Kersttafel dekken: tips & tricks van onze kersttafel

HomeTafelen

Dit jaar kunnen we de kerst jammer genoeg niet vieren zoals we dat gewend zijn. Maar dat hoeft niet af te doen aan de sfeer die we kunnen creëren om het net even wat gezelliger te maken in huis! Te beginnen met het dekken van de eettafel. Samen met Anja van Tablejoy.nl ging ik aan de slag. Ik heb een hoop geleerd over hoe dit in z'n werk gaat, dus het wordt in ieder geval een mooie tafel dit jaar. En wie weet pik jij er ook nog wel een tip uit voor jouw kersttafel.

Start met een goede basis: een tijdloos servies en een mooi tafelkleed 

Investeren in een duurzaam servies doe je niet iedere dag, maar is wel de moeite waard. Je helpt er mens en milieu mee en krijgt er mooie, vaak handgemaakte producten voor terug. Kies als basis voor grote dinerborden in een tijdloze kleur. Bijvoorbeeld wit of lichtgrijs, dat is altijd goed te combineren en kun je alle kanten mee op. Op deze tafel liggen handgemaakte dinerborden van Sukha. 

Verder stond een linnen tafelkleed hoog op de wishlist. Linnen is zacht en valt mooi soepel. Ik koos voor een lichtgrijs linnen tafelkleed als basis. Deze steekt mooi af tegen onze donkere wand en past goed bij de grijze eetkamerstoelen. Combineer het lichte tafelkleed en borden telkens met andere kleur servetten om een andere sfeer te creëren.

Leg een molton onder je tafelkleed, zo blijft alles op z’n plek staan tijdens het kerstdiner.
Kersttafel met geborduurde naamkaartjes

Mix met vintage servies

Hoewel ons halve interieur van Marktplaats komt, was het nog niet in me opgekomen om vintage servies te kopen. Anja heeft me laten zien hoe gaaf het is om oud te combineren met nieuw. Denk je dat bruin, vintage servies er muf uitziet? Niets is minder waar als je het combineert met een frisse, lichte tafelsetting. Bovendien dek je met vintage servies altijd een unieke tafel. Je hoeft ook niet van alles 6 stuks te hebben, mixen is juist leuk.

Anja: “Niet álles hoeft anders te zijn, ieder een andere soepkom heeft al een heel leuk effect. Blijf wel binnen één kleurgamma of maximaal twee verschillende kleuren anders kan het heel onrustig worden. Ook glazen kun je afwisselen, kies dan voor hele verschillende vormen dan komt het beter tot zijn recht.”

Creëer hoogte & werk met lagen

Alleen platte borden stapelen voor het voor- hoofd en nagerecht ziet er al snel saai uit. Met een mooie, vintage soepkom op een stapeltje borden creëer je een verrassend effect en hoogte. Kijk ook eens wat je in huis hebt en denk na hoe je gerechten op een andere manier kunt presenteren en daarmee hoogte kunt creëren. Een voorgerecht in een glas of ijscoupe, een salade in een klein, diep schaaltje of een lasagne in een kom op het dinerbord heeft al veel effect. 

Heb je de mogelijkheid iets op te hangen boven de tafel? Ga dan aan de slag met mijn DIY eucalyptus slinger, een budgetproof DIY die direct impact maakt.

Het juiste sfeerlicht

Met kandelaars op tafel creëer je hoogte en de juiste sfeer. Combineer met een paar waxinelichthouders voor extra lichtpuntjes op tafel. Dit jaar lag er voor het eerst ook draadverlichting op tafel. Voor een paar euro koop je al een rolletje. Rol het uit op tafel voor subtiele, sfeervolle lichtpuntjes.


Kersttafel dekken met sfeerlicht

Tafeldecoratie voor Kerst

Nu de basis staat is het tijd voor de finishing touch: de tafeldecoratie voor de kersttafel. 


Gekleurde linnen servetten

Een servet kan net de finishing touch geven en de tafel feestelijk maken, ook al is de tafel basic gedekt. Leg bijvoorbeeld het servet tussen de borden en laat een stukje over de tafel vallen. Wil je er echt iets bijzonders van maken, vouw er dan een mooie bloem in. Ik koos dit jaar voor aubergine kleurige servetten om de match te maken met onze muur in de woonkamer. Zo wordt het mooi één geheel.


Match met gekleurde kaarsen in hoge kandelaars

Kaarsen zijn ideaal om de kleur van je servetten of servies in terug te laten komen. Vooral in deze prachtige kandelaars van K’willem in huis. De matte, zijde grijze coating steekt mooi af tegen onze donkere wand. Ik combineerde verschillende kandelaars uit deze serie. Ze staan mooi in een groep op tafel.

Tafel dekken voor kerst in lichtgrijs met aubergine kleurige servetten

Een takje groen

Met een verse bos eucalyptus kun je alle kanten op bij het decoreren van je kersttafel. Maak er een tafelloper van, een slinger boven de tafel of knoop een takje aan een omgekeerd wijnglas. Neem ook de omgeving van je tafel mee. Maak een simpele kerstkrans van een paar takjes eucalyptus en zet deze op een wandplank. 


Kerst accessoires

Jaren geleden kreeg ik het gouden hertje van mijn vriend tijdens een reis naar New York. Zo komen er weer mooie herinneringen boven tijdens het tafelen. Creëer een mini-kerst schouwspel door hangers uit je kerstboom op een kleine verhoging op tafel te zetten. Combineer met een kerstboomkaarsje, waxinelichtje of serveer er een paar voorafjes op.

Decoratie op de kersttafel


Papieren kerstballen

Je ziet ze steeds vaker: papieren kerstballen. Ze komen in alle kleuren en zijn te koop bij de Intratuin, H&M en ook de Wehkamp heeft leuke. Kies dezelfde kleur als je servetten of de accent borden en laat zo de kleur terugkomen op tafel. 

Een persoonlijke noot 

De kersttafel dekken is natuurlijk al een feestje op zich, maar gasten ontvangen met een persoonlijk kaartje is helemaal leuk. Ik maakte dit jaar geborduurde naamkaartjes voor de kersttafel. Geïnspireerd? De DIY staat binnenkort online!


DIY naamkaartjes maken voor de kersttafel


Dit was onze kersttafel van 2020. Ik hoop dat je er inspiratie uit hebt kunnen halen!

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest