Vanaf 2022 verplicht op iedere verdieping: rookmelders

HomeVerbouwing

Toen wij ons huis lieten verbouwden plaatsten we natuurlijk ook een rookmelder. Dat is nog niet zo lang geleden, dus echt stil stond ik er niet bij dat de regelgeving binnenkort zou veranderen. Vanaf 2022 is het verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te hebben. Alles over de nieuwe regelgeving en welke rookmelder we hebben gekozen lees je in deze blog.

Wel zo'n veilig idee

Bovenaan onze open trap hangt bij ons één rookmelder, maar dat is vanaf juli 2022 niet meer genoeg. Vanaf dan ben je verplicht om op iedere verdieping en dus ook de zolder een rookmelder te plaatsen. Dat is natuurlijk wel zo'n veilig idee, want als er nu iets op zolder in de brand vliegt zouden we er met deze rookmelder waarschijnlijk te laat bij zijn.

Hoeveel rookmelders heb je nodig?

Minimaal 1 per verdieping, maar als het oppervlakte groter is dan 60 m2 wordt aangeraden om er meer te plaatsen. Ook in aparte ruimtes zijn kan het slim zijn om een extra rookmelder op te hangen, bijvoorbeeld in je slaapkamer of speelkamer op zolder. Dat hoeft helemaal geen grote klus te zijn, want er zijn tegenwoordig rookmelders met zelfklevende tape die je binnen 1 minuut installeert.

Rookmelders met zelfklevende tape zijn ideaal voor een snelle installatie. Je hoeft niet te boren en hangt 'm binnen 1 minuut op.

Rookmelder op batterijen

Geen gepiep en rode lampjes meer, want er zijn tegenwoordig rookmelders op langdurende lithium-batterijen die 10 jaar mee gaan en die je dus niet hoeft te vervangen. Let daarbij wel op dat je geen rookmelder koopt die al 5 jaar in een magazijn ligt te verstoffen, want dan kan het wel eens zo zijn dat de levensduur korter is.

Ook rookmelders op stroom moeten vervangen worden, omdat de receptoren maar een bepaalde levensduur hebben.  

Waar plaats je een rookmelder?

Op brandwondenstichting.nl las ik dat maar 35% van de Nederlanders een rookmelder op de juiste plek hebben hangen. Behoorlijk weinig dus en heel gevaarlijk, want je wordt vaak niet eens wakker van brandrook. Dat er een hangt is dus belangrijk, maar ook de plek is iets om op te letten. Hier lees je tips over waar je een rookmelder ophangt.

Het oog wil ook wat

Ik ben altijd wel te porren voor mooie dingen, maar een rookmelder moet wij betreft vooral niet opvallen. De meeste rookmelders wil je verstoppen, maar de Kupu 10 design rookmelder van Jalo Helsinki heeft een minimalistisch design dat ook gezien mag worden. Een perfecte match!

De minimalistische Kupu 10 heeft geen fel lampje dat iedere 30 seconden oplicht, maar een klein lichtje dat iedere 6 minuten even laat weten dat 'ie nog aan staat.

Goed voorbereid het nieuwe jaar in?

Wij hebben het huis inmiddels voorzien van een extra rookmelder op zolder en op de begane grond. Wil je jezelf ook goed voorbereiden op de nieuwe regelgeving? Met de code ONSHAARLEMSEHUISJE15 krijg je 15% korting bij Jalo Helsinki. Je vind deze rookmelder trouwens in verschillende mooie kleuren, leuk als je er een eye-catcher van wil maken of zelf een gekleurd plafond hebt.

*Dit is een samenwerking

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest