Online verf laten mengen van bekende merken, hoe doe je dat?

HomeInterieur

Zoals jullie weten kreeg onze woonkamer een nieuwe kleur: Studio Green van Farrow & Ball. Ik gebruikte alleen niet de echte verf, want heel eerlijk: ik vind het zo'n enorm verschil in prijs. Daarom laat ik het altijd mengen in een kwaliteitsverf van Sikkens. Maar niet alleen Farrow & Ball verf kun je laten mengen, er zijn nog veel meer mooie merken die je op die manier goedkoop op de muur schildert. In deze blog lees je hoe je dat doet, welke verf je het beste kunt gebruiken en wat de voor- en nadelen zijn van bekende merken verf laten mengen in goedkopere verf.

88% kiest voor goedkoop

De aanleiding voor deze blog is een story op mijn Instagram. Ik deelde een story over het laten mengen van verf van bekende verfmerken zoals Farrow & Ball. Daarin hield ik een kleine poll waarin ik jullie vroeg wie er zou kiezen voor goedkoop en wie voor the real deal gaat. Maar liefst 88% koos voor goedkoop. Geen grote verassing, want het is een behoorlijk prijsverschil. Op 5 liter scheelt het namelijk meer dan €100,- tussen Sikkens en Farrow & Ball. Kies je voor Flexa of Histor dan is het verschil nog groter. Niet iedereen kan of wil betalen voor dure verf, daarom leg ik je vandaag uit hoe en welke merken verf je kunt laten mengen in een goedkopere pot verf.

Veel mensen weten niet dat de kleuren van bekende verfmerken kunt laten mengen in goedkopere merken. In deze blog lees je hoe je dat online doet.

Verf mengen vs the real deal

Voordat ik je uitleg hoe dat in z'n werk gaat, even een note over waarom je wel of niet voor de echte verf moet kiezen. De 12% die wel koos voor the real deal deden dat natuurlijk niet zomaar. De belangrijkste voor- en nadelen van het laten mengen van een bekend verfmerk en het kopen van de echte zijn:

Voordelen

 • Goedkoper: het laten mengen van dure verf zoals Farrow & Ball in een goedkopere mengverf is veel goedkoper. 5 liter Farrow & Ball scheelt je zo €100,- met de mengverf van Sikkens. Het scheelt nog meer met mengverf van Flexa of Histor en nog meer met huisverf van bijvoorbeeld Gamma, Praxis of Karwei.
 • Vrijwel gelijk in kleur: de kleur van gemengde verf lijkt over het algemeen op de echte, al zijn hier wel grote nuances in te maken waar ik later op terug kom.  
 • Je kunt zeggen dat je de echte hebt gebruikt: ik heb nog nooit iemand over de vloer gehad die zag dat ik niet de real deal op de muur had. Grote kans dat het bij jou ook niemand op zal vallen.

Nadelen

 • Het is niet exact dezelfde kleur: Het merk dat een specifieke kleur heeft bedacht, maakt deze natuurlijk het beste. Er is altijd een kleurverschil tussen mengverf en the original. Dit zie je als je twee verschillende merken naast elkaar schildert op 1 muur.
 • Rijker in pigment: In de verf van Farrow & Ball, Little Greene en Pure & Original zijn rijker in pigment wat de kleur op de muur intenser zou maken.
 • Rendement: afhankelijk van welke verf je kiest kan er ook een verschil zijn in het rendement van het product en de dekking. Het rendement geeft aan hoeveel m2 je kunt schilderen per liter verf. Met de ene pot schilder je een groter oppervlakte dan met de ander. Het rendement en de dekking kunnen behoorlijk verschil maken in de prijs, dus kijk altijd goed naar de prijs per m2.
 • Identieke houtverf is lastiger te krijgen: als je gaat voor een complete look met muurverf en houtverf, dan is het lastiger om dezelfde kleur te laten mengen. Merken als Farrow & Ball zorgen ervoor dat hun verfkleuren in verschillende type verf ook goed op elkaar aansluiten qua kleur. Ik heb zelf onze houten deur geschilderd in dezelfde kleur Studio Green met houtverf en die kwam toevallig wel heel goed uit. Hiervoor gebruikte ik de Sigma S2U Nova Matt.
 • Duurzaamheid & ingrediënten: van de verf, het verblik en het productieproces kunnen verschillen per verffabrikant. Ingrediënten kunnen ook verschillen. Denk aan pigment, maar ook hoe gezond de verf is om op de muur te hebben.

Tips voor mengverf

Mijn ervaring is dat er tussen de verschillende mengverf ook nog meer of minder verschil zit. Als je voor mengverf gaat, wil je natuurlijk wel zo dicht mogelijk bij de echte kleur komen. Welke verf je moet hebben en nog een paar tips bij het gebruiken van mengverf:

 • Ga voor een kwalitatieve mengverf: Ik heb de beste ervaring met Sikkens Alphacryl Pure Mat. De kwaliteitsverf is in 2021 uitgeroepen tot beste verf door de consumentenbond. Zeker als je naar de bouwmarkt gaat en kiest voor mengverf van een huismerk van Gamma, Praxis of Karwei kan het verschil groter uitvallen.
 • Koop voldoende verf: als je verf laat mengen en merkt dat je te weinig hebt, kan de nieuwe mengverf weer afwijken van je eerste pot. Als je voor mengverf gaat, koop dan altijd voldoende potten verf en meng die van te voren door elkaar.
 • Bijschilderen: heb je al de echte verf en wil je een stukje muur bijschilderen? Kies dan zeker voor de echte, want anders ga je een kleurverschil zien. Besef je dat als je later een stukje moet bijwerken, je de hele muur opnieuw zal moeten doen.

Hoe het werkt

Ik krijg op Instagram vaak de vraag hoe je nou verf van bekende merken laat mengen. Hoe je dat doet is simpel: ga naar Verf.nl, zoek op 'muurverf' en selecteer de verf waarin je de kleur wilt laten mengen. Ik koos voor onze binnenmuur voor een kwaliteitsverf van Sikkens, de Sikkens Alphacryl Pure Mat.

Op de productpagina kies je voor 'Mengkleur kiezen', de optie zie je rechtsonder in beeld onder 'kleur' of klik op de groen / blauwe button:

online verf laten mengen van bekende merken

Zoek de kleur die je wilt laten mengen

Je komt vervolgens in een scherm waar je de kleuren kunt opzoeken die Verf.nl kan laten mengen. Vul de kleurnaam in van de kleur die je wilt laten mengen, of zoek op kleurcollectie. Bijvoorbeeld Farrow & Ball, Little Greene of Pure & Original.

online verf laten mengen van bekende merken

Klik de kleur aan

Als je de juiste kleur hebt gevonden, klik je 'm aan en kun je hem bestellen.

online verf laten mengen van bekende merken

Mooie merken die je kunt laten mengen

Op Verf.nl kun je verschillende bekende merken laten mengen. Ik noem hieronder mijn drie favorieten, maar kijk voor op de site welke merken ze nog meer hebben.

Farrow & Ball

Zoals ik in mijn stories vertelde liet ik onze vorige kleur Brinjal, het paars in de woonkamer en met de nieuwe kleur Studio Green beide mengen. Ik koos beide keren voor de kwaliteitsverf van Sikkens.

Studio Green Farrow & Ball - Groene muur - Groene woonkamer - Ons Haarlemse Huisje
Farrow & Ball is een bekend verf merk met een prachtige selectie kleuren. Die kleuren kun je bekijken op een verfwaaier die online gratis te bestellen is.

Little Greene Paint Company

Een ander bekend verf merk is Little Greene Paint Company. Ook zij hebben een prachtige selectie kleuren. Denk je er zelf over om binnenkort aan de slag te gaan met nieuwe kleuren? Bestel dan een gratis kleurenkaart van Little Greene. Ook dit merk kun je online laten mengen op Verf.nl.

Pure & Original

De meest uitgebreide kleurencollectie van deze drie verfmerken vind je bij Pure & Original. Ze hebben net weer andere tinten dan Farrow & Ball en Little Greene. Ook zij hebben een hele uitgebreide kleurenwaaier die je online kunt bestellen.

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest