijn, zijn ze ook nog eens super snel te maken. Je hoeft ze maar een paar minuten te bakken en ze kunnen al op tafel. Maak het af met een lepeltje kaviaar en serveer op een mooie schelp bovenop de eetborden.
Maak je tafelstyling af met een menukaart. Deze menukaartjes maakte ik van behangstalen.

Voorgerechten
Met de kerst zitten we het liefst de hele avond aan tafel waarbij er steeds weer nieuwe, kleine gerechtjes op tafel komen. Ik deel drie voorgerechten die je in het midden op tafel kunt zetten waar mensen uit kunnen kiezen, of je serveert ze apart per persoon op een mooi bordje.
De recepten voor alle gerechten vind je in de loop van de maand op de website van Ester: Hutspot & Hotspot.
Zeebaarstartaar
Ik hou ontzettend van vis en deze zeebaarstartaar is daar geen uitzondering op. Lichte vis is ook ideaal om het diner mee te starten, gecombineerd met een lichte witte wijn.

Geitenkaas cocktail
De geitenkaas cocktail met vijgencrème, abrikoos, serranoham, rucola en zongedroogde tomaatjes stond niet alleen prachtig in een mooi glas, hij was ook verrukkelijk lekker. Het fijne aan deze cocktail is dat je hem van te voren kunt maken en in de koelkast bewaart tot het serveren. Op de foto staat het glaasje op een bordje van geglazuurd aardewerk. Door de groene stippen op het bord creëer je meteen een fijn kerstsfeertje.

Truffelsoep met pastinaak
Ester maakte een heerlijke truffelsoep die geserveerd werd in een aardewerk kom van Ro Smit. In de soep zit een beetje ui, knoflook en wordt afgetopt met een beetje truffelolie en truffelcarpaccio. Het was een heerlijke soep en ook ideaal om van te voren klaar te maken.

Een paar broodjes met een takje rozemarijn op een houten plank staan altijd leuk op tafel. Serveer met een whiskey boter, gepofte knoflook en rode wijn boter of een zongedroogde tomatenknoflook boter.

Hoofdgerecht: gevulde kerstkalkoen
Het pronkstuk van het kerstmenu 2021 was de gevulde kerstkalkoen van Boers & Boers. Heerlijk gevuld met vijgen en specerijen en echt een eye-catcher op tafel. Ester had hem heerlijk klaargemaakt en mocht hem natuurlijk zelf aansnijden. Het leuke aan de kalkoen van Boers & Boers is dat je er weinig werk aan hebt: hij wordt kant en klaar bij je thuis geleverd, rijkelijk gevuld met kruiden en vijgen. Serveer op een grote plank en leg er nog wat verse vijgen omheen voor een mooi resultaat.

Bijgerechten
Naast de kalkoen werden we verblijd met een paar heerlijke bijgerechten die het hoofdgerecht compleet maken.
Geroosterde spruitjes met honing en feta
Niet iedereen is fan van spruitjes maar ik ben er altijd al dol op geweest. Spruitjes met feta had ik alleen nog nooit gegeten. Ik kan je vertellen: het is een heerlijke combinatie die zelfs de grootste spruitjeshater nog spruitjes doet eten. Verkruimel de feta pas net voor het serveren over de warme spruitjes, anders smelt de kaas. Serveer in een mooi bord met amandelschaafsel.
De spruitjes werden geserveerd op een handbeschilderd bord van Urban Nature Culture.

Stoofperen in een nieuw jasje
Stoofperen staan al sinds ik mij kan herinneren op ons kerstmenu, maar nog nooit in de vorm van een galette. Deze stoofperengalette met geitenkaascrème en honing is niet alleen lekker, hij is ook prachtig om te serveren op een verhoogde taartplateau. De taart standaard zorgt voor hoogteverschil en dat maakt een gedekte en gevulde tafel extra mooi om naar te kijken. Ik vond dit taartplateau een hele mooie voor €14,-.

Dessert
Voor de desserts in dit kerstmenu voor 2021 moet je echt een plekje overhouden in je maag want ze zijn zó ontzettend lekker. Ester maakte twee verschillende toetjes: een klassieke eton mess en een chocolade en koffie tompouce met bramen, bladerdeeg en chocolademousse. Kies het toetje dat jou het meeste aanspreekt of zet ze beide op tafel en laat de keuze aan je gasten.
Klassieke eton mess
Eton mess is een Engels dessert met aardbeien, meringue en slagroom. Het nagerecht bestaat traditioneel uit een combinatie van aardbeien of bananen met room of roomijs. Later werd meringue hieraan toegevoegd. Het is wat mij betreft de meringue die de eton mess zo lekker maakt en een echte bite geeft. Met de zoetigheid ertussen is dit met recht een klassiek dessert.
Serveer de eton mess in een vintage dessert glas. Bij Tablejoy.nl vind je een hele mooie selectie.

Chocolade en koffie tompouce
Ik weet het, ik val in herhaling, maar deze tompouce met bramen is echt een hemelse combinatie. Het knapperige bladerdeeg in combinatie met de zachte, zoete smaak van chocolademouse afgetopt met kaneelsuiker: I love it!

Dit was het kerstmenu 2021
Ik vond het een eer om het kerstmenu van Ester te mogen testen. Hopelijk heb je inspiratie opgedaan voor jouw eigen kerstmenu voor dit jaar. Ga je aan de slag met dit menu? Laat het ons weten op Instagram, vinden we leuk!
Meer kerstinspiratie
Maak de tafel af met mooie styling, DIY menukaartjes en mooie servetringen. Go all the way en maak een sneeuwhemel boven de tafel en kerststerren van papier. Op deze pagina vind je alle kerstinspiratie en op mijn Instagram deel in de hele maand tips en leuke DIY ideeën voor Kerst.
