Het beplantingsplan voor de mediterrane tuin

HomeTuin

Meer groen in de tuin, dat wilden we graag. Daarom gaan er 14 tegels uit en komen daar verschillende planten, grassen en bloemen voor terug. In deze blog deel ik het beplantingsplan met al het groen dat in de tuin komt.


Tegels eruit, groen erin

Toen wij anderhalf jaar geleden onze tuin ontwierpen maakten we één grote fout: teveel tegels. Daar moest verandering in komen! Ik riep de hulp is van Linda van de Lavoir die een mooi nieuw tuinontwerp maakte. Voor dat tuinontwerp maakte zij ook dit beplantingsplan. De planten uit het plan gaan we eind april in de tuin planten, dus stay tuned voor het eindresultaat.

Het uitgangspunt

We hebben een kurkeik in de tuin die natuurlijk moest blijven. De boom laat al zien dat we houden van een mediterrane sfeer, die kant wilden we dus ook op met het beplantingsplan. Ook vinden we het belangrijk dat de planten bijen en vlinders aantrekken. Met die ingrediënten ging Linda aan de slag.

Het beplantingsplan

Ze bedacht een beplantingsplan dat bestaat uit groepen vaste planten en siergrassen, strooiplanten, bollen en klimplanten. In de speels inspringende plantenvakken worden de groepen vaste planten en siergrassen herhaald als patchwork. Want wat met lapjes stof kan, kan ook met planten! Op dit Pinterest bord zie je alle planten uit dit beplantingsplan bij elkaar, dat geeft een goede indruk van hoe het er straks uit komt te zien.

Voorbeeld gratis beplantingsplan voor mediterrane achtertuin
Door de planten terug te laten komen in verschillende vakken komt er eenheid in de tuin met afwisseling en kleur. Als kleuren zijn lichtblauw, violet en roze gekozen. Een mooie match met onze aubergine kleurige wand binnen en buiten.
Voorbeeld beplantingsplan voor border met vaste planten en siergrassen in mediterrane sfeer

Vaste planten en siergrassen

Siergrassen zijn niet meer weg te denken uit onze tuinen. Ze staan mooi in een pot maar combineren ook goed met vaste planten en kleurrijke bloembollen. Nog een voordeel: siergrassen onderdrukken het onkruid. Ideaal toch? Deze vaste planten en siergrassen komen bij ons in de tuin.

Cenolophium denudatum

De roomwitte schermbloem van deze plant zie je de laatste tijd vaak terugkomen in pluktuinen. De bloemen lijken bijna van kant, zo fijn is de structuur. Het is een vaste plant die tussen de 70 en 100 cm hoog wordt. Vanwege de hoogte komt hij achter- of middenin de plantenvakken.

CENOLOPHIUM denudatum oftewel de roomwitte schermbloem

Delphinium Belladonna Cliveden Beauty

Het lichtblauwe ridderspoor gaat straks de show stelen in onze tuin. Deze vaste plant is ook een snijbloem en is een van mijn lievelingsbloemen. Hij trekt bijen en vlinders aan en wordt zo'n 100-120 centimeter hoog. Bloeit in juni en juli en is tevens een ideale bloem voor in een mooie pluktuin. Kan niet wachten!

Erigeron karvinskianus

Dit Mexicaanse madeliefje wordt in Nederland ook wel muurfijnstraal genoemd. Het is een laag plantje met witte, gele, roze en lila bloemen met een geel hart. De bloemen bloeien ook nog eens ontzettend lang: van mei tot oktober. Het is een fijn plantje die het goed doet in de voorkant van de border met een planthoogte van 10-20 centimeter. Op de foto hieronder zie je hem in onze tuin in het voorste blokje.

De muurfijnstraal trekt verschillende soorten bijen aan: de tronkenbij, wormkruidbij, tuinbladsnijder en groefbijen. Bekijk hier nog meer planten die bijen aantrekken in de tuin.

Eryngium yuccifolium

De bladeren van deze fijne kruisdistel doen je misschien denken aan een Yuccaplant, vandaar ook de referentie naar de naam. De ronde bloemen zijn wit of grijs en blijven ook in de winter mooi. De prairieplant trekt niet alleen insecten, bijen, hommels en vlinders aan, het zaad dat uit de uitgebloeide bloemen valt is een lekker hapje voor de vogels. Ook mooi te gebruiken als snijbloem of als droogbloem.

Eryngium yuccifolium (kruisdistel)
Wist je dat deze beauty een zeldzame en beschermde plant is? Hij trekt ook nog eens vogels aan en blijft ook 's winters mooi.

Eupatorium 'Chocolate'

Het donkerbruine blad is de reden voor de naam 'chocolate'. De plant heeft een decoratief blad en bloeit witte bloemen in het najaar.

Eupatorium chocolate

Geranium 'Philippe Vapelle'

Deze lila-kleurige geaderde bloem is ook wel bekend als de ooievaarsbek. Het is een winterharde plant die mooi staat in de voorrand van een border. Hij bloeit in juni en juli en ook na de bloei blijft het een mooi plantje om naar te kijken.

geranium philippe vapelle

Lavandula 'Grosso'

Als het zonnetje schijnt dan zijn wij in de tuin te vinden. Het liefst met een bakje koffie in de tuinstoelen en kijkend naar de bijen die de hele dag op de lavendel afkomen. Heerlijk rustgevend! Deze plant is het mooist als je hem compact houdt door te snoeien. Hier vind je meer tips over hoe je het beste de lavendel snoeien.

Lavendula grosso

Pennisetum 'Hameln'

Dit mooie siergras bloeit van september tot en met november met lichtbruine tot lichtroze bloemaren. Die blijven tot diep in de winter aan de plant en verkleuren naar zilverwit. Dit siergras is een lampepoetsersgras en verliest het blad pas aan het einde van de winter.

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' | Lampenpoetsergra

Sesleria autumnalis

De sesleria begint het seizoen met heldergroene bladeren. Tegen het einde van de zomer en in de vroege herfst bloeit dit blauwgras met zilverwitte aren. Een prachtige combinatie met allerlei paarstinten in de tuin, dus dat zit hier wel goed. Blijf gelukkig ook in de winter mooi.

Strooiplanten

Een strooiplant is bijvoorbeeld een eenjarige plant of bloembol. Je gebruikt 'm om een bepaalde soort in je border toe te voegen, zonder er een groep van te maken. Je strooit 'm gewoon bij de rest. Van onderstaande strooiplanten, gaan we er 1 per plek planten.

Gratis beplantingsplan | Plattegrond | Voorbeeld

Digitalis purpurea 'Alba'

Deze plant ken je wel: je ziet hem vaak langs de kant van de weg. De Digitalis is ook wel bekend als vingerhoedskruid of poppenschoentje. Het is een giftige plant, maar wel een hele mooie. De bloemen bloeien tussen mei en juni en trekken hommels en kolibrievlinders aan. De plant is winterhard en wordt tussen de 90 en 150 centimeter.

Digitalis purpurea alba
De digitalis trekt hommels en kolibrievlinders aan. Kolibrievlinders overwinteren normaal gesproken in Zuid-Europa en komen in het voorjaar naar Nederland. Dat lijkt nu te veranderen, er zijn steeds meer die besluiten in Nederland te overwinteren.
kolibrievlinder

Nectaroscordum siculum

De mediterraanse klokken van de spectaculaire sierui had ik nog nooit eerder gezien, maar is direct een van mijn favorieten in de nieuwe tuin! De stengels dragen een kroon van sierlijke klokvormige bloemen in een wit met wijnrode kleur. Hij trekt ook nog veel insecten aan, dus dit is een blijvertje. Wil je ook bollen bestellen? Je vind je ook op Etsy.com.

Nectaroscordum siculum | Hongaarse ui

Scabiosa 'Butterfly Blue'

Scabiosa columbaria 'Butterfly Blue' is een langbloeiende borderplant voor humusrijke en doorlatende, kalkhoudende grond.

Scabiosa 'Butterfly Blue'

Bollen

Zal ik je vertellen dat ik nog nooit bollen in de tuin heb geplant? Ik ben wel heel benieuwd hoe dat in z'n werk gaat. Het lijkt me heel leuk om het resultaat te zien van de bollen, want je stopt ze in de herfst in de grond en het volgende jaar zie je er pas wat uitkomen. Fingers crossed!

Iris harmony

De Iris Harmony heeft een schitterende blauwpaarse kleur die ook wel doet denken aan UV licht. De kleur maakt een mooi contrast met het gele honingmerk op een witte achtergrond op het bloemblad. Het is een echte vroegbloeier: hij schittert tussen half februari en eind maart. Voor ons nog even wachten dus tot 2022.

Dwergiris (Iris reticulata 'Harmony') | Iris reticulata, Irissen, Iris

Camassia leichtlinii

Deze prairielelie is ook echt een beauty wat mij betreft. Als de bloemen net zo mooi worden als op onderstaand plaatje ben ik helemaal happy. De bloemen worden 60 tot 80 centimeter hoog en bloeien tussen mei en juni.

Camassia leichtlinii | Prairielelie

Puschkinia libanotica

Op steeltjes die niet hoger worden dan 20 centimeter groeien schitterende helderblauwe bloemetjes waar een heerlijke geur vanaf schijnt te komen. Ze bloeien van maart tot eind april, dus ik ben heel benieuwd.

Puschkinia libanotica

Klimplanten

We hebben al een Toscaanse jasmijn in de tuin en die gaan we verplaatsen. Deze klimplant is een makkelijke plant die heerlijk geurende witte bloemetjes geeft.

Toscaanse jasmijn | Klimplant | witte bloemen

De uitvoering

Ik ben heel blij met het plan dat Linda heeft gemaakt, maar de uitvoering wordt natuurlijk nog leuker! Eind april ga ik samen met Linda alle planten in de tuin planten. Als het zover is maak ik daar natuurlijk weer een nieuw artikel over. Op de hoogte blijven? Volg mij dan op Instagram of schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief.

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest