Toscaanse tuin make-over: alle kleuren uit onze tuin

HomeTuin

Nederlandse tuinen worden steeds kleurrijker. Gekleurde stoelen, tafels en buitenkleden, maar ook de schutting en overkapping mogen tegenwoordig best een kleurtje hebben. Naast de nieuwe mediterrane planten in de tuin konden nieuwe kleuren in de tuin niet uitblijven. Kijk je mee naar het eindresultaat? 

Toscaans geïnspireerd kleurenpalet

Ik ben gek op steden waar je lekker rond kunt struinen door oude steegjes en gekleurde huizen. Toscane is een van mijn favoriete regio’s met zijn pittoreske dorpjes en fotogenieke middeleeuwse stadjes zoals Siena en Lucca. Vorig jaar reden we met onze kleine Volkswagen Up helemaal naar de hak van Italië, dwars door Toscane heen. Hectares zonnebloemen, rijen met druiven en olijfbomen overladen met fruit inspireerden me om thuis ook meer kleur in de tuin te brengen. Het idee voor een Toscaans geïnspireerd kleurenpalet was geboren.  


De juiste kleuren kiezen

Het idee is één ding, maar verfkleuren kiezen is weer iets heel anders. Ik vind het altijd inspirerend om te kijken naar kleurenkaarten. Om tot de juiste combinatie kleuren te komen bestelde ik een gratis kleurenkaart van Little Greene. Het merk staat bekend om zijn mooie selectie terracotta kleuren, dus ik vermoedde dat daar een paar mooie tinten bij zouden zitten, en dat was het geval. Tuscan red, Drummond, Heat en Bronze red zijn allemaal rode tinten die perfect passen in een Toscaans kleurenpalet. Die wilde ik graag thuis uitproberen om te kijken of ze hier thuis net zo mooi waren als op de kleurenkaart.


Kleuren testen met testpotjes

Van de kleuren die ik mooi vond bestelde ik testpotjes. Een testpotje verf is voldoende om op een groot vel A3 papier de kleur te schilderen en op die manier te kijken hoe de kleur staat. Een kleur is veel bepalender voor de sfeer als je hem toepast op een groot vlak. Met een kleur op A3 krijg je een goed idee hoe de kleur uiteindelijk de sfeer bepaald. Zo’n vel A3 papier is ideaal om op de muur te hangen die je gaat schilderen. Laat hem even hangen en bekijk wat je gevoel zegt. Hang nooit drie kleuren bij elkaar waar je tussen moet kiezen, maar test ze een voor een. Kleuren hebben namelijk ook invloed op elkaar. 

Test en bekijk kleuren altijd thuis voordat je verf besteld. Liefst over meerdere momenten van de dag, want de zon kan veel invloed hebben op kleur.

Tuscan red van Little Greene 

De kleur Tuscan Red van Little Greene werd de basis van de tuin make-over. Het is een intens, diep en krijtachtig terracotta rood. Het pigment komt van het natuurlijk product ijzeroxide en wordt al eeuwenlang gebruikt om verf te maken. De achterzijde van de overkapping en de schutting schilderde ik in deze kleur. De overkapping is aan de achterzijde is van nature wat donkerder. Dit was precies de reden dat ik van het zwart af wilde, dat werd namelijk echt een zwart gat. Door de muur lichter te houden is er meer diepte en een warmere sfeer.


Bronze Red van Little Greene

Ieder Toscaans-geïnspireerd kleurenpalet heeft rood nodig: de kleur van de wijn uit de regio. Veel mensen kiezen voor een of twee verschillende kleuren in de tuin, maar een grote ruimte kan vaak wel wat meer kleur hebben. De linkerkant van onze overkapping bekijken wij vanuit de woonkamer alleen vanaf de zijkant, waardoor je de kleur eigenlijk niet goed ziet. Precies een goede plek om uit te pakken met kleur. 


Bronze Red van Little Greene is geen kleur die ik snel op grote oppervlaktes zoals een schutting zou schilderen, maar als accentkleur is hij perfect. Het is een dieprode kleur die extra pit geeft aan de tuin en het lichtere Tuscan Red mooi ophaalt. Voor de rode muur staat een zelfgemaakt tafeltje met beschilderde tegels.

De nieuwe kleuren moesten goed passen bij ons mediterrane beplantingsplan. Vorige maand kwamen er namelijk 100 nieuwe plantjes in de tuin. Een van de kleuren die veel terugkomt in de beplanting is lila. De licht, koele lavendel kleur gaat perfect samen met warme Toscaanse kleuren.

Smalt van Little Greene

Als je denkt aan het Italiaanse landschap zal een lekker zonnetje aan een blauwe lucht niet ontbreken. Die blauwe lucht is de inspiratie voor de lichtblauwe kleur in Toscaanse kleurenpaletten. Omdat ik wel hou van een beetje spice, koos ik een fellere kleur blauw. Ik had de kleur Smalt eerder gezien in de Majorelle tuin in Marokko. Het leek me een mooi idee om beide met elkaar te combineren. Het duurde wel even voordat ik de kleur er thuis doorheen had, maar ik ben er ontzettend blij mee. Er sluipen nu ook steeds vaker kobalt blauwe accessoires het huis in. 

Kobalt blauw

Smalt van Little Greene is de mooiste kobaltblauw die je ooit gezien hebt. Een felle, diepe kleur. Het koningsblauw steekt fantastisch af tegen terracotta tinten zoals Tuscan Red. Met de plafondplaten van de overkapping in deze kleur kunnen we altijd genieten van een blauwe lucht. 

Alle kleuren van Little Greene liet ik mengen in de Intelligent Exterior Eggshell, een hout verf op waterbasis. Het fijne aan deze verf is dat hij ook goed dekt op geschilderd hout. Ik schilderde over een zwarte schutting heen en de kleur dekte perfect in 2 lagen.

Studio Green van Farrow & Ball

Om binnen met buiten te verbinden hebben we de wand in de woonkamer doorgetrokken in de tuin. De twee vakken met haardhout maken het een sfeervolle tuinmuur waar wij graag op uitkijken. De muur kreeg de diepgroene kleur Studio Green van Farrow & Ball die ik liet mengen in een buitenverf van Sikkens. Het is een hele donkere groen die in sommige huizen zelfs neigt naar zwart, maar buiten is de kleur veel lichter. Studio Green gaat goed samen met het groen van de planten in de tuin en steekt mooi af tegen het zachte Tuscan Red. 


Verf.nl mengde de kleur Studio Green in een mooie buiten muurverf van Sikkens. Het is een hele dikke verf waardoor ik maar 1 laag nodig had om de muur dekkend te krijgen.

Geslaagde kleurencombinatie

Hoewel het een gewaagde kleurencombinatie is, vind ik hem goed geslaagd. De kleuren werken goed tegen lichte tuinmeubelen en rotan. Het kleurenpalet inspireerde me zelfs om nog meer kleur in de tuin te brengen in de vorm van kussens, plaids en accessoires. Een ruimte kan zoveel kleur hebben, probeer het maar eens! Ik ben heel benieuwd wat jij van onze tuin make-over vindt. Laat je het me weten op Instagram?

Foto's door Lotte van Uittert

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest