Luchtreiniger tegen allergie: doen of niet doen?

HomeInterieur

Sinds wij een kleine Siberische tijger hebben rondlopen in huis is het raak: mijn kattenallergie viert hoogtijdagen. Natuurlijk zijn er allergiepillen en neussprays, maar voordat ik daar de komende jaren aan vast zit wilde ik kijken wat een luchtreiniger zou doen. Het Zweedse merk Blueair ging de uitdaging met mij aan en stuurde me twee luchtreinigers toe. In deze blog lees je mijn ervaring.


Het begon met een luchtreiniger in de slaapkamer

Toen ons Sibeertje nog klein was lieten we hem overal rondlopen: in de woonkamer en keuken, maar ook overdag in de slaapkamer. ‘s Nachts bleef hij in de rest van het huis, omdat ‘ie ons anders wakker hield met mini-stapjes over ons heen en snorharen in ons gezicht. Ik besloot de kleine ook overdag uit de slaapkamer te houden. Ik maakte de slaapkamer van boven naar beneden schoon en plaatste daar de Blue 3410: een beauty van een luchtreiniger. 

Blueair Blue 3410 luchtreiniger in de slaapkamer tegen kattenallergie

Blue 3410

Bij het denken aan een luchtreiniger denk je misschien niet direct aan een mooi interieur item. Daarom was ik blij verrast met de vormgeving van de Blue 3410. Het is een mooi vormgegeven luchtreiniger die niet al te veel ruimte in neemt. Hij filtert de lucht op pollen, bacteriën, stof en gassen in een ruimte van maximaal 36 m2 met behulp van het HEPASilent filter. Ruim genoeg voor onze slaapkamer, want die is zo’n 15 m2. 

Nieuw jasje

Hij komt met een wasbare, verwisselbare hoes die verkrijgbaar is in meerdere kleuren. Zo geef je ‘m snel een nieuw jasje. Ik koos de kleur Winter Reed die mooi afsteekt bij het Merlot Mania van onze slaapkamer. De installatie was simpel: steek de stekker in het stopcontact en hij werkt meteen. 

Nachtstand, normaal & full power

Er zitten drie verschillende standen op: nachtstand, normaal en hard. De nachtstand hoor je nauwelijks, de normale stand en beetje en de harde stand hoor je natuurlijk wel goed. Ik heb ‘m ‘s nachts op nachtstand gehad en overdag op de normale stand. Sommige luchtreinigers hebben lampjes die je ‘s nachts wakker houden, maar deze is lekker donker. 

Ramen dicht

Mocht je zelf overwegen om ook een luchtreiniger te nemen, hou er dan rekening mee dat het nodig is om de ramen dicht te houden. De buitenlucht in Nederland is ook vervuild en anders stroomt er constant vervuilde lucht naar binnen. Wij wonen vlakbij Amsterdam en Schiphol waar het nog erger is dan in de rest van Nederland. Mocht je willen weten hoe de lucht er bij jou in de straat voorstaat kun je dat hier vinden

Het effect van de luchtzuiveraar op mijn allergie

De luchtreiniger werkte direct goed en haalde allergenen en pollen uit de lucht. Als ik de hele dag niet thuis was geweest en direct ging slapen, ging het goed. Op dagen dat ik wel de hele dag thuis was, werd het effect teniet gedaan omdat er in de woonkamer nog wel vervuilde lucht hing die opbouwde in mijn longen.

Een kat laat overal allergenen achter. Als je allergisch bent, krijg je die allergenen natuurlijk toch in je longen als je in de rest van het huis bent. Hoewel de slaapkamer fris aanvoelde en ik tot op de dag van vandaag geen hooikoortsklachten heb in de slaapkamer, is mijn kattenallergie niet weg. Je kunt simpelweg niet maar één ruimte aanpakken met een luchtreiniger tegen allergie. 

Grover geschut: luchtreiniger in de woonkamer

De kleine loopt het meeste rond in de woonkamer en open keuken, dus ik besloot om daar ook een luchtreiniger neer te zetten. De Blue 3410 was te klein voor onze woonkamer dus het werd de Health Protect 7710i. Dit is de meest geavanceerde luchtreiniger van Blueair. 

De HealthProtect 7710i 

We hebben een vrij grote woonkamer van ruim 50 m2 en deze luchtreiniger werkt tot 62 m2. We plaatsten hem vlakbij de zithoek. Het is een vrij groot apparaat, maar omdat de muur waar hij voor staat wit is valt hij nauwelijks op. 

Blueair Health Protect luchtreiniger woonkamer
Ik merkte direct verschil. Als ik voorheen een dag mijn medicijnen vergat, kreeg ik direct minder lucht binnen en was ik heel erg aan het hoesten. Dit was meteen minder met twee luchtreinigers in huis.

Meerdere luchtreinigers in huis tegen kattenallergie

Sinds we twee luchtreinigers in huis hebben merk ik echt verschil. Ik breng de meeste tijd door in onze woonkamer en daar merk ik dat de lucht schoner is. Het enorme hoesten iedere avond is weg en ook het idee dat ik schonere lucht inadem is fijn. Door het huis verder goed schoon te houden, de Blue in de slaapkamer en de HealthProtect in de woonkamer heb ik veel minder last van allergenen.


Toch ontkom je nooit helemaal aan de allergenen en dus medicatie

Met een kat in huis - ook al knuffel je hem niet, ontkom je nooit helemaal aan de allergenen. De haren blijven overal hangen en hetgeen waar je allergisch voor bent valt ook op je kussens, op je bank en gaat in je plaid zitten. Omdat ik de kat natuurlijk nog wel graag knuffel, ontkom ik er niet aan om alsnog medicijnen te nemen tegen de allergie. Van mijn allergoloog heb ik een hele goede neusspray gekregen die ervoor zorgt dat ik helemaal geen last meer heb van de kat of van hooikoorts. Deze neusspray samen met de luchtreinigers zorgen voor mij voor een omgeving waarin ik goed kan leven met ons Sibeertje.

De luchtreiniger werkt niet alleen positief tegen mijn allergie, we hebben er ook plezier van met koken.

Extra voordeel: de luchtreiniger werkt heel goed tijdens het koken

Tijdens het koken komt er veel vervuilde lucht vrij. Hoeveel dat eigenlijk is merkten we pas toen we de luchtreiniger in de woonkamer hadden staan. Hij sloeg direct aan op de hardste stand om de lucht te reinigen.

We hebben een recirculatiekap boven ons kookeiland die de kooklucht opvangt, reinigt en dan weer terug te ruimte in blaast. Voor de luchtkwaliteit in huis was dit niet de beste keuze, maar omdat we de lucht niet naar buiten konden leiden hadden we geen andere keus. Met de luchtreiniger verdwijnen geurtjes tijdens het koken meteen.

Zelfs effectief in het verwijderen van het Corona virus uit de lucht

Twee weken geleden nam Kevin een cadeautje mee van zijn wintersportvakantie: het was de eerste keer dat wij hier corona in huis hadden. We hadden de luchtreiniger al bij de bank staan, maar op het moment van de positieve test verplaatste ik ‘m tussen onze twee banken in. Ik verbande Kevin naar de ene kant en ik bleef aan de andere kant. Hoewel de kans klein is dat huisgenoten geen corona krijgen, ben ik toch gespaard gebleven.

De HealthProtect™ is bewezen effectief in het verwijderen van het SARS-CoV-2-virus uit de lucht in onafhankelijke testen van derden onder laboratorium condities. Hier vind je meer informatie over dit onderwerp. Met mijn eigen ervaring (N=1, maar toch) kan ik dat bevestigen. 

Blueair HealthProtect luchtreiniger review tegen katten allergie woonkamer

Luchtreiniger in huis: doen of niet doen?

Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld zelfs tot 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen. Ik ben typisch zo iemand die de hele dag achter de computer kan werken zonder ook maar één stap naar buiten te zetten. Als je de kwaliteit van de lucht die je thuis inademt kunt verbeteren, zorg je voor een heel groot deel van de tijd van je leven voor schone lucht in je longen. Alleen voor dit idee vind ik het persoonlijk zeker waard om een luchtreiniger in huis te zetten, naast de positieve effecten die ik merk op mijn allergieën en tijdens het koken. Als je last hebt van astma, ademhalingsproblemen of allergieën dan kan de juiste luchtreiniger een positief verschil maken voor je gezondheid. Ik zou het dus zeker aanraden!

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest