Het nieuwe tuinontwerp: tegels eruit, groen erin!

HomeTuin

Bij het ontwerpen van onze tuin hebben we één grote fout gemaakt: teveel tegels. Tijdens het schetsen op schaal is zo’n fout snel gemaakt, want een paar tegels bij elkaar lijkt op een tekening niet zo’n probleem. Toen de tegels in de tuin lagen viel het pas op hoe weinig groen er was, dus daar moest wat aan gebeuren. Benieuwd wat het gaat worden? Lees snel verder. 

De eerste tuinverbouwing

We wonen in een rijtjeshuis en hebben een rechthoekige achtertuin van ongeveer 5 meter breed en 13 meter diep. De tuin pakten we anderhalf jaar geleden aan. De bakstenen muur van de buren werd omgetoverd tot sfeervolle tuinwand met houtopslag, er kwam een boom in de tuin, een overkapping en een houten latjes schutting. Allemaal onderdelen waar we nog steeds heel blij mee zijn. Het enige wat niet klopte was het aandeel groen.


Huidige situatie

Toen we anderhalf jaar geleden het tuinontwerp maakten creëerden we twee plekken voor groen: een grote bloembak en een open ruimte onder de kurkeik. De rest legden we vol met tegels. Dat deden we omdat we nog niet zo goed wisten waar we zouden gaan zitten en op die manier blijf je flexibel met het verschuiven van je meubels. De tuin was voor die tijd meer een kattenbak voor alle katten uit de buurt, dus zaten we er niet zo vaak. Er zat zelfs een hele padden familie, uit de tuin van de buren met een vijver. 

Gratis tuinontwerp plattegrond achtertuin rijtjeswoning

Keuzestress

Dat er meer groen moest komen was duidelijk, maar wat dan precies? Er zijn zo veel planten! Van al die soorten kreeg ik niet alleen keuzestress, het duizelde me ook een beetje als het ging om het maken van een goede match. Een leuke plant uitkiezen kan ik wel, maar een mix maken van planten die echt mooi bij elkaar staan en goed gedijen in een tuin op het Noorden is een ander verhaal.  

Studio Linda Lavoir

Ik zag door de bomen het bos niet meer en besloot hulp in te roepen. Toen ik op de website van Linda van de Lavoir kwam voelde het direct goed. Ze omschreef precies waar ik tegenaan liep:

"Die tuin.. Het blijft een lastig iets. Je hebt vast wat ideeën en plannen, maar hoe kan je er één geheel van maken? De tuin is vaak voor vele lastiger in te richten dan het interieur van het huis. Dat is niet gek want met een tuin heb je met een stuk meer factoren te maken.. en dan hebben we nog niet eens gehad over alle planten, hagen en bomen waar je uit kan kiezen of waar je ze überhaupt moet planten."

Het nieuwe tuinontwerp

Ik was super blij dat Linda ons wilde helpen. Na een fijn kennismakingsgesprek ging Linda aan de slag met onze wens: tegels eruit, groen erin. Groen dat moest passen bij de kurkeik, want die moest natuurlijk blijven staan. Het mocht best kleurrijk en ook het aantrekken van bijen en vlinders in de tuin vinden we heel belangrijk. Het idee: een tuin met mediterrane sfeer. 


Drie verschillende zones

Linda bedacht drie verschillende zones waar verschillende plekjes gecreëerd kunnen worden: deel 1, 2 en 3. Aan de linkerkant is deel 1, voor de gestucte buitenmuur. Daar zetten we in de zomer de tuinbanken neer als het te warm wordt in de overkapping. In het midden van de tuin komt deel 2. Daar zitten we het meeste van de tijd, want daar is het langste zon. Deel 3 is de bestaande plek onder de overkapping. Een heerlijk plekje om te zitten, maar straks met nog beter uitzicht.

Voorbeeld tuinontwerp achtertuin met inspringende plantenvakken of borders

Speelse plantenvakken

In het nieuwe ontwerp bedacht Linda speelse plantenvakken die om en om inspringen in de tuin. Een mooie uitwerking van onze wens die direct laat zien dat onze 'oude' tuin veel te recht toe, rechtaan was bedacht. Tussen de plantenvakken komen verschillende zithoekjes. Door de plantenvakken in te laten springen is er voor het oog straks altijd wat te zien, ook net om het hoekje van de planten. 

Het nieuwe ontwerp laat zien dat je helemaal niet zoveel tegels nodig hebt om verschillende zithoekjes te creëren.

Zichtlijn

De zichtlijn vanuit het huis door de tuin wordt geleid door de plantenvakken van verschillende vormen. De beweging door de tuin is organisch, in tegenstelling tot de strakke zichtlijn.

zichtlijn en beweging door de tuin

Uitdaging; planten onder de boom

Nog iets om rekening mee te houden was dat het moeilijk is om onder de boom een gat te graven om een plant in te plaatsen. De wortels liggen namelijk vrij hoog. Linda bedacht de oplossing: het maken van flauwe verhogingen in de plantenvakken van 10 of 20 centimeter, zowel onder de boom als in de rest van de plantenvakken. Door de grond op te verhogen wordt het natuurlijke effect van de beplanting versterkt. Dat past dan weer perfect bij de moderne stijl van de tuin en de woning. 

Leve de wildernis: in totaal gaan er 14 tegels uit wat neerkomt op 10 vierkante meter extra groen. 

Het beplantingsplan

De planten die in de speelse plantenvakken komen ademen een mediterrane sfeer en trekken veel bijen en vlinders aan. Ze kunnen goed tegen langdurige droogte. Dat komt goed uit, want ik ben geen held in water geven! Ben je benieuwd welke planten er allemaal in de tuin komen? Lees verder over het beplantingsplan of bekijk de gekozen planten op Pinterest.

Gratis mediterrane beplantingsplan voor de achtertuin | Rijtjeswoning of tussenwoning | bijentuin

De uitvoering

Ik ben heel blij met het plan dat Linda heeft gemaakt, maar de uitvoering wordt natuurlijk nog leuker! Eind april ga ik samen met Linda alle planten in de tuin planten. Als het zover is maak ik daar natuurlijk weer een nieuw artikel over. Op de hoogte blijven? Volg mij dan op Instagram of schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief.

Ook je tuin vergroenen?

Bijna elke centimeter van ons land is ingericht met landbouw, steden en infrastructuur. Ook onze tuinen bestaan voor maar 36% uit begroeiing. Dat kan minder! Gooi er ook een paar tegels uit, vergroen je tuin en geef de biodiversiteit een boost. In je tuin, op het balkon of op de stoep: hoe meer groen, hoe beter. Kun je daarbij hulp gebruiken? Linda helpt je graag. Hoe meer tuinen we samen vergroenen, hoe beter voor onze toekomst. 

Geschreven door
Nancy

In sommige blogs maak ik gebruik van affiliate links. Shop je via zo'n link? Dan krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra's, maar helpt mij om deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld via een van onderstaande webshops. Het wordt gewaardeerd!

VTwonen - Bol.com - FonQ - Dille & Kamille - Etsy - De Bijenkorf - Plantje.nl - Amazon - Hema - Wehkamp - Coolblue - Sissy Boy - Made - Kees Smit - Praxis - Nordic Nest