Saaie deur in de woonkamer? Pimp hem met houten latjes

HomeDIY

De ouderwetse paneeldeur achter onze eettafel was een doorn in mijn oog. Dat vroeg om een DIY! In samenwerking met Praxis knapte ik hem op met houten latjes. Een DIY voor nog geen €50,-: een stuk goedkoper dan een nieuwe deur en nog leuk om te doen ook. In deze blog leg ik je precies uit hoe je 'm maakt.

Deur pimpen

Van een oude deur kun je heel wat moois maken. Bijvoorbeeld met houten latjes zoals wij hebben gedaan. Door je oude deur te pimpen ben je veel goedkoper uit en krijg je iets wat precies past in jouw interieur. Sounds good? Let's dive in!

Before

Hoe de paneeldeur eruit zag voordat we 'm opknapten zie je op deze foto. Ik vond vooral het ouderwetse boogje lelijk. Omdat 'ie ook nog een lichte kleur had viel hij extra op in de eethoek. Toen deze foto genomen werd hadden we nog paars in de woonkamer. De kleur Brinjal van Farrow & Ball is echt een tip als je een warme, donkere kleur zoekt.

Benodigheden

Bepaal je ontwerp

Op de oude deur ging ik aan de slag met gekleurd schilderstape om een paar ontwerpen uit te proberen. Door met tape te testen blijf je flexibel en kun je direct zien hoe het eindresultaat er ongeveer uit komt te zien. Verder gaan de credits voor het ontwerp naar de man, want hij heeft 'm later helemaal gefinetuned.

Op Pinterest vind je mooie voorbeelden van andere DIY deur-ontwerpen. Ik heb er een paar verzameld op dit Pinterest bord met Modern DIY barn doors.

Teken het ontwerp op de deur(plaat)

Als je weet wat je wil begin je met het uittekenen van de latjes. Wij gebruikten een dunne plaat van 4 millimeter tussen de deur en de latjes, omdat de oude deur inkepingen heeft die we wilden verbergen. Heb jij een vlakke deur, dan kun je de latjes direct op de deur monteren. Haal de deur dan wel uit de deurpost en leg 'm op tafel, dat werkt een stuk makkelijk dan als je hem laat hangen. Gebruik een lange liniaal van 100 cm om rechte lijnen mee te tekenen op de deur of op de houtplaat.

Let op de scharnieren waar je deur in hangt: op die plekken moeten de latjes net iets korter zijn, anders draait de deur niet meer goed mee.

Latjes zagen

Als je weet welke afmetingen je nodig hebt kan het zagen beginnen. Dat kan met een handzaag en zaagbak, of met een decoupeerzaag met een fijn zaagblad. Wij hebben beide geprobeerd en mijn voorkeur gaat uit naar een decoupeerzaag, dan ben je veel sneller klaar. Om te voorkomen dat het hout gaat splinteren kreeg ik nog een tip: plak het hout af met een stukje schilderstape waar je gaat zagen.

Zaag de latjes één voor één en pas telkens of alles goed aansluit. Kleine spleetjes zijn geen probleem, die werk je later weg met houtvuller.

Plaat & latjes schilderen

Voordat je de latjes vastlijmt op de plaat kun je het beste alvast een beetje schilderen. De plaat zet je in de grondverf en schilder je daarna met een kleine roller in een mooie kleur, bijvoorbeeld die van de muur rondom de deur. De latjes zet je met een kwast alvast in de grondverf en de zijkanten kunnen ook alvast in de lak.

Wij schilderden de deur mee in de kleur Studio Green van Farrow & Ball: dezelfde als onze donkergroene muur in de woonkamer én tuin.

Latjes vastlijmen & vullen

Smeer een beetje houtlijm op ieder latje en maak ze vast op de deur of de dunne houten plaat. Vul eventuele spleetjes en gaatjes met houtvuller en laat drogen. Gebruik liever teveel houtvuller dan te weinig, want het overtollige schuur je eraf.

Schuren

Schuur alles glad met schuurmachine met een grove korrel schuurpapier (ik gebruikte grof schuurpapier 80). Ga met je vinger over de geschuurde oppervlaktes heen om te dubbelchecken of je geen oneffenheden meer voelt. Zelfs kleine verschillen blijf je zien na het schilderen, dus zorg dat je de tijd neemt om alles echt glad te schuren.

Monteren en terughangen

Breng een paar druppels montagekit aan op de deur als je voor een plaat hebt gekozen en monteer die vast. Na 24 uur uitharden kan je de deur rechtop houden, maar eerst doe zet je de laatste puntjes op de i met schilderen.

Deur schilderen & ophangen

Als het goed is hoef je nu alleen nog de bovenkant van de latjes af te lakken. Dit werkt het beste als de deur op de tafel ligt. Geef hem twee lagen en laat hem goed drogen. Daarna kan je hem ophangen en is je DIY deur klaar!

Deur pimpen: the making of

Op mijn Instagram account heb ik een video gedeeld met the making of van deze DIY deur. Ik vind het super leuk als je een kijkje neemt en als je laat weten wat je van het project vindt.

Ga je ook een deur opknappen?

Ben je geinspireerd door onze DIY deur met houten latjes en ga je ook een deur pimpen? Deel het resultaat met mij op Instagram @onshaarlemsehuisje. Natuurlijk deel ik je mooie creatie in mijn stories.

Foto door Lotte van Uittert

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest