Kurkeik: de perfecte boom voor de tuin met een mediterrane sfeer

HomeTuin

Een tuin is niet compleet zonder groen. Als je de ruimte hebt kun je zelfs kiezen voor het plaatsen van een boom in de tuin. Bomen zorgen voor een explosie van groen, trekken vogels aan en zijn ideaal om schaduw te creëren. Wij kozen voor een kurkeik. Wat ons betreft de ideale boom voor een mediterrane sfeer in een Nederlandse tuin. In deze blog lees je waarom.

Kurkeik: een mediterrane schone

De kurkeik is ook wel bekend als de quercus suber is een echte mediterrane schone. Met een wintergroene tooi en een dikke bast van kurk is het een opvallende verschijning in Nederland. Hoe ouder de boom, hoe mooier de bast. Die bast komt goed van pas in het ons klimaat, want hij fungeert als beschermende, warme jas in de winter.  

Wist je dat kurk wordt gemaakt van de bast van deze boom? Iedere 9 jaar kan een kurkeik worden ontkurkt. De kurkschors wordt gebruikt voor isolatie, schoenzolen, vloeren en zelfs wandbekleding.
Mediterrane boom genaamd quercus suber oftewel kurkeik in onze achtertuin

Winterhard en wintergroen

Het fijne aan de kurkeik vind ik dat 'ie 's winters nog steeds decoratief is. De groengrijze bladeren vallen nauwelijks van de boom af en hij is winterhard tot -20 graden. Daar is wel een kleine maar bij: een jonge kurkeik heeft een minder dikke bast en kan zich daardoor moeilijker beschermen tegen kou. Pak een jonge kurkeik dus goed in tijdens strenge vorst.

Schaduwplekje

Natuurlijk kan je gaan voor een mooie parasol in je tuin, maar die mooie groene bladeren zijn ideaal om een fijne schaduwplek te creëren. Hou er wel rekening mee dat hierdoor niet alle planten het goed doen onder de boom. Ook met extra droogte moet je rekening houden. Mooie planten om onder deze boom te plaatsen vind je in ons mediterrane beplantingsplan.

Meerstammige kurkeik of solitair

Wij hebben gekozen voor een solitaire kurkeik, maar er zijn ook meerstammige kurkeiken te vinden. Meerstammige kurkeiken staan prachtig in de tuin en je ziet dubbel zoveel kurk.

Past zo'n grote boom wel in mijn tuin?

Vraag je je misschien af. In ons klimaat kan de kurkeik rond de 8 meter hoog worden. In een kleine tuin is het mooier om hem op een hoogte van zo'n 4,5 meter te houden door hem ieder jaar terug te snoeien. Met deze hoogte is de boom prima geschikt voor de gemiddelde Nederlandse tuin. Onze tuin is exclusief de overkapping 40 vierkante meter (5 breed en 8 lang) en daar vind ik hem perfect passen.

Heb je een kleinere tuin? Dan zou je een kurkeik in mooie pot kunnen overwegen. Er zijn ook kurkeiken struiken te vinden. Beide worden minder hoog, zijn wintergroen en kun je dichter bij de schutting zetten dan een boom in de grond.

Boom in de tuin: waar moet je op letten?

Hoewel wij vol enthousiasme een boom kochten, is enig onderzoek naar regelgeving en overleg met je buren wel handig. Als algemene regel geldt dat bomen die meer dan twee meter hoog worden, twee meter van de erfgrens af moeten staan. Er zijn twee uitzonderingen: als je toestemming hebt van de buren (en dit schriftelijk vast laat leggen) of als de gemeente afwijkt van deze regel. De gemeente Haarlem heeft de regel dat bomen in de tuin minimaal 50 centimeter vanaf de grenslijn met de buren mogen staan. Daar hadden wij mazzel mee, anders had hij middenin de tuin gemoeten.

Kurkeik kopen: hier moet je zijn

Wij hebben de boom gekocht bij Olijfbomen.nl. Voordat je denkt dat ik hem op internet heb besteld, dat is natuurlijk niet zo. Voor zo'n grote aankoop wil je natuurlijk wel de mooiste (zelf) uitkiezen. Dus gingen we langs bij hun vestiging in Overloon. Daar hebben ze een enorme hoeveelheid mediterrane bomen waar je er zelf eentje uit kunt kiezen. Ze hebben daar ook hele mooie olijfbomen.

Foto door Elisah Jacobs

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest