Eieren verven met natuurlijke kleurstoffen voor Pasen

HomeDIY

Eieren verven is dé traditie met Pasen. Het is een rustgevende bezigheid die ook nog eens een heel mooi resultaat oplevert. In deze blog lees je hoe je eieren kleurt met natuurlijke ingrediënten zoals kurkuma, uienschillen en bietensap.

Paastafel

Dit jaar ging ik samen met Anja van Tablejoy.nl aan de slag met het dekken van de tafel voor een heerlijke high tea voor Pasen. We werkten ieder aan een aantal leuke DIY's zoals lekkere kaneelbroodjes, chique sandwiches en gevulde broodjes met zalm en ei. Een van de voorbereidingen die Anja deed was het kleuren van deze mooie paaseieren. Leuk om te doen en wauw, wat zijn ze prachtig gelukt! 

Eieren kleuren met natuurlijke kleurstoffen

Het maken van natuurlijk geverfde eieren is niet simpel of snel klaar zoals eieren schilderen, het is een proces dat tijd en oefening vergt. Het ene ei zal heel mooi worden en het andere zal misschien mislukken, maar het proces is al ontzettend leuk. Bovendien is experimenteren in de keuken is een fijne bezigheid.

Geduld is een schone zaak: 's nachts inweken is vereist en wachten op goede resultaten is deel van het proces. Je huis kan een beetje gaan ruiken naar de ingrediënten, maar dat hoort erbij.

Wat heb je nodig?

  • Witte en bruine eieren
  • Azijn
  • Kurkuma voor gele en oranje eieren
  • Rode uien schillen voor rode eieren
  • Bieten of 100% bietensap voor lichtroze of paarse eieren
  • Rode kool voor blauwe eieren
  • Verschillende glaasjes of bakjes om de eieren in te laten weken

Eieren verven met natuurlijke kleurstoffen voor Pasen

Zo maak je ze

Start met het maken van de kleuroplossing in een pannetje volgens de omschrijvingen hieronder. Begin met een koud ei en een koude vloeibare kleurstofoplossing en kook de eieren zo'n 10 minuten. Laat ze vervolgens afkoelen en rusten in de kleurstofoplossing. Zet de eieren in de koelkast zodra de vloeistof is afgekoeld.

Op ieder ei zit een stempel en dat is natuurlijk bij gekleurde eieren niet zo mooi. Met een beetje azijn poets je het nummer er zo af.

Gele eieren verven met kurkuma

Mix in een kleine plan koud water met twee eetlepels kurkuma. Afhankelijk van de hoeveelheid eieren die je kleurt en hoe groot je pan is, gebruik je meer of minder kurkuma. Zorg in ieder geval dat het water fel geel kleurt en dat de eieren helemaal onder water staan. Voeg een eetlepel azijn toe aan de pan, leg de eieren erin en breng aan de kook. Voor gele eieren gebruik je witte eieren die je 10 minuten laat koken. Laat de eieren na het koken in de vloeistof afkoelen. Vul een glazen potje met de vloeistof en het ei en laat een nacht weken in de koelkast.

Oranje eieren verven met kurkuma

De oranje eieren krijg je op dezelfde manier als de gele eieren, alleen gebruik je hier een bruin ei. Ook deze kook je 10 minuten en laat je een nacht weken in de koelkast.

Rode eieren verven met rode uien schillen

Om rode eieren te krijgen met natuurlijke verf gebruik je witte eieren en rode uien schillen. Gebruik voor een klein pannetje 4-5 rode uien schillen. Giet daar koud water bij en voeg de eieren toe aan de pan. Zorg dat ze volledig onder water staan, voeg een eetlepel azijn toe en kook 10 minuten. Laat ze na het koken 3 uur weken in het water. Wil je hele donkerrode tot bruine eieren? Gebruik dan een bruin ei.

Roze eieren verven met bieten

De roze eieren op de foto zijn gemaakt met witte eieren en bieten, maar je kunt ze ook maken met 100% bietensap. Ga je met bieten aan de slag, volg dan dezelfde werkwijze als de rode uien schillen en laat een nacht weken. Liever donker roze eieren? Gebruik dan een bruin ei.

Roze eieren verven met bietensap

Ga je aan de slag met bietensap? Kook de eieren dan in niet aangelengd sap en laat daarna weken. Voor lichtroze eieren kom je denk ik wel uit met een half uurtje, voor donker roze 3 uur. 100% bietensap kun je ook gebruiken om gepelde eieren van een mooie roze kleur te voorzien. Ze smaken nog lekker ook, want de bietensmaak trekt erin.

Blauwe eieren verven met rode kool

Met rode kool eieren verven, worden ze dan niet rood? Nope, ze worden zelfs heel fel blauw. Wij hebben dat voor deze DIY niet gedaan (want blauw kleurde niet bij de paastafel), maar mocht je all-the-way willen gaan kun je dat op dezelfde manier doen als de rode uien schillen. Gebruik hiervoor een wit ei, anders worden ze te donker.

Haal de eieren voorzichtig uit de kleurstof

Na een nacht in de koelkast haal je de eieren uit de vloeistof. De kleur vormt een heel dun laagje over het ei en beschadigt makkelijk. Haal ze voorzichtig uit de kleurstof en probeer ze niet aan te raken. Een lepel is handig, daarmee vis je ze er zo uit. Leg de eieren op een stuk keukenrol tot de kleurstof is opgedroogd. Dan het moment van de waarheid: ik hoop dat ze goed zijn gelukt! Bewaar ze in de koelkast tot de paasbrunch, ze blijven tot 7 dagen goed in de koelkast.

Presenteer op de paastafel

De gekleurde eieren staan leuk samen in een bord met raffialint of apart op een bord in een eierdopje. Ook leuk: wikkel er een mooi servet omheen. Het handgemaakte bord met decoratieve rand op de foto is van Return To Sender en vind je bij Tablejoy.nl. Je vind daar ook mooie producten op je paastafel te stylen. Nog meer inspiratie voor je paastafel? Anja schreef een blog met tips om de paastafel te stylen.

Gekleurde paaseieren voor Pasen

Geïnspireerd?

Ben je aan de slag gegaan met deze DIY? We zijn heel benieuwd hoe het is gegaan! Deel het met Anja @tablejoy.nl en mij op @onshaarlemsehuisje, vinden we leuk om te zien.

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest