Witte servetringen maken van vilt voor op de kersttafel

HomeDIY

Bij het dekken van de tafel voor kerst horen natuurlijk mooie servetten. Die kun je op een leuke manier vouwen, maar je kunt ook zelf een servetring maken. Ik maakte verschillende witte servetringen van vilt die je zo om de servet heen vouwt. Leuk voor een witte of Scandinavische kerst, maar natuurlijk ook te maken in andere kleuren!

Witte servetringen van vilt

Omdat we dit jaar ook een sneeuwhemel hebben boven de tafel en witte kerststerren, kon iets wits op tafel niet ontbreken. Ik had nog nooit iets met vilt gedaan maar het leek me leuk om eens te proberen. Ik gebruikte witte viltlapjes van 1 mm dik. Het leuke van deze servetringen is dat je ze echt nog last minute kunt maken (al zou ik je het niet aanraden om ze - net als ik hieronder - pas te maken als het eten al op tafel staat. Met de witte servetringen van vilt creëer je een echte Scandinavische Kerst op tafel.

Servetring in kerstboomvorm

Voor het kerstdiner maakte ik servetringen in verschillende vormen. Ik koos voor een simpel rondje, die er best chique uitziet en heel makkelijk te maken is. Daarnaast maakte ik er eentje in de vorm van een kerstboom. Je kunt natuurlijk ook voor een ster kiezen, een rendier of een mooie strik.

Zo maak je ze

Begin met het uitknippen van een flinke reep vilt. Afhankelijk van welke vorm je maakt, heb je een iets breder of smaller stuk nodig. Maak je de cirkel? Dan kun je uit met een smaller stuk vilt van zo'n 5 centimeter. De cirkel steekt niet boven de ring uit en komt uit één recht stuk. Voor het kerstboompje heb je een breder stuk nodig om hem aan de boven- en onderkant uit te laten steken van de ring. Maak je het kerstboompje knip dan een stuk uit van 8 centimeter breed. De lengte is voor beide servetringen 21 tot 22 cm.

Teken je vormpjes uit en knippen maar

Teken vervolgens aan de linker en de rechterkant een halve kerstboom of een halve cirkel. Je kunt ook een halve ster tekenen aan beide kanten. Vervolgens knip je aan de binnenkant van beide helften een stukje van het vilt in. Aan de ene kant vanaf de onderkant en aan de andere kant aan de bovenkant van het vilt. Wikkel de servetring vervolgens om de servetring heen en schuif hem in elkaar. Zo houdt de servetring zichzelf aan elkaar en de servet mooi bij één.

Je kunt ook een servetring maken van wit vilt in de vorm van een vlinderdas en de mannen aan tafel uitdagen om hem goed te strikken om de servet. Bekijk voor die tijd dit filmpje zodat je zeker weet dat het jou wel lukt tijdens het kerstdiner.

Meer Kerst inspiratie?

De voorbereidingen op de feestmaand en het kerstdiner zijn het leukste van alles: uitdenken hoe je je huis feestelijk inricht en wat je op tafel zet voor het menu. Om je op weg te helpen heb ik alle Kerst inspiratie uit ons Haarlemse huisje op één pagina verzameld. Maak een mooie sneeuwhemel, een raamtekening of ga aan de slag met menukaartjes. Op mijn Instagram account deel ik ook de hele maand DIY's en tips voor de feestmaand. Leuk als je me daar volgt!

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest