Zelf vetbollen maken? Maak er een slinger van

HomeDIY

Vogels kunnen in de winter wel wat extra’s gebruiken. Het kost vogels namelijk veel energie om hun temperatuur op peil te houden als het koud is. Met een paar zelfgemaakte vetbollen help je ze de winter door en het is nog leuk om te doen ook.

Voederslinger maken van vetbollen

Ik had nog nooit een vetbol gemaakt, maar omdat ik wat mengsel over had van het maken van vogelvoer in verschillende vormpjes, kreeg ik het idee om een slinger te maken van vetbollen. Heel leuk om te doen en het is zo klaar. 

Zelf vegan vetbollen maken voor vogels

Wat heb je nodig?

  • Touwtje
  • Eierdoos
  • 250 gram frituurvet of kokosvet
  • 450 gram vogelvoer
  • Optioneel: pinda’s
  • Steelpan


Wat voor vet kies je?

Vetbollen kun je maken van allerlei soorten (hard) vet, zolang het maar ongezouten en ongebruikt is. Ik gebruikte frituurvet van palmolie. Nu denk je misschien, palmolie, moeten we dat niet minder gebruiken? Ik las een interessant artikel van The Green Vegans wat me deed besluiten om juist wel palmolie te gebruiken. 


De bereiding

Smelt het vet in een pannetje. Als het blok bijna is gesmolten kan hij van het vuur, de rest van het blok smelt door de restwarmte. Meng het vogelzaad erdoor en laat een beetje afkoelen. Lepel nu een klein beetje van het mengsel in ieder kuiltje van de eierdoos. 

Zelf vetbollen maken met eierdoos

De voorbereiding van het touwtje

Knip een touwtje af van ongeveer 1,5 meter, of langer als je hem op een plek wil hangen waar je een langere overbrugging moet maken. Om ervoor te zorgen dat de vetbolletjes goed op hun plek blijven kun je knoopjes in het touwtje maken. Ik heb dat niet gedaan, maar de bolletjes verschuiven aan het touwtje als je dat niet doet. Als je om de drie centimeter een knoopje legt blijven de bolletjes mooi op hun plek als je ze straks ophangt. 


De slinger maken

Leg nu het touwtje over ieder gevuld kuiltje. Ik vond het best een uitdaging om het touwtje op z’n plek te houden, maar uiteindelijk is het gelukt door op ieder bolletje een theelepel te leggen. Heb je het touwtje op z’n plek? Vul dan ieder kuiltje verder aan met een extra lepel van het mengsel. Het werkt het beste als het vet al een klein beetje gestold is, dan kun je een mooi bolletje maken aan de bovenkant. 

Zelf vetbollen maken voor voederslinger voor vogels


Afkoelen en eruit wippen

Nu je alle tien de bolletjes hebt gemaakt kan de eierdoos in de koelkast. Een uurtje later zijn de bolletjes gestold en kun je ze uit de eierdoos wippen. Duw daarvoor met je vingers aan de onderkant van de eierdoos ieder bolletje voorzichtig los totdat je de slinger eruit kunt pakken. Klaar is je voederslinger van zelfgemaakte vetbollen!

Vetbol slinger maken voor vogels in de tuin


Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest