Wat kost een stalen pui voor buiten?

HomeVerbouwing

Een stalen pui in je woonkamer of als achterpui is helemaal van nu. Niet alleen in moderne woningen, ook in gerenoveerde panden zie je het steeds vaker terug. De slanke stalen kozijnen creëren een industriële, elegante look en zorgen voor een zee van licht. Maar wat kost een stalen pui nou eigenlijk?

Stalen achterpui in de uitbouw

Toen wij ons huis kochten wisten we direct dat we een uitbouw wilden. Over de hele breedte van de tuin om extra vierkante meters te creëren én meer licht. De stalen pui met openslaande deuren naar de tuin zou het pronkstuk van de uitbouw moeten worden. Het liefst hadden we ook nog stalen binnendeuren gewild, zoals deze deuren met een industrieel tintje, maar alles op z'n tijd :)

De zoektocht naar een stalen buitenpui

In de voorbereiding op de verbouwing heb ik verschillende offertes opgevraagd om een idee te krijgen van de kosten. De kosten zijn afhankelijk van de afmeting van de pui en de vakverdeling, maar ook extra’s zoals openslaande deuren en type glas zorgen voor een hoger kostenplaatje. Er zit ook verschil in staalprofielen: de ene slank, de ander wat breder. 

In de regel geldt: hoe slanker het staalprofiel, hoe duurder het is. Het verwerken van slanke stalen profielen kost meer tijd en daardoor wordt er meer voor gevraagd. 

Onze wensen

Wij zochten een stalen pui met openslaande deuren voor de achtergevel. De uitbouw is 4,5 meter breed en 2,85 hoog. De pui moest op maat worden gemaakt en voldoen aan de volgende specificaties:

  • Twee openslaande deuren
  • Slanke, stalen profielen
  • Geen openslaande ramen
  • Geïsoleerd glas
  • Een vakverdeling van 30 vakken (6 verticaal, 5 horizontaal)

De prijsopgaven

Bij het opvragen van de offertes hadden we nog geen idee van verschillende soorten staalprofielen. Ieder staalatelier gebruikt andere staalprofielen en daar zit natuurlijk een verschil in prijs in. Omdat sommige opgaven prijsindicaties zijn en geen gespecificeerde offertes, is het dus geen 100% eerlijke vergelijking, maar het geeft wel een idee van de kosten. Note: de prijsindicaties zijn uit 2016. 


Exclusive Steel

Exclusive Steel is bekend van de samenwerking met VT wonen en ook aanwezig op de VT wonen beurs destijds: prachtige puien, want het bedrijf heet natuurlijk niet voor niets Exclusive Steel. Ik wil altijd het mooiste, dus dit was de eerste partij waar ik een offerte op vroeg. De richtprijs die ik kreeg voor onze buitenpui was exclusief plaatsing maar liefst €19.000,- exclusief btw. Daar stond ik wel even van te kijken! 

Simply Steel

We zijn ook langs geweest bij Simply Steel in Bodegraven. In de showroom liet Margaux ons verschillende afwerkingsmogelijkheden zien waardoor we de pui goed voor konden stellen. De pui die wij in gedachten hadden was hier ook een stuk goedkoper: €8.160,- exclusief btw en inclusief plaatsing. Een mooie prijs voor een stalen buitenpui, zeker in vergelijking met Exclusive Steel. 

Het nadeel: geen koudebrugonderbreking

Staal is een goede geleider voor kou waardoor het van nature zorgt voor een koudebrug. Als een buitenpui gemaakt wordt van gewone staalprofielen slaat de kou van buiten door naar binnen. Dit zorgt voor warmteverlies kan ook zorgen voor aangeslagen ramen. Om dat te voorkomen wordt er gebruik gemaakt van een koudebrugonderbreking. Simply Steel had dat destijds nog niet, wat het verschil in de prijs verklaard. Tegenwoordig maakt Simply Steel wel geïsoleerde stalen buitenpuien.

Het verschil in prijs met Exclusive Steel was daarmee deels wel te verantwoorden, want zij maakten toen al wel gebruik van staalprofielen met koudebrugonderbreking.  

Stalen Deuren Huys

Stalen Deuren Huys maakt ook prachtige stalen buitendeuren, stalen ramen en stalen kozijnen, dus ook hier heb ik een offerte opgevraagd. De prijs voor onze pui kwam inclusief plaatsing uit op €13.700,- exclusief btw. Ook hier was helaas het nadeel dat de pui niet thermisch onderbroken was, en dus kou zou geleiden. Ook al wordt er wel isolerend glas geplaatst en voorkomt de verbeterde afwerking aangeslagen ramen, ontkom je niet aan warmteverlies.


Preferro

Van Preferro kreeg ik een prijsindicatie toegestuurd voor een buitenpui van staal die wel geïsoleerd was. Deze lag inclusief plaatsing tussen de €10.000,- en €15.000,- exclusief btw. De buitenpuien van Preferro hebben alleen geen rank profiel, waardoor we hier niet verder in gesprek zijn gegaan. 

wat kost een stalen pui voor buiten?


Kosten voor een stalen pui voor buiten

Zoals je ziet loopt de prijs voor een stalen achterpui behoorlijk uiteen. Het is afhankelijk van de aanbieder, de grootte, de extra's en de gebruikte materialen. Bedenk daarom goed wat voor jullie belangrijk is. Vind je het niet erg om in te leveren op de dikte van het profiel? Dan kom je waarschijnlijk iets goedkoper uit. Wil je zo dun mogelijke profielen met koudebrugonderbreking, openslaande deuren en ramen die open kunnen? Dan kom je snel duurder uit.

Mijn advies: ga bij verschillende partijen langs en bekijk de materialen die er gebruikt worden. Vraag offertes op en zet vooral die koudebrugonderbreking op je wensenlijst ;)

Stalen pui alternatief

De offertes waren voor ons helaas te duur. Het paste gewoon niet in de begroting, tenzij we kozen voor een stalen pui zonder koudebrugonderbreking. Dat wilden we niet, dus gingen we op zoek naar een alternatief.


Look-a-like stalen pui

Dat alternatief zou natuurlijk wel goed moeten lijken op een stalen pui, want iets anders wilde ik eigenlijk niet. Uiteindelijk kwamen we uit bij Tudor in Leiden: zij hadden toen als enige in de markt Steel Design look-a-like stalen puien van aluminium. De uitstraling van staal met de voordelen van aluminium. Betaalbaarder, onderhoudsvrij én geïsoleerde profielen. Zo werd onze woondroom toch nog werkelijkheid.

Wat kost een stalen achterpui voor je uitbouw?
Foto's door Lotte van Uittert


Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest