Zo schilder je een perfecte lijn op de muur

HomeVerbouwing

Toen ik het idee kreeg om kleurvlakken op de muur te maken, wilde ik natuurlijk wel dat de lijnen superstrak zouden worden. Maar hoe doe je dat precies? Door dit project heb ik precies geleerd hoe je de perfecte lijn op de muur krijgt. Let’s dive in!

Wat heb je nodig?

  • Afplaktape (ik gebruikte frogtape)
  • Waterpas (voor horizontale en verticale lijnen)
  • Winkelhaak (voor haakse hoeken)
  • Metalen strip als liniaal (houten linialen zijn niet altijd recht)
  • Rolmaat
  • Verf voor de kleurvlakken
  • Verf voor de kleur rondom de kleurvlakken
  • Verfbakje, kwast en roller(s)
  • Tijd! Zeker meerdere kleurvlakken schilderen op de muur duurt langer dan even een muurtje schilderen. 


Inspiratie voor kleurvlakken

De eerste stap is natuurlijk bedenken wat voor lijnen je precies wil en die tekenen op je muur. Zoek je nog inspiratie? Op dit Pinterest bord heb ik mooie voorbeelden van kleurvlakken verzameld. Vind je het lastig om kleuren bij elkaar te laten passen? Kies dan voor verschillende kleuren uit een kleurenpalet. Voor dit project ging ik aan de slag met het THINK kleurenpalet van Flexa, met de mooie kleur spiced honey.

Flexa THINK kleurenpalet met spiced honey

Teken de lijnen op de muur

Op deze muur heb ik gekozen voor een verticale lijn en twee schuine lijnen. Voor de verticale lijn heb ik een waterpas gebruikt. Voor de schuine lijnen heb ik een stip gezet bovenaan de muur en vervolgens een lijn getrokken naar het midden van de verticale lijn. Maak je een rechthoek op de muur? Dubbelcheck of de hoeken haaks zijn met een winkelhaak. 

Teken de lijnen zo dun mogelijk met potlood op de muur, zo veeg je ze daarna snel weg. 

Plak de tape op de lijnen

Ik heb voor het eerst gebruik gemaakt van frogtape bij dit project en ik ben heel tevreden. Frogtape is te koop bij de meeste bouwmarkten zoals Praxis, maar ook op Amazon en Bol.com. Het voordeel van deze tape is dat hij veel beter afsluit dan normale tape, waar toch vaak wat verf onderdoor loopt. Daar heb ik met frogtape bijna geen last van gehad. Druk de tape wel extra goed aan en ga met je nagel langs de randen. De tape plakt niet alleen goed, hij plakt ook niet zo goed dat hij je muur meetrekt als je klaar bent. Wel zo fijn!

Werkt frogtape echt voor strakke lijnen op de muur? Ik vind van wel!

Begin met een laagje verf in de kleur die je onder de tape hebt

Om zeker te weten dat er geen verf onder de tape door komt, schilder de randjes van de tape. Teken je een kleurvlak op een witte muur? Schilder dan eerst langs de randjes van de tape met witte verf. Dit is een schildertechniek die veel gebruikt wordt. Er zal altijd een beetje verf onder de tape doorkomen en op deze manier voorkom je kartelige randjes van de nieuwe kleur. Laat het even drogen en dan kan het echte werk beginnen. 


Schilder de kleurvlakken

Nu de basis laag gedroogd is schilder je de kleurvlakken in. Ik schilder een muur altijd twee keer met een dikke laag verf. Als ik ga schilderen wil ik het liefst zo snel mogelijk weer klaar zijn, dus gaat de tweede laag er direct overheen als de eerste stof droog is. Geen witte spikkeltjes meer te zien als je dichtbij de muur kijkt? Dan trek ik de tape eraf. Ik bewaar mijn verfbakje altijd nog een dag voor als ik de volgende dag nog een oneffenheid zie.


Succes!

Kleurvlakken op de muur met Flexa THINK kleurenpalet
Foto gemaakt door Elisah Jacobs


Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest