Peperkoekhuisje maken: tuinkas vol met eetbare planten

HomeDIY

De feestdagen zijn in aantocht dus het is tijd om het gezellig te maken. Met een peperkoekhuisje heb je de hele decembermaand een gezellig sfeertje in huis. In deze blog lees je hoe ik een peperkoekhuisje heb gemaakt in de vorm van een tuinkas, vol met eetbare planten. Ik deel mijn tips en tricks en alles wat je nodig hebt om thuis aan de slag te gaan. Let’s dive in!

Peperkoekhuisje maken in de vorm van een tuinkas - Gingerbread Greenhouse

Wat heb je nodig?

Peperkoek recept
  • 500 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 500 gram schenkstroop
  • 1620 gram bloem
  • 8 theelepels gemberpoeder
  • 8 theelepels kaneel
  • 226 gram roomboter
  • 620 ml melk

Royal Icing recept
  • 1500 gram poedersuiker
  • 6 eiwitten

Voor de planten & de kerstboom
  • Groen en terracottakleurig fondant voor de planten
  • 3 ijscohoorntjes voor het maken van de kerstbomen
  • Decoratiestiften van Dr. Oetker
  • Optioneel: groene kleurstof voor de royal icing

Voor het decoreren
  • 2 pakjes gelatineblaadjes voor de ruiten
  • Versiering
  • Kaneelstokjes voor de houtblokken buiten
  • Lichtjes op batterijen

Verdere benodigdheden
  • Mixer
  • Plasticfolie
  • Sjabloon voor het koekhuisje
  • Bakpapier
  • Spuitzak & spuitmondjes
  • Plateau om het huisje op te zetten (of maak hem zelf van karton, gebruik een houten plank of een groot bord). 


Gingerbread greenhouse template

In voorbereiding op de decembermaand ging ik op Pinterest op zoek naar leuke inspiratie om mee aan de slag te gaan. Ik wilde altijd al een peperkoekhuisje maken en besloot dat dit het jaar ging worden waarin ik dit voor het eerst zou proberen. Ik hou wel van een uitdaging. Mijn oog viel op een gingerbread greenhouse gemaakt door Emily van @mademymily. Ik bekeek de video en dacht, dat moet mij toch ook wel lukken? Je vind het template voor dit peperkoekhuisje hier.

Op Pinterest vind je de allermooiste gingerbread houses. Hou je van een uitdaging? Kies dan niet een kant en klaar peperkoekhuis pakket, maar ga voor je droomhuis! Op dit Pinterest bord heb ik een aantal hele gave peperkoekhuisjes bewaard.

Peperkoekhuis recept voor het deeg

Je start allereerst met het maken van de gemberkoek. Verhit de boter in een pannetje en voeg de stroop, bruine suiker, kaneel en gemberpoeder toe. Roer op laag vuur totdat alles samen is gesmolten tot een donkerbruine massa.

Giet de bloem in een grote kom en voeg de bruine massa toe. Roer alles door elkaar met een houten lepel of gebruik een keukenmachine. Wikkel het deeg in vershoudfolie en bewaar het een nacht in de koelkast.

Start op tijd met het maken van het deeg: het moet een nachtje in de koelkast en ook het maken van het huisje kost zo een paar dagen.

Templates printen & uitknippen

Hier vind je het template voor dit gingerbread greenhouse. Print 'm thuis uit en knip de verschillende onderdelen uit. Op de templates staat hoe vaak je hem nodig hebt: voor de zijkanten is er 1 template die je twee keer gebruikt.

Let op: in het template zitten geen voorbeelden voor de bankjes in het huisje, maar die heb je wel nodig om de plantjes op te zetten. Die maak je zelf met een paar repen deeg. Maak een lang bankje voor de achterkant van het huisje en twee korte bankjes voor de zijkanten. Maak verschillende vierkantjes als poten om het bankjes stevig te laten staan.
Peperkoekhuis template

Vormen uitsnijden

Rol het deeg in plakken van een halve centimeter tot een centimeter dik en leg ze even in de vriezer. Zo wordt het deeg minder plakkerig en is het makkelijker om te snijden. Leg vervolgens de uitgeknipte templates op het deeg met een beetje bloem ertussen. Snij het deeg op maat met een pizzaroller en haal de ruiten eruit met een plamuurmes of een mesje.

Peperkoekhuis uitsnijden op basis van template

Bakken

Bak de vormpjes zo'n 10 minuten in de oven op 180 graden tot ze mooi bruin en stevig zijn. Laat de koek goed afkoelen. Zorg dat het deeg niet teveel bloem bevat voor je ze afbakt, want dat witte blijf je zien.

Peperkoekhuisje maken in de vorm van een tuinkas - Gingerbread Greenhouse

Royal icing maken

Met de royal icing (eiwitglazuur) maak je straks de versiering en de sneeuw op het huisje. Je gebruikt het ook als lijm om het huis vast te maken. Royal icing maak je met eiwit en poedersuiker. Op 250 gram poedersuiker gebruik je 1 eiwit. Mix de poedersuiker en het eiwit met een mixer door elkaar tot het een substantie van pindakaas bereikt.

Hevel de royal icing over in een spuitzak met een spuitmondje in de dikte die je mooi vindt. Bewaar wat je over hebt goed afgedekt in de koelkast, anders droogt het uit. Je kunt ook steeds een beetje meer royal icing maken. Heb je zelf geen tuitjes in huis? Het puntje van de spuitzak afknippen werkt ook prima. 

Plak het glas achter het raam

Met de royal icing maak je de gelatineblaadjes vast aan de koek. Spuit een dun randje royal icing langs de randen en plak daar de gelatineblaadjes op. Gelatineblaadjes hebben al een prachtige ruitstructuur die er straks heel mooi uit komt te zien.

Gelatine

Versier de ramen en deuren

Als de ramen erin zitten kan het versieren beginnen. Ik heb dat pas gedaan toen het huisje in elkaar zat, maar dat is niet aan te raden. Als de onderdelen liggen lukt het namelijk veel beter om rechte lijnen te maken met de royal icing. Maak een dun randje rondom de ramen en voeg eventuele andere versiering toe die je leuk vindt. Laat de onderdelen een nachtje drogen in de koelkast om op te stijven.

Plateau maken

Voordat je het huisje in elkaar kunt zetten heb je iets nodig om het op te zetten. Het is handig om een stevige onderkant te maken zodat je het huisje straks kunt verplaatsen, zonder dat alles in elkaar zakt. Ik gebruikte oude HelloFresh dozen en verpakte die in mooi pakpapier. Onder mijn huisje zitten drie lagen karton, lekker stevig!

Maak het plateau groot genoeg voor je huisje en hou voldoende ruimte aan de voorkant. Daar kun je mooi een pad maken naar je huisje toe en een paar kerstbomen neerzetten.

Het snoephuisje maken

De muren zijn klaar en dat betekent dat het tijd is om het snoephuisje in elkaar te zetten. Vanaf nu ga je echt resultaat zien van je werk. Spuit een dikke laag royal icing op je plateau en zet daar de muren één voor één op. Ook aan de zijkanten van de muren spuit je royal icing zodat ze goed aan elkaar vast blijven plakken. Sommige mensen maken de koek vast met karamel, maar ik vond royal icing prima werken. Hij staat nu een week in de woonkamer en hij is nog net zo stevig als op dag 1.

Gebruik blikjes als steun, zodat je verder kunt werken zonder dat het instort. Laat dit het liefst een dag drogen.
Peperkoekhuis in elkaar zetten - Building a gingerbread Greenhouse
Peperkoekhuis in elkaar zetten - Building a gingerbread house

Plantjes maken van fondant

Voordat het dak erop kan moeten de planten gemaakt worden voor in het huisje. Hiervoor heb je twee kleuren fondant nodig: de bruine, terracotta en donkergroen. De makkelijkste plantjes om te maken zijn een cactus en een sanseveria. Ik maakte ook een Begonia Maculata met witte stipjes. De stipjes zette ik met een witte decoratiestift van Dr. Oetker. De plantjes komen op de bankjes te staan waardoor je ze door het raam heen kunt zien.

Kerstboom maken

Middenin het huis staat een grote kerstboom. Ik maakte de boom van een omgekeerd ijshoorntje en beklede hem met groen fondant. Je kunt de boom ook met mopjes groene royal icing maken, maar ik kreeg de kleur groen in de royal icing niet goed. Als je dit wel wil doen heb je ook groene kleurstof nodig. Maak tot slot een leuke ster voor bovenop de boom en bekleed hem met sterren of zilveren ballen.

Peperkoekenhuisje maken - Gingerbread house maken
Als de plantjes klaar zijn plaats je de lampjes in het huisje en kan het dak erop. Hou er rekening mee dat je straks nergens meer bij kunt, dus zet de plankjes goed vast op de bankjes.
Peperkoekenhuisje maken met eetbare planten - Gingerbread house maken

Het dak erop

Als de basis goed en stevig staat, de plantjes in het huisje staan en de lampjes aan staan kun je aan de slag met het dak. Begin met het voorste dak en plaats daarna de achterkant erop. Hou hem even vast met je handen tot de royal icing iets harder is geworden of werk weer met blikjes om de boel bij elkaar te houden. Het is niet erg als het dak op sommige plekken niet helemaal aansluit. Spuit er gerust wat extra royal icing tussen om de boel bij elkaar te houden. Werk daarna de randen af met een extra laag en laat een nacht drogen.

Let erop dat je het voorste dak er niet verkeerd om op zet, anders passen de twee andere dakjes straks niet meer. De V van het dak moet omgekeerd naar boven wijzen.
Peperkoekenhuisje maken - Gingerbread house maken
Peperkoekhuisje maken met planten van fondant

Versieren

Nu kan het leukste deel beginnen, versieren! Maak langs de randen sneeuwdruppels en spuit extra sneeuw in de ramen. Laat sneeuw op plekken liggen waar het normaal ook blijft liggen als het gesneeuwd heeft, dat ziet er het mooiste uit.

Kerst op de taart: de rand op het dak

Als laatste maak je het huisje af met een decoratieve rand op het dak. Deze maak je op een stukje bakpapier en laat je een nacht hard worden in de koelkast. Zet hem er daarna op en spuit hem goed vast met royal icing. Let op, hij is erg breekbaar!

Peperkoekenhuisje maken - Gingerbread house maken

Werk de buitenkant af & leg houtblokken neer

Als laatste werk je de buitenkant van het huisje af. Bedek het plateau met sneeuw en maak twee kerstbomen voor de deur met het laatste fondant. Gebruik hiervoor een spuitzak met een spuitmondje met karteltjes. Je kunt er ook voor kiezen om nog een leuke krans aan de deurtjes te hangen. Leg een paar kaneelstokjes neer als houtblokken en voila: klaar is je peperkoekhuis!

Peperkoekhuisje maken - Gingerbread house maken


Ga je dit peperkoekhuisje maken?

Ik vond het ontzettend leuk om mijn allereerste peperkoekhuisje te maken en het resultaat mag er zeker zijn. Mocht je het gingerbread greenhouse zelf gaan maken, deel het resultaat dan met mij op mijn Instagram account. Ik ben heel benieuwd hoe jij het vond om het huisje te maken en deel jouw resultaat graag met mijn volgers. Vind je het leuk om nog meer kerst inspiratie op te doen? Alle Kerst inspiratie uit ons Haarlemse huisje heb ik op één pagina verzameld.

Peperkoekhuisje met verlichting maken
Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest